$
בורסת ת"א

היורו היציג זינק ב-1.4% - לשיא של 8 חודשים; "המצב התהפך, השקל כבר לא חזק"

שערו של היורו נקבע על 4.117 שקלים. הדולר טיפס ב-0.6% ושערו היציג נקבע על 3.565 שקלים; לאומי: "מיום שישי אחרי פרסום המדד - השקל הוא המטבע היחיד בעולם שנחלש מול הדולר"

הריצה של היורו נמשכת: היורו היציג זינק היום (ג') -1.4% (בהמשך לעלייה של 0.7% אתמול) ונקבע על 4.117 שקלים - רמת שיא של 8 חודשים, מאז ה-16בנובמבר 2016, שבו נקבע ליורו שער יציג של 4.127 שקלים. הדולר טיפס ב-0.6% ושערו היציג נקבע על 3.565 שקלים.  

בשווקים הגלובאליים מטפס היורו ב-0.7% מול מקבילו האמריקאי ונסחר ב-1.155 דולר, השטרלינג יורד ב-0.3% ל-1.302 דולר. המטבע האמריקאי מאבד 0.6% מול הין ל-111.9 ין.   

 

המטבע היחיד שנחלש מול הדולר

ליאור פאוסט, מנהל דסק מסחר במט"ח בלאומי שוקי הון, פרסם היום התייחסות למצב השקל: "בניגוד למה שהורגלנו אליו בשנה האחרונה, בה השקל הוא אחד המטבעות החזקים בעולם, בשבוע החולף המצב התהפך לחלוטין. למעשה מיום שישי השקל הוא המטבע היחיד שנחלש מול הדולר".

 

"את התופעה הזו אפשר לסכם במילה אחת: פיצול", אומר פאוסט. "הפיצול הוא בין מדיניות בנק ישראל, שמכוונת להמשך הרחבה מוניטרית בריבית נמוכה, והתערבות במטבע. זאת, אל מול מה שנתפס כנכונות להידוק מוניטרי לא רק בפד כפי שקורה בשנים האחרונות - אלא גם באירופה, קנדה, אנגליה ועוד. נגידת בנק ישראל אמרה לאחרונה, שהיא תותיר את הריבית נמוכה גם אחרי שבנקים נוספים בעולם יעלו ריבית. האמירה הזו והמדד השלילי והמפתיע לרעה ביום שישי, שלחו את פער הריבית לשנתיים ישראל-ארה״ב ל-140 נקודות בסיס. הפער הזה מייצר עניין שלילי לשקל וגורם להיחלשותו. לכן בעת הזו חשוב לעקוב אחרי התפתחות עקומי הריבית כאשר מנתחים את המגמה בשקל."

 

 צילום: בלומברג

 

הכל התחיל מהמדד

השפעת המדד השלילי שפורסם ביום שישי האחרון עדיין ניכרת בשוק המט"ח המקומי. מדד המחירים לצרכן לחודש יוני הפתיע בירידה חדה של 0.7%. ממוצע תחזיות השוק עמד על ירידה של 0.2%. מדובר במדד השלילי הגבוה ביותר בשנים האחרונות.

 

את ירידות המחירים הובילו סעיפי הפירות והירקות הטריים ההלבשה והמים כאשר מרבית הסעיפים רושמים ירידות מחירים למעט סעיפים בודדים ובהם מחירי הדיור (שכ"ד) שעלו ב 0.2%. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים חזרה לטריטוריה השלילית עם ירידה של 0.2%. בניטרול מחירי הדיור ירד המדד ב 12 החודשים האחרונים בשיעור חד של 0.9%. "לא מן הנמנע כי גם שנת 2017 תסתיים באינפלציה אפסית ואולי אף שלילית זו השנה הרביעית ברציפות", מעריך דוד רזניק מבנק לאומי.

 

לדבריו, "שיעור המדד השלילי ובעיקר העובדה כי מרבית הסעיפים רושמים ירידות מחירים מלמדת כי בנק ישראל צפוי להמשיך בהרחבה המוניטרית עוד תקופה ארוכה". רזניק סבור כי העובדה שהשקל ממשיך להיסחר ברמות שיא תוך שחלק מהשפעת התיסוף צפויה להשפיע בפיגור בחודשים הקרובים מביאה למסקנה כי עדין לא ניתן לראות באופק שינוי במדיניות המוניטרית המרחיבה מאוד של בנק ישראל.

 

הספקולנטים יכולים להמשיך ולתקוף

"באין אינפלציה באופק, גם הספקולנטים מבינים שהם יכולים להמשיך ולתקוף את השקל בבטחה", אומר יניב חברון הכלכלן הראשי של אקסלנס. לדבריו, "הרי הם יכולים להיות הרבה יותר בטוחים שעלויות המימון שלהם ייוותרו נמוכות למשך תקופה מאוד ארוכה".

 

חברון סבור שהבעיה הגדולה היא שלבנק ישראל לא יהיה כל כך מה לעשות. "בינתיים הוא ימשיך לקנות דולרים, אבל גם כאן נשאלת השאלה עד כמה יוכל להמשיך ולהגדיל את יתרות המט"ח, שכבר היום מצויות 'מרחק נגיעה' מרמה של 110 מיליארד דולר, או מה שהוגדר בעבר כ'רף הנאות' לגובה היתרות", סיכם.

 

 

יורו יורו צילום: בלומברג

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x