$
שווקי חו"ל

הדוב התעורר משנתו

ביום שישי נפל מדד דאו ג'ונס ב־2.4%, ועשרת ימי המסחר הראשונים של 2016 הפכו רשמית לפתיחת השנה הגרועה ביותר בהיסטוריה של המדד. באירופה מדד סטוקס 600 השלים נפילה של 20% מהשיא באפריל שנה שעברה והשוק הוכתר דובי. מחיר הנפט נפל מתחת ל־30 דולר לחבית והמשקיעים החלו לברוח לזהב. היום חלק מעריכים: תחילתו של מיתון או משבר

דרור רייך, רחלי בינדמן ורעות שפיגלמן 08:2017.01.16

בסוף השבוע נחתם אחד מימי המסחר הסוערים בשוקי העולם: מדד דאו ג'ונס ננעל בירידות חדות, ורשם את עשרת ימי פתיחת המסחר הגרועים ביותר של שנה כלשהי בהיסטוריה שלו; מחיר חבית הנפט צלל אל מתחת ל־30 דולר ורשם שפל מנובמבר 2003, כשמחירו נסגר על 29.4 דולר לחבית; אירופה הפכה רשמית לשוק דובי כשהשלימה נפילה של 20% מאז השיא שנרשם באפריל שנה שעברה; ומחיר הזהב זינק ב־1.6%.

 


 

נפילה אחרי נפילה

האם לאחר שבע שנים של עליות מאז המשבר הכלכלי העולמי של 2008 אנו עומדים בפתחה של סערה מושלמת? ניו יורק ננעלה בסוף השבוע בירידות חדות. מדד דאו ג'ונס נפל ב־2.4% בתום יום המסחר ביום שישי — הפעם השביעית שנפל המדד מעל ל־1% ב־11 ימי המסחר האחרונים, מה שלא קרה מאז מרץ 2009. מדד נאסד"ק צנח ב־2.7% ומדד S&P 500 נפל ב־2.3%.

 

"אני לא חושב שזה משבר פיננסי ולא נכנס לפאניקה״ ציין ג'ק אבלין, מנהל ההשקעות הראשי של BMO, שמנהלת 68 מיליארד דולר. ״כל מה שאנחנו רואים זה חלק מההערכה מחדש של השווקים", מסכם אבלין.

 

אירופה נכנסה רשמית בתום שבוע המסחר שחלף לשוק דובי, כאשר מדד המניות הכלל־אירופי סטוקס 600 צנח ב־2.8% והשלים נפילה של יותר מ־20% מהשיא שנרשם באפריל 2015. בורסת פרנקפורט נחלשה בסוף השבוע ב־2.5%, מדד פוטסי האנגלי החסיר 1.9% מערכו וקאק הצרפתי נפל ב־2.4%.

 

גל הירידות לא פסח על אסיה, גם שם מרבית הבורסות ננעלו ביום שישי בירידות. בורסת שנגחאי צללה ב־3.6%, ורשמה ירידה מצטברת של 18% מאז תחילת השנה, וצלילה של 40% לעומת השיא שרשמה ביוני 2014. מדד ניקיי 225 היפני ירד ב־0.5% לאחר ירידה של 2.68% ביום חמישי, ומדד האנג סנג נחלש ב־1.4%.

 

 

סין מתקנת כלפי מטה

"הפחד מבעבע בשווקים זה זמן מה, ומאז אוגוסט 2015 ההאטה בסין היתה גרועה מהצפוי. כעת המשקיעים חוששים שאנו עומדים בפני תיקון מסיבי כלפי מטה בכלכלת סין", כך מסביר ג'יימס רוסיטר, מנהל אסטרטגיות גלובליות ב־TD סקיוריטיס, את הצפוי לקראת פרסום נתוני המפתח הכלכליים מסין ביום שלישי הקרוב. לדברי ואסיף לטיף מקרן USAA: "נתונים אלו חשובים לשווקים משום שהם עשויים לאשר או לסתור את הנרטיב הקיים בשווקים, והוא שסין חווה האטה חמורה".

 

האנליסטים צופים בסין צמיחה של 6.8% ברבעון האחרון של 2015 בהשוואה לצמיחה של 6.9% ברבעון השלישי של 2015. זהו הקצב הנמוך ביותר מאז המשבר הכלכלי העולמי, וזאת למרות צעדים אגרסיביים שנוקט הבנק המרכזי של סין כדי להמריץ את הצמיחה.

 

גם הנפט הגולמי מסוג טקסס מתוק (WTI) צנח בסוף השבוע בניו יורק ב־5.7% למחיר של 29.42 דולר לחבית, הרמה הנמוכה ביותר מאז נובמבר 2003, ובסיכום שבועי איבד 11.3% מערכו. הנפט הגולמי מסוג ברנט צלל גם כן למחיר של 28.94 דולר לחבית, נפילה של 6.3%, וסיכם ירידה של יותר מ־14% השבוע.

 

לארי פינק, המנכ"ל והמייסד של קרן בלאקרוק, סבור כי "ייתכן שמחיר הנפט יגיע ל־25 דולר לחבית. אנחנו נמצאים בעיצומה של ירידה בשווקים ובדרכנו לטריטוריה דובית ושוק המניות עשוי ליפול ב־10% נוספים". אם לא די בכך, בסוף השבוע הודיעה ארה"ב כי איראן ממלאת את חלקה בהסכם הגרעין. בעקבות כך הסנקציות הכלכליות שמהן איראן סובלת בשנים האחרונות צפויות להיות מוסרות בשבוע הקרוב, מה שמוביל לחשש המשקיעים כי איראן תציף את השוק בנפט.

 

לארי פינק, בלאקרוק לארי פינק, בלאקרוק צילום: בלומברג

 

הבריחה לזהב

עוד בלט בשוק הסחורות הזהב, שמחירו עלה בסוף השבוע ב־1.6% למחיר של 1,090 דולר לאונקיה — הזינוק החד ביותר זה שישה שבועות. זינוק זה אינו מפתיע, שכן בעתות משבר המתכת היקרה נהנית מביקושים ערים ונתפסת על ידי משקיעים כ"חוף מבטחים".

 

הדולר האמריקאי והין היפני שנתפסים גם הם כחוף מבטחים נהנו מהטלטלה בשווקים: המטבע האמריקאי סגר שבוע שלישי של עליות, רצף העליות הארוך ביותר מאז יולי 2015; והין היפני התחזק מול המטבעות המרכזיים בעולם, כולל הדולר שמולו, והגיע בסוף השבוע לרמתו הגבוהה מאז אוגוסט אשתקד — 116.7 ין לדולר. "ארה"ב היא עדיין הבית הטוב ביותר בשכונה הרעה, וכנראה תמשיך למשוך הון זר מכל העולם", מסבירים במורגן סטנלי את החוזקה של המטבע האמריקאי.

 

עם הפנים לארה"ב

אף שנתוני הצמיחה בסין ומחיר הנפט הצולל בעקביות הופכים לאשמים המיידיים בנפילות של השווקים בסוף השבוע האחרון, מנהלי השקעות בכירים בישראל מפנים את האצבע המאשימה למקומות אחרים.

 

צבי סטפק, בעלים משותף בבית ההשקעות מיטב דש, טוען כי הסיבה העיקרית לירידות בשווקים היא פרשנות לא נכונה של המשקיעים שהובילה לפאניקה." אנחנו אחרי שבע שנים של עליות וזה טבעי שעצבים של משקיעים מגורים. כל טריגר הוא פאניקה שמדבקת ומייצרת עוד פאניקה. הרי לא היו שינויים לרעה, ואם היו, הם היו לטובה: ארה"ב צומחת ופרסמה דו"ח תעסוקה חזק, ובאירופה יש סימנים להתאוששות".

 

סטפק התייחס לירידה המתמשכת במחיר הנפט, וציין כי "מחיר הנפט צונח בכמה אחוזים ביום והבורסות יחד איתו. זו דאגה אבסורדית. נכון שהצניחה במחיר רעה למדינות יצואניות הנפט ולחברות האנרגיה. אבל לצד המפסיד יש צד מרוויח, והוא יבואניות הנפט. הירידה במחיר הנפט משמעה שיש יותר כסף פנוי לצרכנים שמוציאים פחות כסף על דלק, ולתעשיות שיש להן תשומות גבוהות של אנרגיה".

 

את ההשפעה של סין על הכלכלה העולמית סטפק מבין קצת יותר. "הדאגה של המשקיעים היא אמיתית כי סין עוברת מכלכלה מבוססת תעשייה, ייצור והשקעות, לכלכלה מבוססת צריכה ושירותים. יש מחיר למעבר הזה כי יש האטה בכלכלה. אבל למשטר הסיני יש יכולת שליטה כמשטר ריכוזי לקבל החלטות מהירות ואמצעים לביצוע".

 

גם ג'רי קוטישטנו, מנהל השקעות בכיר בבית ההשקעות אי.בי.אי, מסית את הסיבות מסין והנפט וטוען כי "אלו רק התירוצים של השוק לרדת". אך לטענתו יש גורם ממשי שמוביל לירידות והוא אינו פסיכולוגיית משקיעים. "זה שניים־שלושה רבעונים שההכנסות של החברות העולמיות בקיפאון, וזה מחלחל לאט לאט לשורת הרווח בגלל הצמיחה הנמוכה בעולם", מציין קוטישטנו.

 

לדבריו, "תהיה לנו תקופה של תנודתיות כי יש שתי השפעות על מחירי המניות: מצד אחד בעיה עם הכנסות החברות, ומצד שני הריבית עדיין אפסית ואין אלטרנטיבות. זה לא יהיה כמו השנים האחרונות שבהן השוק רק עלה. יהיו תיקונים יותר חדים". מבחינת תרחישים שיעודדו את השוק, קוטישטנו צופה שני גורמים. הראשון, סיבוב פרסה של הפד האמריקאי. "בתוך כמה חודשים ילן (ג'נט ילן, יו"ר הפד) תחזור בה מכוונתה להעלות את הריבית ארבע פעמים השנה", והוא מוסיף כי "הדבר השני שיעודד את השוק, אך מאוד קשה לחיזוי, הוא מיצוי הירידות במחיר הנפט".

 

אמיר גיל, מנהל ההשקעות הראשי של חברת הגמל של בית ההשקעות פסגות, הדגיש גם הוא את נושא הריבית בארה"ב כמפתח להתנהגות השווקים במהלך השנה הקרובה. "מה שבעייתי הוא שנראה כי ארה"ב נכנסת למיתון, משום שהרווחים של החברות יורדים למרות תנאים טובים לצמיחה. היתה בארה"ב התעקשות להעלות ריבית כשאולי בכלל היה צריך להוריד ריבית".

 

גיל אומר שבהחלט ייתכן שאם ילן תחזור בה מהכוונה להעלות ריבית, שוב תהיה רגיעה בשווקים: "בשנים האחרונות, כשהפד היה עם השווקים, הם היו בסדר וזה יכול להרגיע, אבל כלי הריבית פשוט פחות עובד. זה עזר עד כה רק לשווקים ופחות לכלכלה, ולכן בשלב מסוים השווקים פחות יקשיבו לפד". גיל הוסיף: "אני לא חושב שאנחנו במקום של משבר 2008, יש פה במקרה הרע האטה גדולה ונגיד שאפילו מיתון. ב־2008 היתה קריסת מערכות".

 

ג'נט ילן ג'נט ילן צילום: איי פי

 

מבחינת שי יצחקי, מנהל מחלקת השקעות עמיתים בהפניקס, סביר יותר להניח שהירידות בשווקים הן תוצאה מכך שעדיין לא הגענו לנקודת האיזון הראויה בין הביקוש להיצע בשווקים בעולם, בדגש על סחורות ושירותים.

 

"כפועל יוצא של ירידת מחירי הסחורות והאנרגיה, ועל רקע העובדה שרמות הביקושים בעולם נמוכות מהמצופה, סביר להניח שנצטרך עוד להמתין עד אשר יגיעו השווקים לאיזון המתבקש. חשוב לזכור שבעולם של ריביות נמוכות, לא מפליא כמובן שהגענו לרמת מחירי מניות גבוהה, ושהפער בין הביקושים להיצע יוצר תיקון כלפי מטה. לא בהכרח הייתי מייחס את ירידת השווקים האחרונה להתנפצותה של בועה". יצחקי גם התייחס למתרחש בסין, וציין כי "חשוב לזכור שאף על פי שהכלכלה הסינית חשובה לשוקי ההון, הבורסה הסינית הרבה פחות".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x