$
בורסת ת"א

גיל דויטש, רוני בירם ושרי אריסון תובעים את ממלכת ספרד

סאנפלאואר ושיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת הגישו תביעת בוררות נגד ספרד: תובעות פיצוי של 69 מיליון יורו בטענה ששינויי החקיקה המסדירה את שוק החשמל פגעו בערך השקעותיהן במדינה

מיקי גרינפלד 12:0219.03.17

חברת סאנפלאוארשבשליטת גיל דויטש ורוני בירם ושיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת - חברה בת של שיכון ובינוי שבשליטת שרי אריסון  - תובעות את ספרד בהליך בוררות בינלאומי, בטענה לחקיקה שפגעה בערך השקעות שלהן במדינה.

 

"סאנפלאואר השקעות מתחדשות מודיעה בזאת כי ביום 17 במרץ 2017 הוגש מטעמה כתב תביעה כנגד ממלכת ספרד וזאת במסגרת הליך בוררות המנוהל מכוחה של אמנה בינלאומית", נאמר בהודעת סאנפלאואר לבורסה.  

החברות טוענות ששינויי החקיקה הרטרואקטיביים שבוצעו בספרד הסבו נזק כבד להשקעה המשותפת שלהן (בחלוקה שווה) בהקמת שלושה פארקים סולארים בספרד, בעלי הספק של 13 מגה וואט. התביעה היא לפיצוי כולל של 69 מיליון יורו, 34.5 מיליון יורו לכל אחת מהחברות.

 

התביעה הוגשה בהליך בוררות כאמור, המעוגן באמנה הבינלאומית Treaty Charter Energy. המדינות החתומות על האמנה מחויבות לא לפגוע באופן בלתי מוצדק בהשקעות של משקיעים. התביעה צפויה להתברר במסגרת מוסד הבוררות הבינלאומית ICSID , על ידי שלושה בוררים בינלאומים. על פי הודעת סאנפלאואר, ההליך צפוי להימשך כמה שנים.

 

לצורך זכות עמידה בהתאם לאמנה, נדרש שמי שמחזיק בחברות התובעות, במישרין או בעקיפין, הוא בעל אזרחות אירופית של מדינה החתומה על האמנה, או במקרה של חברה, כזו שהתאגדה במדינה אירופית החתומה עליה.

 

בפברואר 2016 הודיעה סאנפלפאואר שהיא שוקלת להגיש את התביעה. בהודעה דאז ציינה החברה שאם אכן תעשה זאת, לצורך זכות עמידה התובעים יהיו בעלי השליטה רוני בירם, שהוא בעל דרכון אירופאי, וחברת רדמיל (Redmill Holdings) שהתאגדה בגיברלטר.

 

בירם ורדמיל התקשרו עם סאנפלאואר בהסכם לפיו לא יקבלו תמורה עבור מתן זכות התביעה, וכל סכום שייפסק להם יהיה שייך לחברה ולשיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת. שתי החברות ישאו בכל הוצאות התביעה בחלקים שווים, וכך גם בתשלומי הוצאות במקרה שייפסקו במסגרת התביעה.  

  

מימין: גיל דויטש ורוני בירם, בעלי השליטה בסאנפאואר מימין: גיל דויטש ורוני בירם, בעלי השליטה בסאנפאואר צילום: אוראל כהן

 

כניסה ויציאה מפעילות בספרד

סאנפלאואר ושיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת הודיעו ברבעון האחרון של 2016 על יציאה מהפעילות בספרד, שהחלה 8 שנים קודם לכן. השתיים הקימו בשנת 2008 חברת בת בספרד בשם גילץ ספרד (Spain Gilatz) - גילץ החזיקה בשני פרויקטים בספרד לייצור חשמל סולארי בטכנולוגיה פוטו וולטאית. פרוייקט נוסף הוחזק על ידי 2 החברות באמצעות שותפות גרמנית.

 

התנאים המבטיחים של תחילת הדרך השתנו בשנים האחרונות, והובילו בסופו של דבר למכירת הפעילות. ספרד חוקקה בעשור הקודם חוקים לעידוד השימוש בחשמל מאנרגיה מתחדשת, כולל צו המחייב את חברות הולכת החשמל לרכוש חשמל מחברות המייצרות חשמל בטכנולוגיה פוטו וולטאית בתעריף הגבוה ממחיר השוק של החשמל. במסגרת זו סבסדה הממשלה חלק ממחיר החשמל שייצרו התחנות.

 

החל משנת 2010 פעלה ממשלת ספרד, לנוכח המצב הכלכלי הקשה, לצמצום התמיכה שניתנה לפרויקטים של אנרגיה מתחדשת. במסגרת השינויים בחקיקה, בשנת 2013 בוטל לחלוטין הצו האמור המחייב את החברות לרכוש חשמל במחיר גבוה מחברות האנרגיה המתחדשת. באותה שנה החליטה ספרד שבמקרה של גירעון במשק החשמל, יצרני החשמל ידרשו לממנו  (בחקיקה הקודמת נדרשו לכך רק חמשת יצרני החשמל הגדולים במשק). שינויים אלה, ושינויי חקיקה נוספים, עומדים מאחורי התביעה הנוכחית.   

 

בחודש אוקטובר 2016 הודיעו 2 החברות כי הן מוכרות את החזקותיהן בספרד תמורת 45 מיליון יורו. עבור פרויקטים בהיקף 7 מגה וואט העסקה הושלמה. בגין פרויקט אולמדה, בהיקף 6 מגה וואט, השלמת העסקה כפופה לאישור הבנק המממן של הפרויקט. 

 

 

שרי אריסון בעלת השליטה בשיכון ובינוי שרי אריסון בעלת השליטה בשיכון ובינוי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x