$
השורה התחתונה

הנפט צונח - זה הזמן להשקיע בוול־מארט

הירידה במחיר הנפט שמטלטלת את העולם תיטיב עם הסקטורים הקשורים לצריכה פרטית. אילו קרנות ETF ייהנו מהמצב?

רן קבין 09:3826.01.15

מחיר הנפט רשם עוד התרסקות בימים האחרונים, לאחר נפילה של יותר מ־50% בתוך חצי שנה. הנפט הצונח סחף איתו את מחירי מניות סקטור האנרגיה בארה"ב: ממוביל העליות עד חודש מאי 2014, הפך הסקטור לגרוע ביותר בשנה החולפת. 

מקבץ גורמים חברו ביחד בתזמון מופלא והביא לנפילה: שיפורים טכנולוגיים שחלו מאפשרים הפקה של גז ונפט ממאגרים שלא היו כדאיים כלכלית בעבר (מהפכת פצלי השמן); ניכרת האטה גלובלית בכמה כלכלות מרכזיות, בהן אירופה, יפן, סין וברזיל, שהובילה להאטה בביקוש העולמי לנפט ולמוצרי דלקים; הדולר התחזק על חשבון סוגים שונים של סחורות, לרבות הנפט; והחלטה אסטרטגית של סעודיה ושל ארגון אופ"ק להמשיך להפיק נפט גם במחירים מופחתים מתוך רצון לשמור על נתח שוק וככל הנראה גם נוכח כוונה לפגוע בתעשיית פצלי השמן בארה"ב. הגורמים הללו חברו לסנטימנט שלילי מעורב בפאניקה, והתוצאה: התרסקות.

 

הירידה במחיר הנפט היא בסך הכל חיובית, במיוחד לכלכלה האמריקאית. היא מפחיתה את מחירי הדלק ומגדילה את החיסכון, שחלקו מופנה לצריכה פרטית, המהווה מרכיב דומיננטי בכלכלת ארה"ב. היא מיטיבה עם חברות קמעונאות וצריכה וכן עם חברות תעופה.

 

ישנן שתי סיבות לפגיעה בשווקים. הראשונה, ירידה במחיר הנפט תתורגם כמעט מיידית לירידה חדה ברווחי חברות האנרגיה, ואילו ההשפעות החיוביות של גידול בצריכה הפרטית יגיעו בהדרגה, ובשלבים מעט יותר מאוחרים.

 

הסיבה השנייה היא שהאגרסיביות שבה מחיר הנפט צונח מלחיצה את המשקיעים ומערערת את היציבות. מחיר נפט נמוך מדי יכול לגרום לנזקים: כ־8% ממשקל המניות במדד S&P 500 הם מניות של חברות אנרגיה, שרווחיהן צפויים להיפגע בעקבות הירידה במחיר הנפט. ישנן מדינות כמו רוסיה וסעודיה, התלויות במחיר הנפט, והירידה בו עשויה ליצור תגובת שרשרת הן במדינות עצמן והן מעבר להן.

 

 צילום: בלומברג

עד לאן אפשר לרדת

הצניחה הנוכחית במחיר הנפט יוצרת בהלה בשווקים. ככל שהמחיר צונח, כדאיות הפקת הנפט באתרים מסוימים יורדת. לפיכך ההיצע קטן והביקוש גדל.

 

בשוק ההון יש משפט ידוע שאומר "לא לנסות לתפוס סכין נופלת", ואכן, במקרים מן הסוג הזה, קשה לדעת היכן תיקבע התחתית. זאת משום שסביר להניח כי המחיר כרגע מושפע הרבה יותר מאמוציות ומפחדים מאשר מתמחור כלכלי. אמנם הכוחות ששולטים בשוק הם פסיכולוגיים בעיקרם, אך אנו מתקרבים לנקודה שבה יחס הכוחות צפוי להתהפך, אבל כל ניסיון לחזות באיזו נקודה בדיוק המגמה תיעצר, משול להימור.

 

אם היה עליי לנחש, הייתי מציב את התחתית סביב 40 דולר. כבר עכשיו ניתן להבחין במשקיעים מתוחכמים שמנסים לאתר נקודת כניסה לפוזיציה. בהיעדר משבר כלכלי עולמי ממשי, קשה לראות את הנפט מגיע למחירים של פחות מ־30 דולר, כפי שהיה בשיא המשבר של 2008. לכן התחושה היא שאנחנו לא מאוד רחוקים מן התחתית.

 

וול מארט וול מארט צילום: בלומברג

 

למי זה טוב

חברות קמעונאות כמו וול־מארט, טארגט, TJX, רוס סטורס, ג'יי.סי. פני ורבות אחרות צפויות ליהנות מהעודף שייווצר לצרכנים כתוצאה מהחיסכון בתחנות הדלק ויופנה כעת לצריכה. מניות נוספות שכבר רשמו זינוק מרשים הן אלה של חברות התעופה, שנהנו מירידה בהוצאות על דלקים.

 

בהנחה שמחיר הנפט יישאר ברמות נמוכות, גם אם יתקן באופן חלקי כלפי מעלה, קיים סיכוי טוב שהסקטורים המובילים בשנת 2015 יהיו אלה הקשורים בצריכה פרטית.

עם קרנות ה־ETF העוקבות אחר הסקטורים הללו נמנות (SPDR S&P Retail ETF (XRT, (Sect SPDR ETF (XLY וכן Consumer Staples Select Sector SPDR ETF (XLP). בשלב הבא, לאחר שמחיר הנפט יתייצב, צפויות הזדמנויות רבות בסקטור האנרגיה המיוצג בין היתר על ידי קרן ה־ETF המכונה Energy (Select Sector SPDR ETF (XLE.

 

רן קבין הוא מנכ"ל בית ההשקעות קבין

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x