$
בורסת ת"א

בנק ישראל התיר לאלטשולר שחם להגדיל אחזקה בבנקים

בית ההשקעות יוכל להחזיק 7.5% ממניות של בנק, ונהפך לגוף המוסדי השני שמקבל אישור כזה. המנכ"ל רן שחם: "המדיניות נכונה. שיעור האחזקה המקובל בעולם הוא 10%"

רעות שפיגלמן 09:5723.03.17

אחרי מיטב דש, גם בית ההשקעות אלטשולר שחם קיבל היתר מבנק ישראל להגדיל את שיעור אחזקתו במניות של בנק יחיד מתקרה של 5% ל־7.5%. תשעה חודשים חלפו מאז המועד שבו הודיעה המפקחת על הבנקים חדוה בר כי תאפשר זאת, אך רק שני גופים מוסדיים קיבלו היתר. ההיתר מאפשר לגוף מוסדי המנהל כספי ציבור (גופי פנסיה וגמל, קרנות נאמנות ותעודות סל) להגדיל את תקרת שיעור האחזקה במניות של בנק יחיד.

 

בבנק ישראל ביצעו את המהלך בהתאם למחקר שתמך בהגדלת האחזקה. במרבית המדינות המפותחות שיעור האחזקה שמחייב קבלת היתר כזה הוא 10%, ובחלק מהמדינות אף 15%. ההוראה על תקרת ה־5% נכנסה לתוקף ב־2004, כשאחזקה של 5% ומעלה נחשבת כאחזקה של בעל עניין. מהלך זה נועד לפתור בעיות הקשורות בתמחור מניות הבנקים, שמתומחרות רובן במכפיל הון הנמוך מ־1. זאת, למעט מניית בנק מזרחי טפחות, שהמכפיל שלה היה גבוה מ־1 בשנה האחרונה. יש לציין כי בחמש השנים האחרונות מניית מזרחי טפחות נסחרת במכפיל הון הגבוה מזה של יתר מניות הבנקים.

 

גלעד אלטשולר מבעלי אלטשולר שחם גלעד אלטשולר מבעלי אלטשולר שחם צילום: עמית שעל

 

מרבית המוסדיים כיום מחזיקים על פי הערכות בחשיפה המקסימלית המותרת להם — דרך אחזקה בנוסטרו ואחזקה ישירה מכספי העמיתים. למוסדיים פסגות, הראל, מיטב דש ואקסלנס יש גם השקעה פאסיבית במניות הבנקים דרך תעודות סל, ולכן היקף החשיפה שלהם עבור העמיתים בחסכונות הפנסיוניים מוגבל יותר לעומת יתר המוסדיים. זאת, מכיוון ששההשקעה באמצעות תעודות הסל נלקחת בחשבון לצורך התקרה.

 

לדברי רן שחם, מנכ"ל משותף באלטשולר שחם: "אנו שמחים שבנק ישראל מצא את אלטשולר שחם כגוף ראוי ואמין לקבלת ההיתר. מדובר במדיניות נכונה והוגנת של בנק ישראל, בדומה לשיעור האחזקה המקובל בעולם העומד על עד 10%, הפועלת לטובת ציבור המשקיעים וכן משפיעה לטובה על סחירות מניות הבנקים ושוויין".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x