$
בורסת ת"א

קרנות ההשתלמות באוגוסט: אג"ח בדירוג גבוה גררו את כלל לתחתית הטבלה

הקרנות שהשקיעו במניות ובאג"ח בדירוג נמוך פתחו פער חריג לעומת המתחרות. הלמן אלדובי וכלל רשמו תשואה שלילית

אורן פרוינד 07:2020.09.16

קרנות ההשתלמות הניבו באוגוסט תשואה ממוצעת של 0.3% בלבד. בחודשים ינואר־אוגוסט הניבו קרנות ההשתלמות תשואה מצטברת של 2.8%, בעוד שמדד תל אביב־75 הניב תשואה של 12.8% ומדד ת"א יתר־50 הניב תשואה של 17.9%. מדד ת"א־25 רשם באותה תקופה תשואה שלילית של 0.8%, אולם היה מושפע בעיקר ממניות הפארמה, שמהוות כ־35% ממנו.

קרן ההשתלמות שהניבה את התשואה הטובה ביותר באוגוסט ומתחילת השנה היא ילין לפידות, שמעמיקה את הפער מול המתחרות. קרן השתלמות כללית של ילין לפידות הניבה תשואה של 0.62% באוגוסט ושל 6.16% מתחילת השנה. 

 

פער חריג של 6% בין הגופים בקרנות ההשתלמות

 

הלמן־אלדובי, שמציגה חשיפה נמוכה למניות, רשמה את התשואה הנמוכה ביותר: תשואה שלילית של 0.11% ותשואה של 0.75% בלבד מתחילת השנה. הפער בין הגופים בקרנות ההשתלמות בולט השנה באופן חריג. לרוב ישנו פער מצומצם של 2%-3% בין הגופים, ואילו השנה הפער הגיע ל־6% משתי סיבות עיקריות. האחת קשורה לחשיפה הגוברת למניות: גופים כמו ילין לפידות ואנליסט, שמצויים ברף העליון של שיעורי החשיפה למניות, הניבו תשואות טובות השנה. זאת בעוד גופים כמו הלמן אלדובי, שלהם חשיפה פחותה למניות, הניבו תשואות נמוכות.

 

הסיבה השנייה קשורה לחשיפה לאיגרות חוב קונצרניות בדירוגים נמוכים. גופים שהיו חשופים לאג"ח בדירוגים גבוהים כמעט ולא הניבו תשואה. כך למשל הניבה כלל תשואה של 1.23% מתחילת השנה ותשואה שלילית של 0.05% באוגוסט.

 

זאת בעוד גופים שהיו חשופים יותר לאג"ח בדירוגים נמוכים, שהציגו תשואה של 5%-10% מתחילת 2016, הניבו תשואות טובות יותר. עם אלה נמנים בין היתר אנליסט, אי.בי.איי וילין לפידות. מעבר לכך חשיפת יתר לשוק האמריקאי הניבה תשואה עודפת על פני שווקים אחרים.

 

כל המספרים של ענף ההשתלמות כל המספרים של ענף ההשתלמות

 

יאיר לפידות, מנהל משותף בילין לפידות, הסביר ל"כלכליסט" את הפער של בית ההשקעות מהמתחרים. "אנחנו מתרכזים בעבודה קשה, מתוך ניסיון של שנים. בשוק ההון יש חודשים כאלה וכאלה, ואסור להתלהב מעליות גדולות", הסביר לפידות. "השקעה בשוק ההון היא ריצת מרתון. במבט ראשון, גרף הבורסה לאורך זמן נראה כמו אק"ג, עם קפיצות לא מוסברות ואפילו התקפי לב. אבל אחוז ההתאוששות בשוק ההון גבוה מאחוז ההתאוששות מהתקפי לב".

 

"לאורך זמן חברות מרוויחות", הוסיף לפידות. "ערך עתידי של חברה בדרך כלל גבוה יותר מהערך הנוכחי, ולאורך זמן יש תשואות חיוביות - רק צריך לדעת איפה להיות".

 

מדד העקביות של קבוצת קלי מדד העקביות של קבוצת קלי

"העקום האמריקאי גילם העלאות ריבית גבוהות מדי"

התשואה השנייה הטובה ביותר בחודש החולף היתה של אנליסט - 0.6% באוגוסט ו־4.97% מתחילת השנה. נועם רוקח, סמנכ"ל השקעות בבית ההשקעות, הסביר את האסטרטגיה שלו ל"כלכליסט". "מה שסייע לנו בתשואות, באוגוסט ובשנה כולה, הוא בחירת הנכסים.

 

הן ברכיב המניות והן באג"ח חברות השגנו תשואה גבוהה מהותית ממדדי הייחוס. השנה החזקנו משקל יתר במניות הנדל"ן המניב ובמניות דוגמת אורבוטק, איתוראן ואינרום. בצד האג"ח היו לנו אחזקות גדולות בדסק"ש ובכלכלית ירושלים שעלו בעשרות אחוזים. בנוסף הגדלנו את רכיב אג"ח חו"ל בתחילת השנה, לאור הערכה כי העקום האמריקאי גילם העלאות ריבית גבוהות מדי, שהתבררה כנכונה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x