$
בורסת ת"א

כדי למשוך משקיעים מנדל"ן לבורסה דרוש שינוי במיסוי

הטבות מס לחברות, לבעלי השליטה ולמשקיעים יכולות לטרוף את הקלפים בשוק הנדל"ן ולשלוח את המשקיעים לאחוזת בית

עוה"ד נועה לב גולדשטיין ואדם קדש 12:0328.08.17

שתי מגמות בולטות בשוק ההון המקומי בשנים האחרונות: התחזקות ההשקעות בנדל"ן למגורים וקיפאון יחסי בבורסה לני"ע. הן קשורות זו בזו, שכן סביר שכספים שאינם מושקעים בבורסה יופנו לנדל"ן, וכי כספים המושקעים בנדל"ן אינם נזילים להזרמה לבורסה.

 

משרד האוצר, בראשות השר משה כחלון, נקט מהלכים להורדת מחירי הנדל"ן ולהרתעה מפני אפיק השקעה זה באמצעות חקיקה המצמצמת את הטבות המס של הכנסות מדירות. אך הצעדים לא מספקים. במשך עשרות שנים השתרשה בציבור התפיסה כי נדל"ן הוא ההשקעה הבטוחה והיציבה לאורך זמן; תפיסה שגם זכתה לרוח גבית מהמחוקק, שהעניק הטבות מס למשקיעים. אף שחלקן בוטלו או צומצמו, עדיין יש יתרון מיסוי מובהק להשקעה בנדל"ן, לאור מסלולי מיסוי המוטבים על הכנסות מהשכרת דירות, הכוללים פטור ממס עד רף מסוים או מס מופחת של 10%.

 

כדי שהפעולות יהיו אפקטיביות, יש לחזק את היכרות הציבור עם אפיקים אחרים, אטרקטיביים לא פחות. יש מקום להעניק תמריצי מס גם להשקעות בשוק ההון, או למצער, להתקין מנגנונים שישוו את תמריצי ההשקעה בנדל"ן להשקעות בבורסה. כך ניתן לתפוס שתי ציפורים במכה: חיזוק הבורסה והסטת משקיעים מנדל"ן.

 

שכונת אם המושבות (ארכיון) שכונת אם המושבות (ארכיון) צילום: דוד הכהן

 

 

לרשות האוצר והמחוקק עומדות כמה חלופות לשימוש במס ככלי להכוונת המשקיעים. סוג אחד של תמריצים ניתן לכוון כלפי המשקיעים: להפחית מס על רווחים מני"ע סחירים ל־15%, למשל. כך נקבע מנגנון אחיד למיסוי רווחים משוק ההון, והוא פשוט ליישום, אינו דורש הגשת דו"חות וניתן להמשיך בגביית המס באמצעות ניכוי מס במקור על ידי הגופים המוסדיים.

 

חלופה נוספת היא מתן תמריצים למשקיעים קטנים. כך, ניתן להשיב את הפטור ממס על רווחי הון בבורסה אגב קביעת מגבלות, כמו תקרה שנתית לפטור של 60 אלף שקל. זאת בדומה להכנסות משכ"ד למגורים, הפטורות ממס עד לסכום זה.

 

סוג שני של תמריצים יכול לכוון לחברות עצמן. למשל, יצירת מנגנון, שכבר קיים בחברות מסוימות, המתיר להן לנכות כהוצאה מוכרת הוצאות הנפקה שהן נושאות על פני שלוש שנות מס. זה יעניק יתרון לחברות ציבוריות לעומת פרטיות, ויעודד גיוס בבורסה.

 

סוג שלישי של תמריצים יכול לכוון לבעלי השליטה. בעבר בעלי שליטה בחברות תעשייתיות נסחרות היו פטורים ממס רווח הון בתנאים מסוימים. הנוסח הקודם של הוראת הפטור ממס היה מלא "חורים" והוליד מחלוקות רבות מול רשות המסים. ניתן להפיק לקחים ולהחזיר הוראות הפוטרות ממס בעלי שליטה הפועלים להנפקת מניות בבורסה. זהו תמריץ חיובי להסטת הון לבורסה, שמשקיעים יהנו ממנו בעקיפין, כשהפעילות בבורסה תגדל.

 

הצעדים שנקט האוצר עד כה נוגעים רק לכשל שוק אחד, השקעות עודפות בנדל"ן. ללא יצירת סביבה אטרקטיבית להשקעות בשוק ההון - ספק מה התועלת בהם.

  

השורה התחתונה: באוצר טיפלו עד כה רק בעודף ההשקעות בנדל"ן, אבל לא הצליחו להשתמש במיסוי כדי לכוון את המשקיעים להשקעות אחרות.

 

נועה לב גולדשטיין היא שותפה ומנהלת מחלקת המסים במשרד איתן מהולל שדות. אדם קדש הוא שותף במחלקה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x