$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אפסילון מגייס 2 מיליארד שקל מהמוסדיים לפיקדונות בנקאיים

בית ההשקעות מקבוצת אי.די.בי, שרכש נתח מחברת אלה פקדונות של שלומי פרידמן, "ישכיב" את הכספים שיגייס באג"ח בפיקדונות בשלושה בנקים וייהנה מהריבית על הכסף. המוסדיים יוכלו כך להיחשף לפיקדונות בנקאיים, שיהיו סחירים בשוק ההון

אורן פרוינד 07:4218.10.17

בית ההשקעות אפסילון, בניהולו של שמואל פרנקל, נכנס כשותף לפעילות חדשה בתחום הפיננסים, כך נודע ל"כלכליסט". בית ההשקעות רכש אתמול נתח מחברת אלה פקדונות (לשעבר דולר טריפל A) של שלומי פרידמן, בנקאי לשעבר בבנק מזרחי טפחות.  

החברה החדשה צפויה לצאת בימים הקרובים לגיוס אג"ח ענקי של 2 מיליארד שקל (סדרה ב'), שיגובה בפיקדונות בנקאיים בבנקים הפועלים, לאומי ומזרחי. אפסילון חיתום, בניהולו של אייל גרינבאום, תבצע את ההנפקה, ובית ההשקעות אפסילון מקבוצת אי.די.בי יהיה גם זה שייהנה מרווחיה. אפסילון צפוי להחזיק, על פי הערכות, ב־35%–45% מהחברה ואת היתרה יחזיק פרידמן. נכון להיום החברה כבר גייסה סדרה אחת (סדרה א') על בסיס אותו מודל עסקי בהיקף של 430 מיליון שקל.

 

פרידמן נחשב לבנקאי מתוחכם, שניהל בעבר את חדרי העסקאות של בנק מזרחי ודיסקונט, ובעבר הרחוק יותר את חבר הבורסה של חברת הביטוח הראל. בשנים האחרונות הוא פועל כשחקן נוסטרו בהנפקות בבורסת ת"א.

 

רק עד 50% בבנק אחד

פרידמן ואפסילון זיהו מחסור בהנפקות של הבנקים השנה, לצד ביקוש אדיר מצד הגופים המוסדיים להנפקות מסוג זה. כך, למעשה, הם יאפשרו למשקיעים להיחשף לפיקדונות הבנקאיים באמצעות רכישת אג"ח בשוק ההון. כל התמורה שתגויס מהאג"ח "תושכב" בפיקדונות בנקאיים מפוזרים בשלושת הבנקים למשך חמש שנים. האג"ח קובעת מקסימום של עד 50% מהתמורה להפקדה בפיקדון בבנק אחד, על מנת להבטיח פיזור וביזור הסיכון.

 

החברה של אפסילון ופרידמן תיהנה מהריבית על הפיקדונות, והמשקיעים יקבלו ריבית קופון נמוכה יותר. פרידמן ואפסילון ייהנו מההפרש, ולמשקיעים המוסדיים תהיה אפשרות לרכוש פיקדון בנקאי, אולם כזה שייסחר בשוק ההון. כך, למעשה, הם יוכלו להתנזל בכל עת, ויקבלו מענה למחסור בהנפקות של הבנקים.

 

הסדרה תהיה צמודה למדד

הבנקים הגיעו בשנה שעברה ליעדי ההון העצמי שהציבו להם הרגולטורים, ועל רקע התמתנות הביקוש לאשראי במחצית הראשונה של 2017 צמצמו את היקף הגיוסים בבורסה. בתשעת החודשים הראשונים של השנה גייס המגזר הפיננסי 10 מיליארד שקל בלבד, לעומת גיוסים של 17.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה ב־2016 — ירידה חדה של 42%.

 

סדרה ב' החדשה של אלה השקעות צפויה להיות מדורגת AAA עם מח"מ של 4.6 שנים. בשונה מהסדרה הקודמת שהיתה צמודה לדולר, הסדרה הזו צפויה, על פי הערכות, להיות צמודה למדד המחירים לצרכן, ולכן הביקושים צפויים להיות גבוהים יותר. לוח הסילוקין של האג"ח יהיה צמוד וזהה ללוח הסילוקין של הפיקדונות הבנקאיים, כך שהוא יאפשר פירעון מלא של הקרן והריבית למחזיקי האג"ח בכל עת. בנוסף, למחזיקים יינתן שעבוד על חשבונות הפיקדונות הבנקאיים, כך שהסיכון מבחינתם שווה ערך לסיכון של הבנק עצמו. הריבית צפויה להיות נמוכה מזו של הפיקדון הבנקאי, אולם מאחר שהכסף יפוזר בשלושה בנקים, הסיכון יהיה נמוך יותר ויתאים לתשואה הירודה יותר.

 

המכרז של האג"ח צפוי להיות על המרווח שבין אג"ח ממשלתית באותו מח"מ. לשם השוואה, הנפקות דומות שביצעו הבנקים היו במרווחים של 0.47%–0.5% על אותם מכשירים בעלי אותו מח"מ. כך, למשל, סדרה של פועלים הנפקות המדורגת AAA עם מח"מ של 4.37 שנים צמודת מדד נסחרת במרווח של 0.47%, מזרחי הנפקות עם מח"מ של 4.85 שנים צמודת מדד נסחרת במרווח של 0.56%.

 

 

שמואל פרנקל, מנהל אפסילון שמואל פרנקל, מנהל אפסילון צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x