$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

החוב האישי של אלוביץ' לבנקים: 600 מיליון שקל

מאז שנקנתה על ידי אלוביץ', בזק חילקה דיבידנדים של יותר מ־21 מיליארד שקל. חובות הענק שנטלו חברות בבעלותו כדי לממן הקנייה, בולעים את הרווחים ומקשים על בעל השליטה לשלם חובות פרטיים

גולן חזני ואלי שמעוני 06:5821.06.17

חובותיה של יורוקום שבבעלות שאול אלוביץ' לבנקים ולמוסדיים הישראלים עומדים לפי הערכות על כ־600 מיליון שקל. החובות האישיים של אלוביץ' מתפלגים באופן הבא: 350 מיליון שקל לפועלים ודיסקונט על רכישת מניות אינטרנט זהב והפעילות השוטפת של יורוקום דיגיטל ו־260 מיליון שקל לפעילות הנדל"ן הפרטית. חובות אלה לא כוללים את החובות על רכישת בזק שעומדים על 1.9 מיליארד שקל ומרוכזים בחברת בי־קום.

 

עסקת רכישת בזק על ידי קבוצת יורוקום של שאול אלוביץ'' ב־2010 הניבה עד כה 'על הניייר' רווח של כ־6 מיליארד שקל. אולם האופן שבו הפירמידה של אלוביץ' בנויה לא אפשר לו למשוך ולו שקל אחד כדיבידנד לחברת יורוקום דרכה הוא מחזיק בפירמידה. אלוביץ' מחזיק בבזק באמצעות פירמידת חברות בת ארבע קומות, כאשר החברה המחזיקה בפועל בבזק, בי־קום, עדיין מחזירה חובות שנטלה על מנת לממן את הרכישה ועוצרת את העברת הרווחים במעלה הפירמידה.

 

אלוביץ' רכש את גרעין השליטה בבזק מקבוצת סבן־אייפקס־ארקין בעסקה שהושלמה בתחילת 2010. תמורת 30.68% ממניות בזק שילם אלוביץ' 6.5 מיליארד שקל. יורוקום, חברה פרטית שבבעלותו, מחזיקה ב־55.3% ממניות חברת אינטרנט זהב הבורסאית. אינטרנט זהב מחזיקה ב־64.8% ממניות בי־קום, והאחרונה מחזיקה ב־26.3% ממניות בזק. כך שבשורה התחתונה הוא מחזיק ב־10.4% בלבד ממניות בזק.

 

 

מינוף, הלוואה ועוד קצת חוב

 

החברה אשר רכשה בפועל את מניות בזק היא כאמור בי־קום, שנקראה בשמה הקודם סמייל 012. באותה העת החברה היתה למעשה חסרת פעילות, עם קופת מזומנים של כ־1.2 מיליארד שקל, לאחר שמכרה מספר חודשים לפניכן בשלהי 2009 את פעילותה בתחום האינטרנט לקבוצת אמפל של יוסי מימן. אלוביץ'' החזיק בסמייל 012 באמצעות אינטרנט זהב שהיווה אז חברת אחזקות לספקית האינטרנט, ונוהלה על ידי סטלה הנדל, מי שכיום מכהנת כמנכ"לית בזק. אולם מאז מכירת המניות למימן למעשה נותר אלוביץ' עם שתי חברות שלד בורסאית ועם קופת מזומנים דשנה.

 

1.2 מיליארדי השקלים שהיו בקופת סמייל 012 בתחילת 2010 לא הספיקו לאלוביץ'' לרכוש את השליטה בחברת התקשורת הגדולה בישראל, שנסחרה באותה העת בבורסה בשווי של 21 מיליארד שקל. לצורך כך, החל אלוביץ' לנהל מגעים עם הגופים המוסדיים, שהסכימו להפוך עבורו סכום של 1.2 מיליארד שקל בקופת סמיל 012, לסכום של 6.5 מיליארד שקל.

 

אלוביץ' גייס סכום של 4.6 מיליארד שקל מקונסוצריום של בנקים בהובלת בנק הפועלים ועוד סכום של חצי מיליארד שקל בהלוואה פרטית מחברת הביטוח מגדל. ההון העצמי שהביאה בי־קום לעסקה הוא 400 מיליון שקל, שגויסו בהנפקת פרטית של מניות. אינטרנט זהב של אלוביץ' השתתפה בהנפקה זו בסכום של 300 מיליון שקל, וזה "הכסף החדש" שלמעשה הביא אלוביץ' לעסקה.

 

כל אלו הביאו את הסכומים שבידי בי־קום ל־6.7 מיליארד שקל, ואפשרו לה לשלם על מניות השליטה בבזק, 30.68% דאז, ועוד להשאיר כמה מאות מיליוני שקלים בקופת החברה.

 

מנכ"ל בי־קום דורון תורג'מן מנכ"ל בי־קום דורון תורג'מן

 

הכסף לא עובר

 

מאז רכישת השליטה בה חילקה בזק דיבידנדים של יותר מ־21 מיליארד שקל, מתוכם קיבלה בי־קום כ־5.5 מיליארד שקל. דיבידנדים אלו שיפרו את מצבה של בי־קום. החברה שיצאה לדרך לאחר רכישת בזק עם חוב של 5.1 מיליארד שקל, נמצאת כיום במצב פיננסי טוב יחסית. במשך השנים היא החליפה את החוב הבנקאי בחוב דולרי שגיוס בחו"ל, וכן לאחרונה שוב גלגלה את החוב בשוק האג"ח המקומי בריביות נמוכות של כ־3.6% (שקלי). בנוסף, בי־קום מכרה מניות בזק בהיקף של מיליארד שקל.

 

למרות השיפור, לחברה חוב נטו של כ־2 מיליארד שקל. זה הופך אותה לתלויה יחסית בהמשך קבלת הדיבידנדים מבזק, ומקשה עליה לחלק דיבידנד במעלה הפירדמה.

אינטרנט זהב, החברה בראש הפירמידה, סבלה בשנים האחרונות מריחוקה מבזק. לחברה חוב של כ־580 מיליון שקל בגין עסקת בזק ורכישת פעילות האינטרנט בשנת 2006. זאת בניגוד לבי־קום שנהנית מזרם דיבידנדים מבזק. האחרונה משתמשת במזומנים לתשלום חובות, מאז עסקת בזק לא חילקה שקל אחד לבעלי המניות בה, ובראשם ליורוקום של אלוביץ'.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x