$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

כמה עוד יוכל לעבוד מנוע הדיבידנדים של דלק רכב

הביקוש למותגים מאזדה ופורד צנח ונתח השוק של דלק רכב התרסק מ־28% ל־7% בתוך פחות מעשור. זה לא הפריע לבעל השליטה גיל אגמון להחזיר את ההשקעה במניות שרכש ב־2010 ולמשוך דיבידנד של יותר ממיליארד שקל במהלך התקופה

אלי שמעוני ותומר הדר 15:1722.05.17

דלק רכב סבלה בשבע השנים האחרונות מהתרסקות הביקוש לכלי הרכב שהיא מייבאת - מאזדה, פורד וב.מ.וו. זאת בעוד שוק הרכב הישראלי שבר שיאים במספר המסירות. ב־2016 מסרו היבואנים בישראל 287 אלף כלי רכב, מהם 200 אלף פרטיים. דלק רכב לא לקחה חלק בחגיגה הזו: החברה מסרה בשנה שחלפה 22,376 כלי רכב, ותפסה רק 8% מהשוק. ברבעון הראשון של 2017 המצב אף החמיר, ודלק רכב מסרה 6,731 כלי רכב ותפסה 7% מהשוק המקומי. השאלות העיקריות הן מה קרה למותגים החזקים של שוק הרכב והאם ילד הפלא, המנכ"ל ובעל המניות העיקרי גיל אגמון, איבד את מגע הזהב.

 

תלוי בדיבידנדים

 

אגמון התחיל לעבוד בדלק רכב באוגוסט 1987, כשהיה סטודנט לתואר ראשון בכלכלה, כסוכן מכירות. העבודה הזמנית הפכה לקבועה, ואגמון התקדם בחברה, בתחילה ניהל את החברה־הבת דלק מוטורס ולאחר מכן את החברה הבורסאית דלק רכב.

 

הקפיצה הגדולה הראשונה של אגמון היתה ב־2004, כשיצחק תשובה, בעל השליטה בדלק, החליט להקפיץ אותו מדרגת מנכ"ל שכיר לשותף בדלק רכב. אגמון נהנה מתוכנית אופציות מורחבת, שאפשרה לו לקבל 10% ממניות דלק רכב בתמורה ל־254 מיליון שקל. ובעזרת הלוואה נדיבה מקבוצת דלק מימש אגמון את האופציה והגיע לאחזקה של 16% מהחברה.

 

מנכ"ל דלק רכב גיל אגמון. חוב עצום לבנקים מנכ"ל דלק רכב גיל אגמון. חוב עצום לבנקים צילום: עמית שעל

 

המהלך הגדול באמת של אגמון הגיע בספטמבר 2010: הוא הפך לבעל השליטה בדלק רכב והפך את קבוצת דלק לשותפה השנייה בגודלה. אגמון שילם לקבוצת דלק מיליארד שקל בתמורה ל־22% ממניות החברה, והפך לבעל השליטה בה. מהלך זה, בתוספת המניות שבהן החזיק אגמון קודם לכן, הביא את אחזקתו ל38% מהמניות. קבוצת דלק נותרה עם 33% מהמניות, ובהמשך התכווץ חלקה ל־23%. הרבה גבות הורמו: העסקה התבצעה לפי מחיר של 50 שקל למניה - פרמיה של כ־20% על מחיר המניה טרם פרסום העסקה. אגמון מימן את מלוא הרכישה באמצעות הלוואה מבנק הפועלים. מכאן ואילך היה תלוי אגמון ביכולת של דלק רכב לשלם דיבידנדים כדי שיוכל להחזיר את החוב העצום לבנקים.

 

מאזדה מי?

 

כיום מובילים במכירות כלי הרכב בישראל המותגים הקוריאניים: כלמוביל יבואנית יונדאי וטלקאר יבואנית קיה. קיה ויונדאי השתלטו על צמרת טבלאות המסירות הודות למחירי רכישה נמוכים מאוד ליבואנים והיצע רחב במיוחד של דגמים.

 

 

מה דעתך על מניית דלק רכב:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

הפגיעה הקשה ביותר של דלק רכב היתה במכונית הדגל, שכיכבה בעשור הקודם בראש טבלת המסירות - מאזדה. ב־2010 היה זה מותג הרכב המצליח בישראל עם מסירות של 31,819 כלי רכב. מאז שוק הרכב הישראלי גדל, אך חלקה של דלק רכב ירד, וב־2016 הידרדרה מאזדה למותג השישי בשוק.

 

כמה בעיות מקשות על דלק רכב. ראשית, ההסתמכות על חברות הליסינג וציי רכב. דלק רכב בנתה מערכת יחסים ארוכת שנים עם חברות הליסינג, שחשו לעזרה בכל פעם ש"נתקעה" עם מלאי מכוניות. בכירים בענף יודעים לספר כיצד ב־2009, כשהבנקים סגרו לחברות הליסינג את הברז מחשש שהירידה במחירי מכוניות יד שנייה תפגע בהן, פתחה להן דלק רכב קווי אשראי.

 

שנית, כיום כוחם של ציי הרכב פוחת ויותר צרכנים רוכשים ישירות מן היבואניות. בעוד המתחרות ידעו לצפות את היחלשות ציי הרכב ואת עליית המכירות של רכבי כביש־שטח, בדלק רכב נרשמה אדישות. המתחרות גם החלו להעניק לחברות הליסינג הנחות ניכרות.

 

 

גם הביקושים בשוק הפרטי השתנו. מאז 2009 עבר שוק הרכב הישראלי תמורות שנובעות הן מרגולציה והן מהעדפת צרכנים. במישור הרגולטורי, כניסת המיסוי הירוק לתוקף יצרה העדפה צרכנית למכוניות קטנות. לראיה, המכונית הנמכרת ביותר בישראל בשנה שעברה היתה קיה פיקנטו. לכך נלוותה עליית מעמדם של הג'יפונים (רכבי הכביש־שטח) מקטגוריה שולית למלכי המכירות בשוק המקומי, והם חלפו על פני דלק רכב. מאזדה CX3, רכב כביש שטח עממי, הוצג לפני שלוש שנים, אך לישראל הוא הגיע לפני שלושה חודשים כדי לנסות לזנב בקיה ספורטאז' ויונדאי טוסון, שהתבססו בשוק מזמן.

 

מאזדה גם החמיצה את הדרישה להנעה היברידית, שנחשבת חסכונית וירוקה. החסר עומד במיוחד בעוכריה כי כיום צרכנים לא מסתפקים במכונית משפחתית, אלא בוחרים בהיברידיות מתקדמות או ברכבי כביש־שטח. התוצאה הסופית באה לידי ביטוי במכירות.

 

השנה הרווחית ביותר של דלק היתה 2014, ובה רשמה רווח נקי של 723 מיליון שקל. אולם, רווח זה הושפע משיערוך וממכירת מניות מובילאיי, שהונפקה באותה השנה בבורסת ניו יורק. בניכוי השפעות מובילאיי הרוויחה דלק רכב 398 מיליון שקל ב־2014. רווחי מובילאיי באותה שנה אפשרו לדלק רכב לחלק דיבידנד ענק חריג של 633 מיליון שקל, מתוכם קיבל אגמון כ־200 מיליון שקל.

 

תוצאות הרבעון הראשון של 2017 ותוצאות 2016 חלשות ביחס לעבר, אולם הן עדיין מאפשרות לדלק רכב לחלק דיבידנדים שכה חיוניים לאגמון כדי להחזיר את חובותיו לבנקים. מ־2010 רשמה החברה רווח נקי של קרוב ל־3 מיליארד שקל, וחילקה דיבידנדים של כ־2.9 מיליארד שקל. חלקו של אגמון עמד על כמיליארד שקל.

 

אף על פי שניכרות ירידות בנתח השוק ובמסירות, עסקי היבוא של דלק רכב הם עדיין פרת מזומנים לא קטנה. ההידרדרות במעמדה לא באה לידי ביטוי במלואה בתוצאות. הרווח הנקי ב־2016 היה 369.9 מיליון שקל, ירידה של 15% לעומת שנת השיא במסירות 2010, שבה נרשם רווח של 427.8 מיליון שקל. מכירה ישירה לצרכנים תוך הסתמכות פחותה על ציי רכב מאפשרת לה לשמור על רווחיות נאה חרף הירידה במכירות. במקביל מתחיל שינוי מנטלי בקבוצה עם חלחול ההבנה שנדרש מגוון דגמים רחב יותר. דלק רכב מתכננת כניסה נמרצת יותר לשוק רכבי המיני, הפופולרי בישראל, לצד חיזוק תדמית המותגים הקיימים.

 

דלק רכב נסחרת בתל אביב לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל. עם השנים הגדיל אגמון מעט את חלקו בחברה, והוא מחזיק נכון לאתמול ב־37.5% ממניות דלק רכב בשווי כמיליארד שקל. בחודשים האחרונים הפגינה המניה חולשה, כשירדה ב־15% על רקע תוצאות 2016 והרבעון הראשון של 2017 החלשות; אולם במבט לאחור, המניה עלתה ב־50% (מתואם דיבידנדים) מאז רכש אגמון את השליטה בחברה.

 

דלק רכב עדיין מצליחה לייצר רווח של 100–90 מיליון שקל ברבעון, רובו מחולק כדיבידנד, מצב שמשקף תשואת דיבידנד שנתית נאה ביותר של 10%. גם אם אגמון לא יצליח להגדיל את נתח השוק, כל עוד יצליח לשמור על תשואת דיבידנד גבוהה מ־5%, היא עדיין תהיה גבוהה מהמקובל בשוק ההון המקומי. גורמים בענף הרכב מסרבים להקדים להספיד את יכולתו של אגמון לשפר עמדות מול יבואניות כלי הרכב הקוריאניים ולהחזיר את דלק רכב לימי הזוהר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x