$
המלצות ואזהרות

מזרחי טפחות שבר את מחסום ההון העצמי - לקנות או לברוח?

חרף אזהרות בנק ישראל מפני הרעה ביכולתם של משקי הבית בישראל לפרוע את המשכנתאות במקרה של עליית ריבית תלולה, הצליח הבנק, שליבת הפעילות שלו היא בתחום האשראי לדיור, לעקוף את מתחריו הגדולים ולחצות את רף ה־1 של מכפיל ההון

רעות שפיגלמן 10:3331.01.17

אם רוצים לדעת עד כמה המשקיעים לא מתרגשים מאזהרות בנק ישראל באשר להתנפחות תיק המשכנתאות של הציבור, הרי שמניית בנק מזרחי טפחות מספרת את הסיפור כולו. זה כחודשיים ששווי השוק של מזרחי טפחות, שעומד על 13.6 מיליארד שקל, גבוה ב־7% מההון העצמי של הבנק שעומד על 12.7 מיליארד שקל. תמחור זה הביא את מזרחי טפחות לחצות את רף ה־1 של מכפיל ההון (היחס שבין שווי השוק לבין ההון עצמי), רף שהבנקים האחרים – וחברות הביטוח – מתקשים מאוד לחצות אותו. לשם השוואה, מזרחי טפחות נסחר במכפיל של 1.06, בנק הפועלים במכפיל של 0.89, לאומי 0.76, הבינלאומי 0.74 ואילו בנק דיסקונט נסחר במכפיל של 0.63 בלבד.

 

אף שעיקר הפעילות של מזרחי טפחות מתרכז במתן הלוואות לדיור, דבר שאמור להפוך את ההשקעה במניית הבנק למסוכנת יותר לכאורה, הרי שהיסטורית, מניית הבנק מתומחרת במחיר גבוה יותר ביחס למניות יתר הבנקים. זאת בגלל שהוא נחשב לבנק יעיל שגם מחלק דיבידנדים לבעלי המניות שלו. אף שהמערכת הבנקאית בישראל ידעה כמה זינוקים במכפילי ההון בשנים האחרונות, הזינוק העיקרי במכפילי ההון של מניות הבנקים החל במחצית השנייה של 2016, ובעיקר בחודש נובמבר, והוא מתודלק הן מסיבות גלובליות והן מסיבות מקומיות בשוק הישראלי. בהיבט הגלובלי ניתן לייחס חלק גדול מהתדלוק להצהרותיו של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, בקשר להקלות ברגולציה ולהשקעה בתשתיות, שתביא להנפקת חוב ציבורי, וביטוי לכך יש כבר גם בעליית תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב. תופעה זו נתנה רוח גבית למשקיעים המקומיים והזרים במניות הבנקים בישראל.

 

בהיבט המקומי, מחירי מניות הבנקים הושפעו מעליית הריביות על המשכנתאות, מהמשך מגמת ההתייעלות שנמצאת בעיצומה במערכת הבנקאית בישראל, וכן מהציפייה לעליית שיעור חלוקת הדיבידנדים בחלק מהבנקים – שחלקם כבר קיבלו אישור להגדלת הדיבידנד – וציפייה שבנק לאומי ישוב לחלק דיבידנדים בשנה הקרובה.

מה דעתך על מניית מזרחי טפחות:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

112 מיליארד שקל בתיק

 

בסוף ספטמבר 2016 מזרחי טפחות החזיק בנתח של 36.4% משוק המשכנתאות בישראל, עם תיק של יותר מ־112 מיליארד שקל לעומת 103 מיליארד שקל בתקופה המקבילה. נתח השוק של בנק לאומי בתחום עמד על 26.5%, עם 81.6 מיליארד שקל לעומת 80.7 מיליארד שקל בתקופה המקבילה, הפועלים החזיק ב־22.1% עם יותר מ־68 מיליארד שקל לעומת 65.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה, דיסקונט (8.1%) עם 25 מיליארד שקל לעומת 21 מיליארד שקל בספטמבר 2015 ואילו הבנק הבינלאומי החזיק בסוף ספטמבר 2016 בנתח של 6.9% מהשוק, עם תיק משכנתאות של קצת יותר מ־21 מיליארד שקל לעומת כ־20 מיליארד שקל בספטמבר 2015.

 

בניגוד ליתר הבנקים הגדולים בישראל, שפועלים במספר תחומים, שליש מהרווח של מזרחי טפחות נובע מהעמדת אשראי להלוואות לדיור.

 

לפי דו"ח היציבות הפיננסית החצי שנתי של בנק ישראל, לפני שבוע, גובהה הממוצע של משכנתא טיפס ב־8.8% במהלך השנה האחרונה, ל־680 אלף שקל, ואילו ריבית המשכנתאות במסלולים השונים עלתה בכ־3%-1%. לפי נתוני בנק ישראל, הריבית הממוצעת בדצמבר 2015 במגזר המשכנתאות הלא צמודות עמדה על 2.54%, ואילו בדצמבר 2016 הריבית הממוצעת במסלול זה עמדה על 3.7%. במשכנתאות צמודות המדד עמדה הריבית לפני שנה על 2.66%, ואילו בדצמבר 2016 הגיעה ל־3.84%.

 

אזהרת היציבות הפיננסית

 

מה שתרם, בין היתר, לעליית הריבית הממוצעת על משכנתאות בשנה האחרונה היו העלייה בגובה המשכנתא וכן העלייה בתקופת החזר ההלוואות שעמדה על 21.8 שנים בממוצע. בדו"ח היציבות הפיננסית האחרון שלו בנק ישראל הזהיר כי אם מחירי הדירות ימשיכו לעלות במקביל להמשך עליית הריבית על המשכנתאות, וללא שינוי דרמטי בהכנסות של משקי הבית, אזי הדבר יערער את יכולתם של משקי הבית להמשיך לפרוע את המשכנתאות שנטלו. אם תרחיש זה יתממש, הרי שהדבר עלול להשפיע גם על יציבות המערכת הבנקאית כולה, ובעיקר על בנק מזרחי טפחות.

 

אלון גלזר, סמנכ"ל מחקר בלידר שוקי הון, אמר בהקשר זה ל"כלכליסט" כי "אם אכן תהיה פגיעה בשוק הדיור הדבר ישפיע כמובן גם על מניית מזרחי טפחות. אך לדעתי, העובדה שמכפיל ההון של הבנק עלה מלמד שציבור המשקיעים לא חושש בינתיים מהאיומים של בנק ישראל — שיתממשו אם אכן תהיה ירידה חדה במחירי הדיור".

 

בהקשר זה חשוב לציין כי שיעור המימון המקסימלי ביחס לשווי הנכס (LTV) במערכת הבנקאית עומד על 75%, בעוד במזרחי טפחות שיעור המימון הממוצע הוא הנמוך ביותר במערכת הבנקאית כולה ועומד על 55% בממוצע. ולכן, תרחיש של פגיעה של ממשית בבנק עלול לקרות רק במקרה של ירידה מאוד חדה במחירי הדיור ועלייה מקבילה בשיעור האבטלה.

 

על בנק מזרחי טפחות, כמו גם על בנק הפועלים, מרחף איום נוסף שקשור לגובה הקנס, ככל שיידרש הבנק לשלם, נוכח החקירה המתנהלת מולו מצדן של הרשויות בארה"ב לגבי סיוע לכאורה של הבנק ללקוחותיו בשנים קודמות להתחמק מתשלומי מסים. אך גם במקרה שבו יושת קנס כבד על הבנק, מדובר יהיה בהשפעה נקודתית ולא בהשפעה ארוכת טווח שתשפיע מהותית על מחיר המניה, אם בכלל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x