$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

עם חובות והפסדים: תעש תנסה לגייס 300 מיליון שקל באג"ח

חברת התעשייה הביטחונית טוענת כי כספי הגיוס מיועדים להשקעה בתשתיות ולקווי ייצור בלבד – ולא ישמשו למיחזור חובות של 224 מיליון שקל של החברה לבנקים. בינתיים ההליך למכירתה ממשיך, כאשר אלביט מערכות היא המועמדת היחידה

גולן חזני 07:1326.07.17

חברת תעש מנהלת מגעים לגיוס ראשון של חוב בהנפקת אג"ח לציבור בהיקף של כ־300 מיליון שקל. ל"כלכליסט" נודע כי הנושא נדון בדירקטוריון החברה ואושר בשבועות האחרונים.

 

מדובר במהלך מפתיע לאור מצבה של תע"ש, שלפי רשות החברות הוא בכי רע. באוגוסט 2016 כתב ראש רשות החברות אורי יוגב לשר האוצר משה כחלון כי אם תעש לא תימכר למשקיע שיזרים אליה 1.1 מיליארד שקל, היא עלולה לקרוס – והמדינה תידרש להשקיע בה מאות מיליוני שקלים. דירקטוריון תעש טען בתגובה לטענות יוגב כי רשות החברות מונעת משיקולים אינטרסנטיים ופוגעת בחברה.

 

 

 

תעש רשמה הפסדי עתק בשנים האחרונות: החברה ספגה הפסד של 767 מיליון שקל ב־2013, הפסד עצום של 2.5 מיליארד שקל ב־2014, הפסד של 89 מיליון שקל ב־2015 והפסד של 182 מיליון שקל ב־2016. עם זאת, 2 מיליארד שקל מההפסד ב־2014 נבעו מהפרשות לעובדים שפרשו וכך גם 182 מיליון שקל בהפרשות שנרשמו בדו"חות 2016 – כך שמבחינה עסקית מצבה של החברה משתפר, והיא רושמת עלייה במכירות. אלה הסתכמו ב־2016 ב־2.16 מיליארד שקל – עלייה של 12% לעומת 2015.

 

בנוסף רשמה החברה ב־2016 רווח תפעולי תזרימי (EBITDA) של 92 מיליון שקל ב־2016, הצליחה לעבור לרווח תפעולי, שהגיע ל־17 מיליון שקל, והגיעה לצבר הזמנות של 8.4 מיליארד שקל. למרות השיפור, החברה סובלת מהון עצמי שלילי של 186 מיליון שקל נכון לסוף 2016.

 

מקווה להגיע לרווח תפעולי של 70 מיליון שקל ב־2017

 

לתעש קיימים חובות של 224 מיליון שקל לבנקים, וייתכן מאוד שחלק מהגיוס ימחזר חלק מהם. עם זאת, בחברה מכחישים זאת, וטוענים כי כספי הגיוס שהיא בוחנת מיועדים להשקעה בתשתיות וקווי ייצור בלבד, לאחר שבשנים האחרונות השקיעה החברה בתשתיות 270 מיליון שקל.

 

תעש מנוהלת על ידי אבי פלדר, שאמר עם פרסום הדו"חות של 2016 באפריל האחרון כי החברה מקווה לעבור לרווח תפעולי של 70 מיליון שקל ב־2017. הוא הוסיף כי תעש תמשיך ליישם את האסטרטגיה העסקית שלה ולהתמקד במנועי צמיחה ותחומי ליבה שבהם לחברה יתרון יחסי.

 

אלביט מערכות נותרה המועמדת היחידה לרכישה

 

תעש עמדה בעין הסערה בשנתיים האחרונות על רקע עימות בין שר האוצר כחלון ומנהל רשות החברות יוגב, שדחף להפרטת החברה. המדינה יצאה למכרז למכירת החברה שאליו ניגשו בשלב ההצעות הלא מחייבות חמישה גופים: אלביט מערכות, פלקסטרוניקס, סמי קצב ומאיר שמיר, קרן פימי וחברת רנקו של המיליארדר היהודי אמריקני איירה רנרט. שלושה מהמתמודדים פרשו מהמכרז לאחר שטענו כי הוא תפור לטובת אלביט. פלקסטרוניקס האמריקאית פרשה גם כן לאור הרעשים והתלונות שעורר המכרז. כך נוצר מצב שאלביט מערכות נותרה המתמודדת היחידה.

 

עבור אלביט מדובר בפעילות סינרגטית, אבל היא נתקלה בקשיים בהתמודדות לאור טענות באוצר כי לא ניתן למכור את החברה למתמודד יחיד, וכי יש לקיים מכרז חוזר. עוד התגלה כי חברת פרומתיאוס, אחת משתי החברות שערכו עבור רשות החברות הערכת שווי לחברה, סיפקה גם שירותי ייעוץ לחברה־בת של אלביט מערכות. מבקר המדינה החל גם הוא לבדוק את הליך המכרז, שהוקפא. גם עימות בין יוגב לשר הביטחון אביגדור ליברמן עצר את המהלך.

 

במאי האחרון נכנס לתמונה החשב הכללי החדש באוצר, רוני חזקיהו – והתניע מחדש את הליך המכירה. בימים אלה מצויה הערכת שווי שלישית לחברה בהכנה, לקראת הליך מכירת החברה. אלביט מערכות נותרה המועמדת היחידה לרכישתה.

 

מתעש נמסר בתגובה כי "החברה החלה לבחון אפשרויות שונות לגיוס חוב בערוצים שונים לצורך תמיכה בצמיחת החברה. מכירות החברה עולות בשנים האחרונות בשיעור של למעלה מ־10% מדי שנה - ובהמשך למגמה זו מעוניינת החברה להשקיע בתשתיות ולהרחיב את קווי הייצור. בימים אלה בוחנת החברה את הנושא וככל שיוחלט יובא לאישור הגורמים הרלוונטיים".

 

 

אבי פלדר אבי פלדר צילום: יובל חן

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x