$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

מכפילי הרווח ב־S&P 500 קוראים לטראמפ לקצץ מסים ולבנות את אמריקה מחדש

מכפיל רווח גבוה מהממוצע מייצר אתגר לנשיא ארה"ב ומצדיק בחירה סלקטיבית של מניות על חשבון השקעה פאסיבית במדדים

דרור גילאון 08:5723.01.17
בשבועיים האחרונים נראה כי ה"טראמפ ראלי" נרגע. מהיערכות מהירה לאפשרות של קיצוץ במס החברות והקלות רגולטוריות עברו שוקי המניות בארה"ב להמתנה לתוכניות קונקרטיות שיגבו את הצהרות הבחירות. כתוצאה דשדשו מדדי המניות סביב רמות השיא, והתשואות באג"ח האמריקאיות לעשר שנים נעו בטווח צר, סביב 2.45%.

 

בטקס ההשבעה ביום שישי נשא הנשיא ה־45 של ארה"ב נאום מפייס ומתון יחסית, מסוג הנאומים שהמשקיעים התרגלו לשמוע לאחר סיום מערכת בחירות וכניסה רשמית לתפקיד. אולם הנאום שנשא טראמפ היה נחוש ומכוון מטרה, וכלל אלמנטים חשובים שמעניינים את המשקיעים: הבטחה לחזק את הכלכלה המקומית, לבנות מחדש את התשתיות, להחזיר את הייצור "הביתה" ולדאוג תחילה לארה"ב. המשקיעים קיבלו את החבילה המלאה, הכוללת את דובשה ועוקצה של התוכנית הכלכלית והמדינית של טראמפ — הקלות לחברות האמריקאיות והרחבה פיסקאלית לצד סיכוי גובר למלחמת סחר עם סין ואיום על השווקים המתעוררים.

 

 

בחינה למשך עשור כדי ליצור מכפיל רווח מהימן

 

בכהונתם של נשיאים קודמים ניכר קשר רופף בין עמדותיהם — ובכלל זה בעסקים, מדיניות חוץ, מדיניות פיסקאלית, הדינמיקה מול הבנק המרכזי והחיבה לישראל — לבין התשואות שהניבו המדדים בסופו של דבר. הגורם שהשפיע יותר מכל על שוקי המניות היה רמת המחירים, כפי שבאה לידי ביטוי במכפיל הרווח מותאם מחזורי הכלכלה שפיתח פרופ' רוברט שילר. השיטה דומה מאוד למכפיל הרווח המסורתי, המציג את הקשר בין שווי השוק המצרפי של החברות בבורסה לרווחים המצרפיים שלהן בשנה האחרונה. אולם, בניגוד למכפיל המסורתי, שמתייחס לרווח של שנה אחת בלבד, שילר בוחן את הרווחים הממוצעים של החברות בעשר שנים. בשתי השיטות, ככל שהמכפיל נמוך יותר, כך הוא מעיד על שוק מניות זול יותר, אולם בבחינה של עשור — מחזור כלכלי שלם — התקווה היא שהרווחים הממוצעים ייצרו מכפיל רווח מייצג יותר, ושאינו מוטה בגלל שנים חריגות בענפים מסוימים.

 

התחלה מאתגרת לטראמפ: מכפיל 28.5 על S&P 500

 

בבחינת התפתחות מכפיל הרווח של שילר לאורך השנים, נראה שכהונתו של טראמפ מתחילה בנקודה מאתגרת לעומת נשיאים קודמים. מדד S&P 500 נסחר כיום במכפיל של 28.5 לעומת מכפיל רווח של כ־9 בלבד בזמן שרונלד רייגן — הנשיא שלו רבים משווים את טראמפ — נכנס לתפקיד ב־1981.

 

גם הנשיא הקודם ברק אובמה נשען על נקודת כניסה נוחה במיוחד, לפחות מבחינת מכפיל הרווח, שעמד בתחילת 2009 על 13.3. כניסה מאתגרת יחסית היתה לביל קלינטון: בזמן השבעתו לכהונה הראשונה, בינואר 1993, עמד מכפיל הרווח על כ־20. אף על פי כן, התנפחות בלתי רציונלית של בועת הטכנולוגיה הביאה את הבורסה לתשואה מדהימה של 209% בתקופתו.

 

לדאבונו של ג'ורג' וו. בוש, ההצלחה של קלינטון זרעה את זרעי הנפילה שלו. בוש קיבל את הכלכלה האמריקאית בעיצומו של פיצוץ בועת ההייטק, כשמכפיל הרווח היה עדיין גבוה מאוד — 37. הוא סיים את התפקיד לאחר פיצוץ בועת האשראי של 2008. התשואה שהניב המדד בתקופת כהונתו של בוש הסתכמה במינוס 37%.

 

 

יישום התוכנית עלול להביא לעליית תשואות

 

במכפיל הרווח הנוכחי, הבורסה זקוקה לדלק כדי להמשיך לעלות. לכן ניתן להבין את המשקיעים שממתינים דרוכים לתוכנית מעשית לקידום הצהרותיו של טראמפ. הם רוצים לדעת אם הורדת מס החברות תגיע ל־15% — או שתיעצר באחוז גבוה יותר. בנוסף המשקיעים מבקשים להבין כיצד ימומן הקיצוץ במסים ומאין יגיע הכסף להשקעה בתשתיות. יישום התוכנית במלואה, כולל הטלת מכסים, עשוי אמנם לתמוך בשוק המניות — אך במקביל להוביל לעליית תשואות, בעיקר באג"ח הארוכות של ממשלת ארה"ב.

 

נוכח רמת המכפילים הגבוהה ואי־הוודאות לגבי התנהלות הסחר העולמי ולגבי היקף חבילת ההרחבות של הממשל החדש, מעבר לבחירת מניות סלקטיבית על פני השקעה במדדים העיקריים הוא מוצדק. זאת תוך תשומת לב לרמות המחירים של המניות הנבחרות בתיק.

 

בשוק האג"ח, מגמת עליית התשואות בארה"ב צפויה לחזור, עם ימי פחד בדרך שיגררו תיקונים כלפי מטה. ההשפעה על ישראל צפויה להיות מתונה יחסית, כל עוד השקל חזק והאינפלציה נמוכה מאוד.

 

השורה התחתונה

רמת המכפילים הגבוהה ואי־הוודאות לגבי חבילת ההרחבות של טראמפ והתנהלות הסחר העולמי תומכות בבחירת מניות סלקטיבית

 

הכותב הוא מנכ"ל משותף בבית ההשקעות מנורה מבטחים

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x