$
כנס מדדים

מנהלי ההשקעות משנים מציאות

אחרי שלמדו מה זה אקטיביזם, הענישו את המנהלים שסרחו, הגיע הזמן שמנהלי ההשקעות יסיטו את האנרגיה הזו לעבר יצירה ועידוד של המשק המקומי. דברי פתיחה של עורכת כלכליסט בכנס מדדים 2015

גלית חמי 14:1003.03.15

אנחנו נמצאים היום שבועיים לפני הבחירות לכנסת ה-20. עיתוי מצוין לדבר על ערכים ועל כוחו של הכסף שנמצא בידי מנהלי ההשקעות. כסף הוא אמצעי לא רק במובן הצר של המילה – אלא הרבה יותר מזה. ברצותו הוא מסוגל לשנות את כללי המשחק ולהכתיב נורמות. ולעתים כוחו חזק מכל רגולציה וחקיקה.

 


 

היינו עדים לכך בתמורות הגדולות שהתחוללו כאן בשוק ההון. אם לפני שני עשורים – ניהול השקעות היה עולם שנעשה כולו במרתפי הבנקים – הרי שהיום הוא נמצא בידיים פרטיות וגלוי לעיני כל.

 

אם לפני עשור היקף התיק המוסדי עמד על 600 מיליון שקל – הרי שבעוד עשור, עם קצב צבירה שנתי נטו של 25-20 מיליארד שקל - הוא יעמוד על מעל 2 טריליון שקל.

 

ולצד המספרים הגדולים - הולכת ומתחזקת גם תופעת הריכוזיות בשוק ניהול ההשקעות – פחות גופים, יותר גדולים.

ו"האשם" כמו תמיד – הוא הרגולטור .

 

גלית חמי, עורכת כלכליסט בכנס מדדים גלית חמי, עורכת כלכליסט בכנס מדדים צילום: עמית שעל

 

הרגולציה העמיסה בשנים האחרונות לא מעט אחריות על מנהלי ההשקעות – ביניהן לאשר עסקאות בעלי עניין, לאשר תנאי העסקת מנהלים ועובדים בכירים, מינוי יו"רים ומנכ"לים שונים.

 

האחריות הזו הובילה גם ללא מעט חיכוכים בין התאגידים לגופים המוסדיים, הביאה איתה באופן טבעי גם לתופעות "פופוליסטיות" ולעתים אולי אפילו לניצול ציני של המציאות החדשה – כדי לגרוף נקודות אצל הציבור הרחב. כך או אחרת - מבלי להתכוון הפכו הגופים המוסדיים לכלבי השמירה של שוק ההון – ואולי במקום מסוים אפילו תפסו את מקומנו שלנו - התקשורת. לפעמים אנחנו אוהבים את זה – ולפעמים קצת פחות.

 

אבל הריכוזיות המתעצמת, זרימת הכספים הגוברת, ועומס הרגולציה – הולידו תופעה נוספת קצת פחות מבורכת – הסטת כספים הולכת ומתעצמת אל מעבר לים.

 

היינו עדים לתופעה בעוצמה גדולה אפילו באפיקי ההשקעה הנזילים בשנה האחרונה - תעודות סל מנייתיות בחו"ל נהנו ב-2014 מגיוס של כמעט 7 מיליארד שקל - לעומת פדיונות של כחצי מיליארד שקל בתעודות סל בארץ.

 

ולראשונה היקף תעודות חו"ל עלה ב-2014 על היקף הנכסים בתעודות סל בארץ. בקרנות הנאמנות ראינו תופעה דומה: הציבור הסתער על אפיקי חו"ל – גיוסים של 5 מיליארד שקל לעומת פדיונות קלים לקרנות מניות בארץ – וכתוצאה מכך - היקף הנכסים בקרנות מניות חו"ל עקף את קרנות מניות ישראל.

 

זה כסף ישראלי, של ציבור ישראלי - שיוצא החוצה. וזה עוד לפני שלוקחים בחשבון את הכסף הגדול שמגייסות חברות ישראליות כאן – כשאת מרביתו הן מסיטות להשקעות בחו"ל – מירלנד, אפריקה ישראל, גזית גלוב, ועוד רבות וטובות. ואם לא די בכך – אז הטרנד החם הוא חברות הנדל"ן האמריקאיות שמגיעות לכאן להנפיק אגרות חוב ולהשקיע מעבר לים.

 

מדובר בכספי חסכונות, השקעות, פנסיה של הציבור הישראלי - שיוצא החוצה. הכסף הזה לא מייצר מקומות תעסוקה חדשים, לא תשתיות חדשות ולא מספק מנוע צמיחה.

 

מנהל בכיר באחת החברות הישראליות אמר פעם בהקשר זה, "מה שלא יגידו לכם המוסדיים הוא שהרבה יותר קל להם להשקיע במניות מקדונלד'ס - שם הם לא צריכים לאשר את השכר של המנכ"ל, ואת האמת - זה גם לא ממש מעניין אותם".

 

אז נכון שאין זה מתפקידם של מנהלי השקעות לעודד צמיחה במשק וגם לא לייצר מקומות תעסוקה. ויהיו גם מי שיגידו שהם לא אמורים לקבוע את שכרו של המנכ"ל. אבל נדמה לי שאחרי שהוכיחו שיש להם היכולת לחנך שוק, גם אם קיבלו את התפקיד הזה בעל כורחם – ידעו להפוך להיות אקטיביסטים, והם עשו את זה לגמרי לא רע - הגיע הזמן לעלות כיתה.

 

הגיע השלב לקחת את הכסף שנמצא בידי מנהלי ההשקעות לכיוונים שיעודדו צמיחה במשק. לא בהתנדבות ולא על חשבון תשואות פחות טובות לחוסכים – אלא בדרך הליכה משותפת עם הרגולטורים – בדרך של בניית אפיקי השקעה מועדפים שייטיבו עם החוסכים אם כספם יושקע בתשתיות מקומיות, בתעשייה מקומית. כי ברור לכולנו שכל שקל שמושקע כאן בשוק המקומי – חוזר אלינו חזרה - בדרך של יצירת מקומות עבודה, ומקומות עבודה זה חשבונות פנסיה נוספים, זה יותר צריכה, זה הגברת ביקושים, זה יותר רווחים לחברות המקומיות, זה יותר תשואות למניות, וחוזר חלילה.

 

אחרי שמנהלי ההשקעות למדו מה זה אקטיביזם, הענישו את המנהלים שסרחו, הגיע הזמן גם להסיט את האנרגיה הזו לעבר יצירה ועידוד של המשק המקומי. וכך, רגע לפני שהם שולחים עוד כמה מאות מיליוני שקלים אל מעבר לים, כדאי לעצור רגע ולחשוב מה הם היו יכולים לתרום כאן – ועד כמה יש להם את הכוח לשנות מציאות – אולי יותר אפילו מכל הפוליטיקאים שמבטיחים לנו עתיד טוב יותר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x