$
שוק ההון

עובדי אקסלנס: "יש תחושה שהכל נגמר"; לפידות: "נחזור לימי התהילה"

בישיבה מתוחה בין 350 עובדי אקסלנס ומנכ"ל חברת הביטוח הפניקס טענו העובדים כי חוסר הוודאות סביב עתיד בית ההשקעות מביא לרכבת של עזיבות. לפידות ניסה להרגיע, וטען כי העובדים צריכים לחתור לשפר את התשואות והרווחיות

רחלי בינדמן 07:1324.07.17

האווירה באולם ההרצאות בבית ההשקעות אקסלנס בפתח תקווה ביום רביעי האחרון היתה טעונה. מנכ"ל חברת הביטוח הפניקס, המחזיקה ב־100% מאקסלנס, אייל לפידות, עמד אז מול 350 עובדי בית ההשקעות — שהרגישו שעוד רגע מגיע הסוף. מאז ינואר האחרון, אז מוזגה פעילות הגמל המיתולוגית של בית ההשקעות לתוך חברת הביטוח, התחושה הזאת לא מרפה מהעובדים.

 

לאחר שבמשך שנים נחשב אקסלנס למותג חזק ואיכותי בשוק ההון, ביוני אשתקד מחקה הפניקס את אקסלנס מהמסחר בהצעת רכישה ל־10% מהמניות שנותרו בידי הציבור לפי שווי של מיליארד שקל. המהלך הצפוי הבא שרקם לפידות היה מיזוג של פעילות הגמל לחברת הביטוח. הפניקס החלה להוביל אז בתשואות החיסכון הפנסיוני, ולפידות רצה למנף את ההצלחה ולאחד את פעילות החיסכון ארוך הטווח תחתיה. באקסלנס התנגדו מאוד למהלך, כי רצו לשמור על בידול המותג.

 

עוזי דנינו. לא נמצא מחליף עוזי דנינו. לא נמצא מחליף צילום: נמרוד גליקמן

 

 

"אנשים חיים בתחושה של אי־ודאות. זה התחיל בערך מאז שפעילות הגמל מוזגה להפניקס", אמר אחד העובדים ללפידות. לדבריו, "רואים אצל מנהלת כוח האדם שיירה של אנשים שעוזבים, כמו רכבת, ואנשים פשוט לא יודעים מה יקרה".

 

"גם הקטע של הבונוסים, בחיים שלי לא ראיתי דבר כזה, שיא ההשפלה ממש", אמר העובד בהתייחס למה שקרה במרץ האחרון, כשהנהלת בית ההשקעות ביטלה את הבונוס השנתי לעובדים, בהיקף של כמשכורת חודשית לעובד. בתגובה קיימו העובדים אסיפת מחאה וטענו כי ההחלטה התקבלה על ידי הדירקטוריון — ולא על ידי המנכ"ל לשעבר עוזי דנינו, שעזב באחרונה את החברה. העובדים הביעו אז חשש כי בית ההשקעות עומד לפני מכירה.

 

העובד הוסיף כי "זה לא מפעל פה בדרום. יש כאן אנשים מקצועיים ומסורים שעובדים שנים, ואנחנו מאבדים הרבה אנשים טובים וסתם. יש תחושה של סוף תקופה, סוף קורס, שהכל נגמר".

 

 

 

"צריך להגדיל את הרווח"

 

האסיפה התקיימה על רקע עזיבתו של דנינו, וחוסר הוודאות סביב תוכניותיו של לפידות לגבי אקסלנס. העובדים העלו חשש כי אין בכוונת לפידות להביא כלל מנכ"ל חלופי, אלא לפעול למכור את שנותר מאקסלנס בחלקים.

 

לפידות עמד נבוך מול טענות העובדים, אך ניסה לשדר "עסקים כרגיל" כשהצהיר שהמטרה היא להחזיר את אקסלנס לימי תהילתו. "הבית רווחי, אבל צריך להגדיל את הרווח. הכי חשוב זה להתמקד בתשואות", אמר לפידות בהתכוונו לפעילות קרנות הנאמנות המנוהלת על ידי אמיר גיל — הפעילות המרכזית שנותרה בבית ההשקעות לצד ניהול התיקים, חבר הבורסה והחיתום. פעילות תעודות הסל קסם, המנוהלת על ידי אבנר חדד, מאז ומתמיד התקיימה כחברה נפרדת ועצמאית.

 

 

 

מאז עזיבת דנינו, האחראי על הניהול השוטף של בית ההשקעות הוא היו"ר משה עמית. לפידות עצמו מגיע לבית ההשקעות אחת לשבוע ליום שלם. המשנה למנכ"ל אקסלנס, מעיין כהן, ראתה את עצמה כמועמדת מתאימה לתפקיד המנכ"ל — אך לפידות בחר שלא למנותה. עם זאת, לפידות הבהיר לעובדים כי נוכחותו התכופה באקסלנס היא זמנית — וכי הוא פועל למנות מנכ"ל קבוע.

 

לפידות, שניסה דווקא לדרבן את העובדים, בסופו של דבר עקץ אותם מעט כשאמר כי "אתם רואים איך מאז שפעילות הגמל עברה למנהלי ההשקעות של הפניקס אנחנו מצוינים?". עם זאת, הוא הבהיר כי "אין כוונה למכור חברות", ובכך נגע בחשש הכי גדול של העובדים — מכירה של נכסי בית ההשקעות בחלקים.

 

אייל לפידות. ניסה לשדר "עסקים כרגיל" אייל לפידות. ניסה לשדר "עסקים כרגיל" צילום: אבי ולדמן

 

 

משבר בתעודות הסל

 

הבעלים הקודמים של אקסלנס, המייסדים רוני בירם וגיל דויטש, ניצלו את רפורמת בכר כדי לרכוש ב־2006 את קופות הגמל של בנק מזרחי טפחות ומיהרו להעלות את דמי הניהול בצורה משמעותית, מה שהזניק את רווחי בית ההשקעות, שנמכר כשנתיים לאחר רכישת הקופות במחיר מפולפל ליצחק תשובה. אלא שאז החלה המודעות לדמי ניהול, והרגולציה החלה לפעול להפחתתם. מה שפיצה מעט על כך היתה התנופה בתעודות הסל והצלחת המותג קסם, שבהדרגה הרווחיות שלו הגיעה ליותר מ־50% מרווחי בית ההשקעות, בזמן שרווחי הגמל נשחקו.

 

כיום, לעומת זאת, לפידות מתמודד עם תקופה לא טובה באקסלנס. קסם מתמודדת עם משבר בענף תעודות הסל, כאשר בשנה וחצי האחרונות תעודות הסל המקומיות מאבדות כספים לטובת ניהול ההשקעות האקטיבי בקרנות הנאמנות. קסם איבדה 1.6 מיליארד שקל מנכסיה במחצית הראשונה של 2017, המצטרפים לעוד 2.7 מיליארד שקל שאיבדה ב־2016, מה שהביא את נכסיה נכון בסוף יוני ל־27.8 מיליארד שקל. עם זאת, עדיין מדובר בחברה הרווחית ביותר של בית ההשקעות.

 

פעילות קרנות הנאמנות של אקסלנס סובלת תקופה ארוכה מפדיונות, ואיבדה 2.4 מיליארד שקל במחצית הראשונה של 2017. נכון לסוף יוני, חברת הקרנות מנהלת 11.9 מיליארד שקל. פעילות התיקים סובלת ברמה ענפית מתחרות עזה מצד מוצרים חדשים מתחום החיסכון ארוך הטווח — פוליסות חיסכון, גמל להשקעה ותיקון 190 —שאקסלנס החזיקה בעצמה אך עברו לידיה של הפניקס.

 

מעיין כהן. לא תמונה למנכ"לית מעיין כהן. לא תמונה למנכ"לית צילום: אוראל כהן

 

 

היתרון של נסיגת יאנגו

 

הספקות סביב עתידו של בית ההשקעות התחזקה על רקע הידיעה כי על קבוצת דלק, בעלת השליטה בהפניקס, למכור את חברת הביטוח על רקע מסקנות ועדת הריכוזיות. עם זאת, הקבוצה הסינית יאנגו, שחתמה על הסכם לרכישת חברת הביטוח, נסוגה באחרונה מרכישת החברה על רקע הערכות כי לא תקבל היתר שליטה מהמפקחת על הביטוח.

 

אבנר חדד. מוביל את  הרווחיות אבנר חדד. מוביל את הרווחיות צילום: תומי הרפז

 

 

הנסיגה של יאנגו אמורה, לפחות בינתיים, לספק מעט אוויר לנשימה לעובדי אקסלנס, שחששו כי רוכש זר יעדיף למכור את פעילות הפיננסים ולהתמקד בפעילות הביטוח והחיסכון ארוך הטווח. העובדים, יש לציין, העריכו כי העברת פעילות הגמל להפניקס הגיעה בדיוק מסיבה זו — לקחת את הפעילות שהפניקס רוצה לשמור לקראת פרידה מיתר הפעילויות.

 

מהפניקס נמסר בתגובה כי "הפניקס רואה באקסלנס ועובדיה חלק מהותי וחשוב מפעילות הקבוצה. אקסלנס נמצאת בעיצומו של תהליך שיאיץ את צמיחתה וישפר את תוצאותיה. אין לנו ספק כי עובדי אקסלנס יהיו שותפי מפתח בתהליך זה ותרומתם תהיה מכרעת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x