$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

נציגי קבוצת יאנגו הסינית יגיעו השבוע לישראל להיאבק על הפניקס

בקבוצה הסינית מנסים להבין לאן נושבת הרוח וייפגשו עם המפקחת על הביטוח תחת דדליין דוחק: בסוף השבוע תמה תקופת הבלעדיות מבעלת השליטה קבוצת דלק, שלא צפויה להאריך אותה. מניית הפניקס זינקה ב־60% מאז נחתם מזכר ההבנות

רחלי בינדמן 06:5127.03.17

נציגי קבוצת יאנגו הסינית צפויים להגיע השבוע לישראל כדי להיפגש עם המפקחת על הביטוח ולהבין מהם סיכוייהם לקבל היתר שליטה בחברת הביטוח הפניקס, כך נודע ל"כלכליסט". יום שישי הקרוב יהיה היום האחרון להסכם הבלעדיות בין יאנגו לבין קבוצת דלק, בעלת השליטה בהפניקס, למכירת השליטה (52%) בחברת הביטוח תמורת 1.95 מיליארד שקל. סכום זה משקף להפניקס שווי של 3.7 מיליארד שקל. זאת לאחר הארכה שהעניקה הפניקס ליאנגו באמצע פברואר לקבלת ההיתר מהמפקחת דורית סלינגר.

 

מזכר הבנות בין הצדדים נחתם ביולי 2016. מאז סלינגר טרם קיבלה החלטה בעניין, וככל הידוע היא לא צפויה לתת את ההיתר המיוחל בפרק הזמן הלחוץ שנותר. ל"כלכליסט" נודע כי קבוצת דלק לא צפויה להאריך את תקופת הבלעדיות של יאנגו. לפיכך החל מאפריל יורשו מתעניינים נוספים להגיש הצעות חדשות לרכישת השליטה בהפניקס.

 

הרווח הכולל הגבוה בענף

 

עבור קבוצת דלק ייתכן שמדובר בבשורה טובה: מאז החתימה על מזכר ההבנות זינקה מניית הפניקס ביותר מ־60% והיא נסחרת היום לפי שווי של 3.76 מיליארד שקל.

הסיבה לזינוק במניה, כמו ביתר החברות בענף, היא עלייה בסביבת הריבית במשק. זו מעניקה רוח גבית לרווחי חברות הביטוח ומאפשרת להן לשחרר עתודות הון של מאות מיליוני שקלים לשורת הרווח.

 

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: נמרוד גליקמן

 

הפניקס מתכננת לפרסם את דו"חותיה לשנת 2016 ביום שלישי הקרוב, וצפויה להציג את הרווח הכולל הגבוה בענף — 660–760 מיליון שקל. המתחרות הגדולות שלה, כלל ביטוח ומגדל, פרסמו את דו"חותיהן בשבוע שעבר והציגו רווח של 120 מיליון שקל ו־160 מיליון שקל בהתאמה. גם הראל רחוקה מהפניקס עם רווח כולל של 423 מיליון שקל.

 

הפניקס פרסמה את תחזית הרווח לפני חודש כ"אזהרת רווח" חיובית. היא סיפקה את ההסבר שעיקר הרווח יגיע משחרור עתודות הון בעקבות עלייה בסביבת הריבית לצד שיפור ברווחיות של פעילות הביטוח.

 

נקודת אור נוספת לקבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, היא שהפניקס תוכל לשוב בקרוב לחלק דיבידנדים. חברת הביטוח נהנית מהקלות חדשות שפרסמה המפקחת על הביטוח בכל הנוגע ליישום דרישות ההון סולבנסי 2. אלה צפויות להביא את רוב חברות הביטוח לעמוד ברף דרישת ההון המאפשר חלוקת דיבידנדים.

יצחק תשובה בעל השליטה יצחק תשובה בעל השליטה צילום: עמית שעל

 

עבור קבוצת דלק, אם כן, התמהמהותה של סלינגר במתן ההיתר שיחקה לטובה. מהקבוצה נמנעה מכירת השליטה בחברה במחיר הנמוך משווי השוק שלה. מטבע הדברים שווי זה לא מביא בחשבון פרמיית שליטה אפשרית, שמגדילה את השווי הפוטנציאלי.

 

אלא שספק אם כדאי לתשובה למהר לפתוח את השמפניה. אמנם נפתחת לו אפשרות לשפר את המחיר עבור הפניקס, אך בשנים האחרונות אין מסתערים רבים על ענף הביטוח הישראלי. רק המשקיעים מסין מוכנים לשלם את המחירים שמבקשים בעלי השליטה המקומיים. על המדף ממתינה גם המתחרה כלל ביטוח.

 

הגירוד הסיני של סלינגר

 

אמנם המפקחת על הביטוח מסרבת להצהיר כי לא תעניק היתר שליטה לקבוצת משקיעים סינית, אך עד כה, בארבע שנות הקדנציה שלה, היא לא נתנה היתר שליטה לקבוצה כזו.

 

קבוצת פוסון הסינית חתמה בעבר על הסכם לרכישת הפניקס, ביקשה היתר מהפיקוח וכמעט קיבלה אותו. ואולם, אז נעלם היו"ר שלה באופן מסתורי, ולסלינגר היה מניע לדחות את בקשתה. קרן ההשקעות הסינית־בריטית XIO, שחתמה לפני חצי שנה על הסכם לרכישת השליטה במיטב דש, טרם הגישה בקשה להיתר שליטה והספיקה "לחטוף" תביעה ממיליארדר סיני שזכה לכינוי מר זי, הטוען כי השקיע בקרן כמעט מיליארד דולר.

 

דלק צריכה לפעול לאיתור רוכש חלופי להפניקס או לקבלת הצעה משודרגת מיאנגו. חוק הריכוזיות מחייב אותה למכור את השליטה עד 2019. הקבוצה הציגה בשנים האחרונות ארבעה קונים פוטנציאליים להפניקס, שלא קיבלו היתר מהפיקוח, ולכן יש לה צידוק לקבל ארכה למכירה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x