$
בורסת ת"א

בדקו: מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם מתחילת השנה

קרנות ההשתלמות הצליחו לסיים את הרבעון הראשון בעלייה ממוצעת של 1.5% על אף הירידות במדדים המובילים, אך הלמן אלדובי המשיכה להזדחל מאחור עם תשואה שלילית במרץ

אורן פרוינד 12:3226.04.17

למרות ירידה חדה במניות הפארמה ובמדדים המובילים בבורסת תל אביב, קרנות ההשתלמות סיימו את הרבעון הראשון של 2017 עם עלייה ממוצעת של 1.5%. הפערים בין הקרנות המשיכו להעמיק גם במרץ: בראש טבלת התשואות מתחילת השנה עומדת אנליסט עם תשואה רבעונית מצטברת של 2.69%, בעוד בתחתית הטבלה ממשיכה להזדחל הלמן־אלדובי עם תשואה רבעונית מצטברת של 0.69% בלבד. הפער בין הקרנות נובע בעיקר מהאחזקה במניות הפארמה הישראליות. גופים כמו אלטשולר שחם, ילין לפידות ואנליסט, שנמנעו מאחזקה במניות אלה, הצליחו להתברג בראש הטבלה.

כבר מזה זמן שקרן ההשתלמות של הלמן אלדובי משתרכת מאחור. רק במרץ מחקה הקרן עשרות מיליוני שקלים בעקבות השקעה כושלת בבניין משרדים בניו יורק. הלמן אלדובי היתה שותפה להשקעה של 35 מיליון דולר בבניין בריל המפורסם והשקיעה בו על פי הערכות 15 מיליון דולר עם שותפים כמו משפחת ויזל, משפחת פוקס, משפחת ורד ומשפחת שוטנשטיין (בעלת השליטה העולמית ברשת אמריקן איגל). השותפים לא הצליחו להשכיר את הבניין במלואו והחליטו שלא לעמוד בהחזרי הההלוואות. אחד הנושים השתלט על הנכס, והשותפים מחקו את כל ההון העצמי. על פי ההערכות, הלמן אלדובי איבדה בעקבות העסקה 0.25%–0.5% מהתשואה למשקיעים בקרנות ההשתלמות.

 

כל המספרים של ענף ההשתלמות כל המספרים של ענף ההשתלמות

 

בחירת מניות מוצלחת

 

נעם רוקח, סמנכ"ל השקעות של אנליסט, שממוקמת שנייה מבחינת תשואות במרץ (0.67%), הסביר מה הניב לקרן ההשתלמות את התשואה העודפת במרץ ומתחילת השנה. לדבריו, "מה שסייע לנו היה חשיפה מעט גבוהה יותר למניות בשוק הסחיר, ובעיקר בחירה מוצלחת של מניות ואג"ח חברות שהיכו את מדדי הייחוס. למשל, החזקנו משקל יתר במניות כמו איירפורט סיטי, וויקס וסודהסטרים, שעלו לאין שיעור יותר מהמדדים".

 

רוקח התייחס גם לתוצאות המסתמנות בבחירות בצרפת, שלפיהן המועמד עמנואל מקרון, שדוגל בכלכלת שוק חופשי, צפוי לנצח. "תוצאות הבחירות, לעת עתה, מראות שסכנת פירוק גוש היורו ירדה חדות. זה נכון להקצות למניות באירופה, בשל כך שיש שיפור ניכר בסנטימנט העסקים, לאור המדיניות המוניטרית האגרסיבית שהביאה להיחלשות היורו. אם היורו יחזור להתחזק, זה עלול לפגוע במומנטום הכלכלי, אך בשקלול הדברים כדאי להיחשף לשוק המניות. לא כך לגבי שוק האג"ח באירופה — זהו שוק מווסת דרך הריבית והדפסות הכסף, עם פוטנציאל להפסדי הון כבדים".

 

רוקח התייחס גם לירידה בתשואות האג"ח האמריקאיות הממשלתיות בחודשים האחרונים. לדבריו, "התשואות בירידה בשל נתונים מעט פחות חזקים בארה"ב ובשל כך שמדיניות טראמפ מתמהמהת, ובעקום השקלי גם בשל הייסוף בשקל מתחילת השנה".

 

בניין בריל בניו יורק בניין בריל בניו יורק צילום: יחצ

 

נחשפים לנדל"ן מניב

 

את התשואה הטובה ביותר במרץ הניבה קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם, עם תשואה של 1.09% ותשואה רבעונית מצטברת של 2.23%, ששמה אותה במקום השני ברבעון. דני ירדני, סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם, הסביר את התשואה העודפת. "יש לנו חשיפה גבוהה למניות הנדל"ן המניב, כמו עזריאלי, אמות, אלוני חץ וגב־ים. היתה להן תשואה טובה, וזה נובע מהתוצאות הכספיות הטובות שהן מציגות ומהריבית הנמוכה. מנגד, אין לנו חשיפה למניות הפארמה שחוו נפילה".

 

לגבי המתרחש באירופה אמר ירדני כי "יש לנו חשיפה מאוד גבוהה לאירופה ואין סיבה להגדיל את החשיפה יותר בגלל הבחירות בצרפת". ירדני הוסיף כי "אנחנו יושבים חזק בבנקים ובמניות הנדל"ן המניב. כנראה שבמשוואה של סיכון־סיכוי במניות זה עדיין לטובתנו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x