$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

כיל מאשרת: במגעים למכירת חלקה ב־IDE

החברה אישרה בדיווח לבורסה את הדיווח של "כלכליסט" בדבר קיום מו"מ לעסקה. כיל מוכרת 50% מחברת ההתפלה שהיא מחזיקה עם קבוצת דלק לכלל ביטוח, קרן ההשתלמות של המורים והגננות ומנכ"ל החברה בכ־180 מיליון דולר. לפני שנה עוד נקבו כיל ודלק בשווי של 800 מיליון דולר לחברה

גולן חזני 13:3125.04.17

לאחר ניסיונות חוזרים ונשנים, כיל מוכרת סוף סוף את אחזקותיה (50%) בחברת הנדסת התפלה (IDE), שבה היא מחזיקה בבעלות שווה יחד עם קבוצת דלק. החברה אישרה בדיווח לבורסה כי היא מנהלת מגעים למכירת החברה, כפי שפורסם הבוקר ב"כלכליסט". החברה מציינת כי "אין ודאות שהמשאים ומתנים יבשילו לכדי התקשרות בעסקה".

 

"כלכליסט" דיווח הבוקר כי החברה מוכרת את המניות לקבוצה של 4–3 רוכשים, שבהם כלל ביטוח והמנכ"ל של הנדסת התפלה אבשלום פלבר. עוד נודע כי העסקה נעשית בהיקף של 175–180 מיליון דולר, שמשקפים להנדסת התפלה שווי של 350–360 מיליון דולר בלבד. עד לפני שנה דרשו כיל ודלק מחיר של 800 מיליון דולר תמורת החברה, ואף ננקב שווי של מיליארד דולר. 

עד לפני חודש נוהל משא ומתן מול הקונצרן הסיני שבבעלות ממשלת סין CCCI למכירת מלוא מניות החברה תמורת כ־450 מיליון דולר. משא ומתן זה עלה על שרטון ולא הבשיל לכלל עסקה, והמגעים הופסקו. לאחר שהדבר נידון בשבועות האחרונים, גם דלק סירבה לרכוש את חלקה של כיל תמורת המחיר הנמוך יותר שעליו מדובר בעסקה עם כלל ביטוח.

 

כלל תרכוש 20% ממניות החברה, והיקף דומה ירכוש גוף נוסף, ככל הנראה קרן ההשתלמות של הסתדרות המורים והגננות, ופלבר ירכוש 10%, ככל הנראה באמצעות הלוואה שייטול. חברות ביטוח אחרות נמנעו מההשקעה אף שהמניות היו על המדף זה זמן מה, מה שעשוי להצביע על הסיכון שהן רואות בהשקעה.

מימין: מנכ"ל IDE אבשלום פלבר וענת לוין מכלל ביטוח
מימין: מנכ"ל IDE אבשלום פלבר וענת לוין מכלל ביטוח צילום: סיון פרג', עמית שעל

 

כלל ביטוח התעניינה בחברה כבר לפני שנה

כבר לפני שנה היתה כלל ביטוח, בראשות קונסורציום משקיעים, במשא ומתן לרכישת חלק או מלוא מניות החברה. את המשא ומתן הובילה ענת לוין, מנכ"לית כנף, זרוע ההשקעות של כלל. אז דובר על שווי חברה של חצי מיליארד דולר, אך חילוקי דעות מהותיים על המחיר הביאו גם להפסקתם של מגעים אלה. כלל, כמו גופי ביטוח אחרים, מגבירה את פעילותה בתחום התשתיות, במידה מסוימת על חשבון ההשקעות בנדל"ן מניב. עבורה זו העסקה הגדולה ביותר שעשתה בתחום.

 

דלק וכיל החליטו כבר בנובמבר 2014 על מכירת הבעלות כחלק מהאסטרטגיה של כיל להתמקד בתחומי החקלאות, המזון והחומרים המהונדסים. דלק, שבשליטת יצחק תשובה, מעוניינת כבר כחמש שנים למכור או להנפיק את IDE כחלק משאיפתה להתמקד בתחום הגז, ועל הדרך גם לממש רווח עצום. דלק רכשה את אחזקתה ב־IDE לפני 14 שנה תמורת 20 מיליון דולר בלבד. לפני חמש שנים נערכו הכנות להנפקה, אך היא נדחתה.

 

 

המחזיקים החדשים ב־ IDE המחזיקים החדשים ב־ IDE

כיל סירבה לאורך השנים למכור, אבל לאחר שעבר הניהול בה לידי סטפן בורגס ב־2012, הוא אפשר את ניסיון המכירה, כאשר הוא נתמך בידי בעל השליטה בחברה־האם עידן עופר.

 

דלק מעוניינת להמתין להתאוששות החברה

בחודשים האחרונים גבר הרצון של כיל למכור את האחזקה, נוכח הירידה החדה בתזרים המזומנים שלה ורצונה לשמור על דירוג האשראי שלה. דלק, לעומת זאת, מעוניינת להמתין להתאוששות החברה הנמכרת.

 

כיל ודלק שכרו לפני שנתיים את שירותי UBS כבנק ההשקעות שילווה את העסקה, כשמצד הבנק אחראי על העסקה תומר יעקב, מנהל הבנקאות להשקעות של UBS בישראל. ביולי 2016 התחילו המתעניינים בבדיקות נאותות של החברה. בעקבות הגשת הצעה מחייבת בנובמבר 2016 נערכה התמחרות בין שני המתמודדים שהגישו את ההצעות הגבוהות ביותר: חברה סינית וחברה אמריקאית. למרות השלמת התהליך ובחירת הזוכה, לא הודיעו כיל וקבוצת דלק על תוצאותיו.

 

הנדסת התפלה הוקמה ב־1964 כחברה ממשלתית והקימה מאז 400 פרויקטים ב־40 מדינות. החברה, שמעסיקה 380 עובדים, מחזיקה ב־75% משוק ההתפלה התרמית (הוצאת המלח מהמים באמצעות תהליך אידוי) בשווקים הנגישים לה, כלומר השווקים מחוץ למדינות ערב. כמות המים המותפלת בשווקים הנגישים היא 40% מהכמות המותפלת בעולם כולו.

 

IDE סיימה את 2016 עם רווח תפעולי זניח של מיליון דולר על הכנסות של 173 מיליון דולר לעומת רווח תפעולי של 7 מיליון דולר על הכנסות דומות ב־2015. הכנסות מימון שרשמה בהיקף של 5 מיליון דולר אפשרו לה לסיים את 2016 ברווח נקי של 10 מיליון דולר לעומת רווח נקי של 3 מיליון דולר ב־2015.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x