$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

שפיר רוצה לרכוש את אפריקה תעשיות לאחר הסדר החוב

המגעים שניהלה משפחת שפירא, בעלת השליטה בשפיר, עם אפריקה הוקפאו עד לתחילת המכרז על מניות אפריקה בידי מחזיקי האג"ח. בשל הסינרגיה בפעילות החברות מתכוונים האחים שפירא להתמודד במכרז, אך ידרשו מחיקת חלק מהחוב של נגב קרמיקה

גולן חזני 07:3826.09.16

שפיר הנדסה, בשליטת משפחת שפירא, מעוניינת לרכוש את אפריקה תעשיותמאפריקה ישראל ומחזיקי האג"ח שלה. ל"כלכליסט" נודע כי בעלי השליטה בשפיר קיימו מספר פגישות בחצי השנה האחרונה עם מנהלי אפריקה, נדב גרינשפון ואברהם נובוגרוצקי, לקידום הרכישה.

 

המגעים הגיעו לשלב מתקדם, אך לפני כשלושה שבועות החליטו מחזיקי האג"ח של החברה־האם, אפריקה ישראל, שמנהלים מו"מ להסדר חוב, לשכור את שירותיו של בנקאי השקעות כדי שימכור את השליטה בחברה־האם, או לחילופין את השליטה בחברות־הבנות (אפריקה נכסים, דניה סיבוס, אפריקה מגורים ואפריקה תעשיות) בנפרד. גם כשהמכרז ייצא לדרך צפויה שפיר להיות המתמודדת המרכזית על רכישת אפריקה תעשיות. עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי שפיר תתנה את הרכישה בהסדר חוב ומחיקה של חלק מחובות החברה־הבת נגב קרמיקה.

מימין הראל וישראל שפירא מימין הראל וישראל שפירא צילום: נמרוד גליקמן

 

תחומי פעילות משיקים

 

על פניו מחזיקי האג"ח היו מעדיפים למכור את אפריקה ישראל בחלקים, מה שעשוי להבטיח מבחינת ההכנסות לאפריקה יכולת לפרוע 80% מחובותיה (2.7 מיליארד שקל) למחזיקי האג"ח. אך מכירה כזו צפויה להיות כרוכה בתשלום מס על ההכנסות, כך שההחזר עשוי לקטון באופן משמעותי. במקרה כזה האפשרות של מכירת החברה־האם הופכת רלוונטית יותר. על פי הערכות צפוי בעל השליטה באפריקה ישראל לב לבייב להתמודד ולהציע סכום גבוה יותר ממתמודדים אחרים.

 

ל"כלכליסט" נודע עוד כי באפריקה ישראל, בעלת השליטה באפריקה תעשיות (73%), שוקלים ברצינות את מכירת אפריקה תעשיות גם במקרה שלבייב ימשיך לשלוט בחברה ויציע בעבורה את המחיר הגבוה במכרז. זאת מאחר שאפריקה תעשיות אינה בליבת הפעילות של אפריקה ישראל.

 

אפריקה תעשיות, הנסחרת בשווי של 166 מיליון שקל, נמצאת בתקופת שפל שנובעת מאי־סדרים בפעילות הגדולה שלה, חברת נגב קרמיקה, שהתגלו בתקופת כהונתו של המנכ"ל אבי מוטולה והביאו למחיקות ענק בדו"חות. הונה העצמי של החברה נשחק מ־266 מיליון שקל בסוף יוני אשתקד ל־102 מיליון בסוף יוני השנה, ובדו"חות הרבעון השני שלה נוספה הערת עסק חי עם ספקות משמעותיים לגבי המשך קיומה. אפריקה תעשיות הפסידה במחצית הראשונה של השנה 58 מיליון שקל, ואת 2015 כולה סיימה בהפסד של 157 מיליון שקל.

 

לאפריקה תעשיות שלוש זרועות עיקריות: פקר פלדה, ברזל בניין ונגב קרמיקה. שתי הפעילויות הראשונות רשומות אמנם תחת מיגזר אחד, פקר פלדה, אולם מתחלקות לשתי פעילויות: ברזל לבניין, שמתרכזת בחברת יעקובי ברזל, שנרכשה לפני חמש שנים ושוויה מוערך כיום ב־120 מיליון שקל, ופקר פלדה ששוויה מוערך ב־250–300 מיליון שקל. משווי שתי הפעילויות האלה יש להפחית חוב של 150 מיליון שקל של אפריקה תעשיות למחזיקי האג"ח שלה. בקופת החברה היו מיליון שקל בסוף הרבעון השני, ובסוף החודש אמורה החברה לפרוע למוסדיים חוב של 12 מיליון שקל.

 

שפיר הנדסה נמצאת בדיוק במצב ההפוך לזה של אפריקה. החברה נסחרת בבורסת ת"א לפי שווי של 2.5 מיליארד שקל, ובמחצית הראשונה של 2016 הרוויחה כ־120 מיליון שקל. החברה נשלטת בידי האחים הראל, ישראל, גיל וחן שפירא, ועוסקת בייצור ואספקת חומרי גלם לבנייה, תשתיות, זכיינות, וייזום בנייה למגורים.

 

תחומי הפעילות של אפריקה תעשיות ושפיר משיקים. יש לציין כי שפיר בחנה בנפרד את הפעילויות של פקר ושל נגב, אולם עתה היא מעוניינת בפעילות כולה. לפני כשנה ניהלה שפיר מו"מ מתקדם לרכישת חברת ש. כהן, המתחרה בתחום ברזל ובניין, אולם הרכישה לא הושלמה בשל חילוקי דעות ברגע האחרון.

 

נסוגו מרכישת דור אלון

 

למרות הנזילות המרשימה של כ־600 מיליון שקל בקופה, נחשבים האחים שפירא לשמרנים, ובמגעים לרכישת דור אלון, למשל, הם לא הגיעו לשלבים מתקדמים. בשוק ובקרב מחזיקי האג"ח של אפריקה, שגם עימם נערכו שיחות, מתרשמים כי הכוונות במקרה של אפריקה תעשיות רציניות. משפיר נמסר בתגובה: "ככל שנציגות מחזיקי האג"ח תפנה אלינו, נשקול את פנייתם". מאפריקה ישראל נמסר בתגובה כי "בהיות אפריקה ישראל תאגיד עסקי בעל אופי יזמי מתקבלות מעת לעת פניות יזומות למימוש נכסים ברווח ראוי. ככל שיעמוד על הפרק נושא הטעון דיווח היא תדווח כמקובל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x