$
בורסת ת"א

חילוץ בנקאי נוסף באיטליה: הממשלה מעניקה ערבויות של עד 17 מיליארד יורו

לאחר לחץ מצד הבנק האירופי הודיעה ממשלת איטליה על הסכם חילוץ לשני בנקים שעמדו על סף קריסה. במסגרת ההסכם יוזרמו מיליארדי יורו לבנק האיטלקי הבריא אינטסה סאנפאולו, שירכוש בתמורה נכסים מהבנקים הקורסים

מיקי גרינפלד 09:2026.06.17

ממשל איטליה יוצאת למהלך חילוץ בנקאי נוסף: הפעם מדובר בחילוץ של שני בנקים, ונטו בנקה (Veneto Banca) ובנקה פופולרה (Banca Popolare di Vicenza), במהלך שעלותו למדינה עשויה להגיע ל-17 מיליארד יורו, בכפוף להיקף החובות שתידרש לשלם בעתיד על פי ההסכם.  

כחלק מההסכם של איטליה מול הנציבות האירופית קיבלה על עצמה הממשלה התחייבויות לכיסוי הפסדים עתידיים, על פי תנאים שונים מול שני הבנקים ומול בנק נוסף שמשתתף בתוכנית הסיוע. הממשלה תציב שלושה מנהלים מטעמה בכל בנק, על מנת לפקח על המשך הפעילות התקינה בכפוף להוראות ההסכם.

 

ראש ממשלת איטליה פאולו ג'נטילוני (Paolo Gentiloni) אמר במסיבת העיתונאים שהיעד העיקרי של התוכנית הוא למנוע קריסה של שני הבנקים. הממשלה חתמה על הסכם החילוץ מול הגורמים הבנקאיים המעורבים ובאישור הבנק המרכזי של אירופה (ECB). שר הכלכלה האיטלקי פייר קרלו פאדואן (Pier Carlo Padoan) אמר כי העלות הכוללת של ההסכם צפויה להגיע למקסימום 17 מיליארד יורו, פי 3 מכפי שהעריכו בשלב מוקדם יותר. "אלה שמבקרים אותנו צריכים לומר גם מה לדעתם האלטרנטיבה הטובה יותר. אני לא רואה כזו", אמר השר.

 

הצעד מגיע לאחר סופשבוע ארוך של דיונים, בעקבות הודעת הבנק האירופי ביום שישי, לפיה שני הבנקים נמצאים בפועל במצב של חדלות פירעון, ושללא סיוע מבחוץ הם לא יכולים להמשיך לפעול. ההסכם קובע שהבנקים יהיו כפופים במסגרת מהלך החילוץ לחוק האיטלקי, במקום לחוקים ולתקנות האירופאיים. השינוי החקיקתי לצד הסיוע הכספי ימנע הכרזה של פשיטת רגל בשני הבנקים.

  

כחלק מתוכנית החילוץ, הבנק האיטלקי אינטסה סאנפאולו (Intesa Sanpaolo) ירכוש חלק מההלוואות של שני הבנקים, בעיקר הלוואות איכותיות, ויקבל סיוע של כ-5.2 מיליארד יורו מהמדינה על מנת לשמר את רמת הלימות ההון שלו. בנוסף תפריש המדינה 400 מיליון יורו, סכום שיופקד בנאמנות ושיועבר לאינטסה במקרה שההלוואות שרכש יהפכו לבעייתיות.

 

אינטסה אישר כי חתם על הסכם לרכישת נכסים מבנק פופולרה ומונטו בנקה, ושלא תהיה לרכישה השפעה על רמת הלימות ההון שלו. אינטסה ציין שהרכישה כוללת הלוואות בעייתיות לטווח ארוך בשווי של 4 מיליארד יורו, אך שלגביהן ניתנה לו זכות על פי ההסכם להשיבן לשני הבנקים (או לממשלה) אם הן עדיין יחשבו להלוואות בסיכון גבוה בשנת 2020. מועצת המנהלים של אינטסה מינתה את מנכ"ל הבנק קרלו מסינה (Carlo Messina) לפקח על רכישת הנכסים של ונטו ופופולרה.

 

הסכם החילוץ הוא האחרון בשרשרת פעולות שאליהם נדרשה ממשלת איטליה בשנה האחרונה, על מנת לייצב את המערכת הבנקאית האיטלקית השקועה בחובות. בדצמבר 2016 הקימה הממשלה הקמת קרן חילוץ של 20 מיליארד יורו לסיוע למערכת הבנקאית, שנועדה בראש ובראשונה לחילוצו של מונטה פסקי, הבנק השלישי בגודלו במדינה.

 

פאולו ג'נטילוני ראש ממשלת איטליה פאולו ג'נטילוני ראש ממשלת איטליה צילום: רויטרס

בטל שלח
    לכל התגובות
    x