$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

הביוטכנולוגיה והגולשים משכו את מדד נאסד"ק 100 למעלה ב-2013

נאסד"ק עלה ב־%36, כאשר מניות חברות האינטרנט תרמו לתשואת המדד באופן המשמעותי ביותר. סקטור הבריאות, המורכב ברובו מחברות ביוטכנולוגיה, הפתיע השנה והניב תשואה של 60%. רוב מניות הטכנולוגיה הציגו ביצועים חלשים

לירון רוכמן ויאיר מנדלסון 09:0630.12.13
נאסד"ק 100, כמו הרבה משוקי המניות ב־2013, סיפק בשנה החולפת הפתעה. המדד הידוע בכינויו "מדד מניות הטכנולוגיה" עלה ב־2013 ב־36%, אבל מניות הטכנולוגיה אכזבו. איך זה ייתכן? באופן מפתיע, משקלו של מגזר הטכנולוגיה מתוך נאסד"ק 100 עומד על 56% בלבד. בסיכום השנה האחרונה הסקטור הזה תרם פחות מ־50% מהתשואה הכוללת של המדד. חברות שירותי הצריכה (חברות מדיה, תיירות מקוונת, קמעונאות מקוונת וכו'), המהוות 21.5% מהמדד, וסקטור הבריאות (בעיקר חברות ביוטכנולוגיה), המהווה 12.5% מהמדד, הציגו ביצועים חזקים ותרמו יותר מחלקם לתשואת נאסד"ק 100.

 

חברת אפל אכזבה

 

בורסת נאסד"ק מיצבה את עצמה כבורסת הטכנולוגיה המובילה בעולם. נסחרות בה רוב חברות הטכנולוגיה הגדולות, אך חלקן סיפקו מפח נפש למשקיעים רבים בשנה האחרונה. למעט מיקרוסופט, גוגל ואמזון הנסחרות בנאסד"ק והניבו למשקיעים תשואה גבוהה מהמדד, כמעט כל השאר הניבו תשואה נמוכה יותר משמעותית.

 

חברת אפל היא אחת הבולטות בהן. אף על פי שמדובר בחברה הגדולה במדד (קצת יותר מ־12% ממנו), הניבו מניותיה בשנה האחרונה רק 9%, בין היתר, על רקע ירידה דרמטית בקצב הצמיחה וירידה של 10% ברווח משנה שעברה. יחד איתה ניתן לציין את אינטל (תשואה של 28% בשנה האחרונה) שסבלה מירידה דרמטית בשוק ה־PC, את סיסקו (תשואה של 12% בלבד) שנפגעה קשות מתחרות והקטנת השקעות בשווקים המתעוררים ובאירופה ואת קואלקום (תשואה של 20%) שנפגעה מהאטה בצמיחה בשוק הסלולר. בתוך מגזר הטכנולוגיה, חברות האינטרנט תרמו לתשואת נאסד"ק באופן המשמעותי ביותר. גוגל, פייסבוק, באיידו הסינית ויאהו זינקו בשנה האחרונה בשיעורים של 120%-60% הודות לצמיחה מהירה של שוק הפרסום באינטרנט. בנוסף לכך, ההתרגשות סביב גל ההנפקות של הרשתות החברתיות (טוויטר, Yelp, לינקדאין) נתנה דחיפה חזקה לסקטור.

 

המניה שיכולה להתהדר בתואר "המנצחת הבלתי מעורערת של השנה" בתחום הטכנולוגיה בנאסד"ק היא מיקרון טכנולוג'י. השינוי העסקי שעוברת החברה הקפיץ את מניותיה ב־243% בשנה האחרונה. את התואר "המפסידה הגדולה של השנה" בקרב חברות הטכנולוגיה ובנאסד"ק מקבלת חברת טכנולוגיית הזיהוי הקולי Nuance קומיוניקיישנס. מניות החברה הניבו תשואה של מינוס 33%.

 

הרכב החשמלי של טסלה. החברה עלתה ב־350% הרכב החשמלי של טסלה. החברה עלתה ב־350%

 

סקטור הבריאות הפתיע

 

על האכזבות שסיפק מגזר הטכנולוגיה חיפו חברות שירותי הצריכה, אשר תרומתן לתשואת המדד היתה גדולה ממשקלן. מניות המגזר עלו בשנה האחרונה בכמעט 43%. הבולטות ביותר היו ספקית התוכן האינטרנטית נטפליקס (308%, אם כי היא לא נמצאת במדד מתחילת השנה), חברת התיירות המקוונת פרייסליין (91%) ואמזון (60%). כל אחת מהן בנתה מודל ייחודי בתחומו, אשר יצר מהפכה בתעשייה שלה.

 

ביצועים מרשימים היו גם ליצרנית הרכב החשמלי טסלה (Tesla), שרק באחרונה הצטרפה למדד הנאסד"ק, ושמניותיה עלו השנה ב-350%.

 

הסקטור המפתיע ביותר בשנה האחרונה הוא סקטור הבריאות. עד 2013 נחשב הסקטור למקום שאליו נמלטים המשקיעים כשהכלכלה נראית רע והתחזיות שחורות. בשנה החולפת הניבו מניות המגזר הזה תשואה של 60%, כאשר בראש עומדות חברות הביוטכנולוגיה.

 

גל מיזוגים ורכישות בסקטור, קבלת אישורים לתרופות חדשות ומבטיחות ושיפור בתוצאות הכספיות הזניקו מניות כמו סלג'ן, המתמחה בפיתוח תרופות לסרטן, ב־113%. סלג'ן (CELG) עשויה להוות דוגמה טובה מדוע משקיעים מעריצים חברות כמוה. בקרב חברות הביוטכנולוגיה הגדולות היא נחשבת לחברה עם שיעורי צמיחה גבוהים ביותר על בסיס צנרת מבטיחה של תרופות שנכנסו לשוק, תרופות שסיימו בהצלחה ניסויים וממתינות לאישורי FDA בשנה הקרובה ותרופות בשלבי ניסוי שונים. דוגמה אחרת היא גיליאד סיינסז (GILD), מפתחת הקוקטייל שהפך את האיידס למחלה שאפשר לחיות עמה, ושמניותיה עלו בשנה האחרונה ב־104%.

 

 

קצב הצמיחה יגדל

 

בהסתכלות על הצפוי לבוא ב־2014, מתקבלת תמונה מעניינת. המכפיל הכולל של חברות נאסד"ק 100 לשנה הבאה הוא 17.9. המכפיל העתידי הנמוך ביותר הוא במגזר הטכנולוגיה, 15.2. למעט החברות בקטגוריית האינטרנט (כמו גוגל, פייסבוק, יאהו ואמזון) שנסחרות במכפילים גבוהים, כל הקטגוריות האחרות במגזר הטכנולוגיה נסחרות במכפילים נמוכים יותר של 15–11. בהתחשב במכפילים ההיסטוריים של חברת הטכנולוגיה, מדובר במכפילים נמוכים מאוד. המכפיל הממוצע שלהן בעשור האחרון היה 20 וב־20 השנים האחרונות היה 29. לא רק שמניות הטכנולוגיה עלו בשיעור הנמוך ביותר מבין הסקטורים במדד, אלא גם הצמיחה שלהן היתה הנמוכה ביותר בממוצע. על הצמיחה הנמוכה השפיעו שני גורמים מרכזיים. הראשון הוא ש־2013 היתה שנת ההתאוששות בארה"ב, וההוצאה של חברות על תשתיות טכנולוגיה (IT), חומרה וציוד היקפי אחר גדלה רק ב־0.8% לעומת 2012, לפי חברת הייעוץ גרטנר.

 

מדובר בקצב צמיחה מהנמוכים שידעה התעשייה זה תקופה ארוכה. הקצב צפוי לגדול משמעותית כבר ב־2014. לפי גרטנר, בשנה הקרובה קצב הצמיחה בתעשייה יזנק ל־3.6%, וב־2015 הוא יצמח בעוד 4.1%. הגורם השני קשור לצריכה הפרטית, שהצריכה האלקטרונית הפכה בשנים האחרונות לחלק גדול ממנה. הצריכה הפרטית צמחה בקצב נמוך במחצית הראשונה של 2013 ורק ברבעון השלישי נרשמה התאוששות משמעותית, כפי שעלה מסיכום נתוני הצמיחה ברבעון השלישי. בחינת ביצועי נאסד"ק מראה כי רוב העלייה במדד בשנה האחרונה היתה מתחילת הרבעון השלישי.

 

המגזר שנסחר במכפילים הגבוהים ביותר ל־12 החודשים הקרובים הוא סקטור שירותי הצריכה. בין החברות שמושכות את המכפילים במגזר למעלה נמצאת אמזון (מכפיל עתידי של 84). המכפיל של אמזון תמיד היה מאוד גבוה, אם כי בשנה האחרונה היא החלה להיות ממוקדת יותר בשיפור הרווחיות על פני צמיחה בהכנסות. יחד איתה נמצאות גם פרייסליין (מכפיל עתידי של 23) ונטפליקס (75). לעומת זאת, חברות המדיה נסחרות במכפיל עתידי נמוך יותר של 19.5. לדוגמה: חברת המדיה ויאקום, שבשנה האחרונה עלו מניותיה ב־65%, ושנסחרת במכפיל עתידי של 15 בלבד, וחברת הטלוויזיה בלוויין דיירקט.טי.וי, שנסחרת במכפיל 11.4 אף שבשנה האחרונה עלו מניותיה ביותר מ־32%.

 

למרות העלייה הדרמטית במניות החברות במגזר הבריאות, המכפילים של המגזר עדיין לא מנופחים. המניות במגזר משקפות מכפיל עתידי של 21, מכפיל בגובה המכפיל הממוצע של המגזר ב־20 השנים האחרונות. תחום הביוטכנולוגיה מושך את המכפילים למעלה, הוא נסחר במכפיל עתידי ממוצע של 23. המניות שרשמו את העליות החדות ביותר בשנה האחרונה לא נסחרות במכפילים גבוהים במיוחד, סלג'ן וגיליאד נסחרות במכפיל של כ־23. מנגד, מניות של חברות התרופות המסורתיות, כמו מיילן, נסחרות במכפילים נמוכים יותר של 12. מכל אלה עולה כי מגזר הבריאות אינו יקר, אך גם אינו נסחר במחירים נמוכים מבחינה היסטורית.

 

השורה התחתונה: לא נופתע אם גם ב־2014 נאסד"ק 100 ייתן תשואה עודפת על שאר המדדים בארה"ב. דווקא מגזר הטכנולוגיה, שרשם ביצועי חסר בשנה האחרונה, נראה כמעניין ביותר להשקעה במדד זה.

 

לירון רוכמן, מנהל קרנות מניות חו"ל בהראל פיא. יאיר מנדלסון, מנהל מחקר יועצים בהראל פיננסים

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x