$
בורסת ת"א

מתחילת השנה: הנפקות חוב ללא ביטחונות הוכפלו

רק 32% מהנפקות החוב ב-2014 היו מגובים בשעבודים קבועים, זאת לעומת 48% בכל 2013. בספטמבר הונפקו אג"ח קונצרניות בשווי 10.5 מיליארד שקל

אורן פרוינד 08:2301.10.14

הריבית הנמוכה בישראל ממשיכה להצית את גל הנפקות האג"ח בתל אביב. במהלך ספטמבר בוצעו הנפקות אג"ח קונצרניות בשווי 10.5 מיליארד שקל — החודש בעל היקף ההנפקות הגבוה ביותר זה שבע שנים (למעט הנפקת קידוח תמר במאי 2014).

 

לשם השוואה, באוגוסט 2014 גויסו בתל אביב 2.3 מיליארד שקל בלבד ובספטמבר 2013 גויסו בתל אביב 2.5 מיליארד שקל. אולם הריבית הנמוכה מגלמת בתוכה גם סיכון לא מבוטל, שכן היא הורידה את היקף הנפקות האג"ח המגובות בביטחונות מ־48% בכל 2013 לשיעור נוכחי של 32% בלבד מתחילת השנה. כך על פי נתונים שנאספו על ידי חברות הדירוג S&P מעלות ומידרוג.

 

ככל שהריבית נמוכה יותר, כך הצורך של החברות לתת תמריץ לגופים המוסדיים בצורת ביטחונות הוא נמוך יותר, שכן הם מקבלים ריבית נמוכה בלאו הכי בהתאם לריביות בשוק. גורם נוסף לירידה באג"ח המגובות הוא כללי ועדת חודק, שנכנסו לתוקף עוד במהלך 2012 והיוו את הבסיס העיקרי להיקף הגבוה של ההנפקות המגובות בביטחונות אשר התקיימו במהלך 2013.

 

 

כלכלני S&P מעלות הסבירו כי "עם התקדמות הזמן החברות המנפיקות הבינו כי הן יכולות לעמוד בכללים גם על ידי שימוש בשעבוד שוטף שלילי וקובננטים שונים". שעבוד שלילי אמנם מונע מן החברות לשעבד את נכסיהן האחרים, אך אינו מייצר מקור מובטח לשיקום חוב עבור בעלי האג"ח אשר ייאלצו להתמודד עם נושים אחרים על נכסי החברה בפירוק.

 

העלייה החדה בהיקף ההנפקות נבעה מתחום הפיננסים שרשם גיוסים של כ־5.9 מיליארד שקל ע"נ: בנק מזרחי טפחות (גיוס של 2.9 מיליארד שקל) ובנק הפועלים (3 מיליארד שקל) ריכזו כ־60% מהיקף ההנפקות.

 

מנפיקים בולטים נוספים היו בזן (598 מיליון שקל), אפריקה השקעות (545 מיליון שקל), אגוד הנפקות (433 מיליון שקל) והפניקס גיוסי הון (349 מיליון שקל). בסך הכל הנפיקו בספטמבר 22 מנפיקים, כפול מהמספר באוגוסט. בתחום התאגידי (הכולל חברות שאינן מוסדות פיננסיים ואינן תשתית ממשלתיות) הסתכם היקף הגיוסים בספטמבר ב־3.6 מיליארד שקל, כפול מהגיוס באוגוסט. ענף בינוי ונדל"ן המשיך להיות דומיננטי עם גיוסים של 2.2 מיליארד שקל ע"נ לעומת כ־300 מיליון שקל ע"נ בלבד באוגוסט.

 

"פיזור המנפיקים בשוק גדל, כפי שמאפיין שנות גאות בשוק" אומר ערן היימר, מנכ"ל מידרוג. "איכות האשראי של המנפיקים מגוונת יותר מבעבר וכוללת מרכיב גבוה יחסית של מנפיקים בדירוגים בקבוצת ה- Baa וכן מנפיקים שאינם מדורגים".

 

 צילום: בלומברג

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x