$
בורסת ת"א

היום בוועדת העבודה והרווחה: ההצבעה על אישור חוק המסלקה הפנסיונית

למרות השינויים שצמצמו את סמכויות המפקח על הביטוח והקטינו את החשש לדליפת מידע, מנהלי ההסדר עדיין מתנגדים: "המסלקה לא תהיה רק צינור מידע, היא מאגר המידע הגדול בישראל"

רחלי בינדמן 10:4907.02.11

היום (ב') בשעות הערב תתכנס ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בראשות ח"כ חיים כץ (ליכוד) על מנת לקיים הצבעה על סעיפי חוק המסלקה הפנסיונית.

 

מדובר בדיון בהצעת חוק ממשלתית המבקשת להקים מערכת העברת מידע וסליקה כספית, אשר תשמש את כלל הגופים המוסדיים, הסוכנים

והיועצים הפנסיוניים, ולהסדיר את הבקרה והפיקוח עליה. במקור נכללה הפלטפורמה להקמת המסלקה הפנסיונית במסגרת חוק ההסדרים, במטרה לאשר את הקמתה כמקשה אחת עם סל חוקים נוספים וזאת עד סוף 2010, אך בעקבות לחצים שהפעיל ח"כ כץ ובניגוד לרצונו של פרופ' עודד שריד, המפקח על הביטוח, פוצל הדיון בהקמת המסלקה מהחוק והנושא עבר לאישור נפרד. כץ הביע אז תרעומת על פרק הזמן הקצר שנדרש מהוועדה לצורך הצבעה על הצעת החוק.

 

בראש ההתנגדויות להקמת המסלקה עמד הטיעון כי המסלקה תכלול מידע רב על החוסכים שעלול לדלוף החוצה. כעת, במסגרת הצעת החוק המתוקנת לאחר ההבנות אליהם הגיעו שריג וכץ, נקבע כי כל מידע שיעבור במסלקה יועבר בראש ובראשונה ללקוח.

 

חשש נוסף שעלה היה כי עלויות הקמת ותפעול המסלקה יושתו על לקוחות הקצה, החוסכים הפנסיונים. משכך, כוללת הצעת החוק המתוקנת הוראות בדבר גביית דמי ניהול מהלקוח שייגבה כסכום סמלי חד פעמי בלבד בעבור כל קבלת מידע שיבקש מהמסלקה. הצעת החוק המתוקנת אף נוטלת חלק מסמכויות שקיבל המפקח על הביטוח במסגרת ההצעה המקורית ביחס לסמכויות אכיפת כללי המסלקה. חלק מסמכויותיו הואצלו כעת לידי ועדת הרווחה. עוד נקבע כי המסלקה לא תשמש כמאגר מידע, אלא רק ככלי להעברתו ותכני המידע שיועברו יושמדו מיד לאחר העברתם. וועדת הרווחה אף תחמיר את האמצעים הטכנולוגים והאכיפה על מנת למנוע זליגת מידע רגיש אודות הלקוח. לבסוף, במידה ובעלי המסלקה (חברות הביטוח, סוכני הביטוח והבנקים) יעברו עבירה כמו אי דיווח על ניגודי עניינים, הם ייקנסו באלפי שקלים.

 

למרות השינויים שבוצעו בחוק, בפורום מנהלי ההסדרים הפנסיונים המייצג את סוכנויות הביטוח הגדולות עדין לא מרוצים. "בניגוד למה שהוצג לוועדת העבודה והרווחה, המסלקה הפנסיונית הציבורית לא תשמש כצינור בלבד ותהיה חייבת לשמור את כל המידע העובר דרכה במשך 7 שנים" טענו בפורום בפניה דחופה לח"כ כץ.

 

בפורום טוענים כי על פי חוק ההתיישנות, אם המסלקה לא תשמור את המידע במשך כל התקופה, היא תהיה חשופה לתביעות בקשר לפעולותיה, למשך כל תקופת ההתיישנות של 7 שנים, לרבות האפשרות להגיש תביעה ייצוגית נגדה. זאת מכיוון שסוכני הביטוח והיועצים הפנסיונים יוכלו לטעון כנגדה שלא העבירה להם את כל החומר על המבוטח הרלוונטי והיא מצידה תצטרך לשמור את החומר כדי להוכיח אחרת, שאם לא כן תהיה חשופה לתביעות.

 

עוד טוענים בפורום כי חברת המסלקה הציבורית תרכז בידה את כל המידע הקיים בידי חברות הביטוח על חלק הארי של המבוטחים במשק, קרי: הרוב המוחלט של אזרחי המדינה. "מדובר במידע על המצב האישי, הרפואי והכספי של כמעט כל אזרחי המדינה. אמנם, הכוונה המוצהרת של משרד האוצר היא שהמסלקה הציבורית לא תחזיק את המידע לאורך זמן, אלא רק תהווה צינור להעברתו בין הגורמים הפועלים בשוק הפנסיוני, תשמור את המידע לפרק זמן קצר (שמועד זה טרם הוגדר), ולאחר מכן תמחק כל זכר שלו למעט "כותרות". אולם, הצעת החוק הנוכחית לא נותנת פתרון להכרח לשמור את כל המידע שעובר דרכה במשך 7 שנים".

 

למרות טענות מנהלי ההסדרים, הממשלה ואגף הממונה על שוק ההון הבהירו את חשיבות החוק שמקורו בצורך בייעול השירות לטובת החוסכים הפנסיונים והעוסקים בתחום - הגברת השקיפות, הניידות, צמצום הביורוקרטיה והטפסים והקלה על קבלת החלטות בתחום.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x