$
בורסת ת"א

חשיפת "כלכליסט": הפנסיונר שיקבל בכל שנה 5-2 מיליון דולר

הגיאולוג והיועץ לקבוצת דלק, אלי רוזנברג, זכה עד כה לתמלוגים של כ־4 מיליון דולר מקידוח ים תטיס. מכירות הגז הצפויות מקידוחי תמר ולווייתן יכפילו את הכנסותיו השנתיות

רחלי בינדמן 07:0704.01.11

לא רבים מכירים את השם אלי רוזנברג, או מזהים אותו עם תגליות הגז והנפט שמסעירות את המדינה. האיש בן ה־82, דוקטור לגיאולוגיה מאוניברסיטת ציריך בשוויץ, ממייסדי שותפויות חיפושי הגז ישראמקו, יואל ואבנר, והיום יועץ גיאולוגי בכיר לקבוצת דלק, צפוי להרוויח עשרות מיליוני דולרים - תמלוגים מתגליות הגז בקידוח תמר ובמאגר לווייתן.

 

את התמלוגים תשלם לו שותפות אבנר, הקרויה על שמו - ראשי תיבות של אליהו בן נחום רוזנברג. אבנר, שהוקמה ב־1991 על ידי רוזנברג, ד"ר דוד כהן וגדעון תדמור (היום מנכ"ל דלק אנרגיה), נרכשה בשנת 2000 על ידי קבוצת דלק, לאחר חשיפת תגלית הגז בים תטיס מול חופי אשקלון.

 

רוזנברג קיבל כ־3.2 מיליון דולר מדלק אנרגיה עבור חלקו (50%) במניות השותף הכללי באבנר, ומאז 2004 זכה לעוד 3.7 מיליון דולר בתמלוגים ממכירות הגז מים תטיס. תגליות הגז החדשות תמר ולווייתן צפויות להפוך את ד"ר רוזנברג לאיש עשיר מאוד, בזכות התמלוגים שיקבל מהכנסותיהן.

 

מקור התמלוגים בחוזה שנחתם ב־2 בספטמבר 1991 בין רוזנברג לכהן פיתוח של דוד כהן וגדעון תדמור. בהסכם זה, שהסדיר את מערכת היחסים בין השותפים הכלליים באבנר, סוכם כי אבנר תשלם לשותפים תמלוגים בשיעור של 6% מחלקה בקידוחי גז ונפט - כך שד"ר רוזנברג יקבל תמלוגים של 3% וכהן פיתוח תקבל 3%.

 

לאחר שרוזנברג מכר את אחזקותיו באבנר לקבוצת דלק, נקבע מחדש אופן החלוקה של ה־6%: כהן פיתוח זכאית מאז ל־2.75% מהכנסות הגז של אבנר. רוזנברג זכאי ל־1.25% מהכנסות מגז שיימכר לחברת החשמל ומ־2.25% מהמכירות ללקוחות אחרים. דלק נכסים והשקעות, חברה־בת של קבוצת דלק המחזיקה ב־13.7% מאבנר, וחברת יואל שבשליטת קובי מימון, זכאיות לתמלוגים בשיעור 1% כל אחת.

 

 

אבנר מחזיקה ב־23% מזכויות הקידוח בים תטיס, ולכן חלקו של רוזנברג מהכנסות ים תטיס בכלל עומד על 0.2875%. קידוח ים תטיס מוכר כארבעה BCM (מיליארד מ"ק) גז בשנה, כך שזרם ההכנסות השנתי של רוזנברג מגיע כעת לכמיליון דולר.

 

את הכסף הגדול יותר יעשה רוזנברג בשנים הבאות - אחרי 2013, השנה המשוערת לתחילת הפקת הגז מקידוח תמר, ואחרי 2017 - תחילת ההפקה מאתר לווייתן, לכל המוקדם (בהנחה שהכנת התשתיות להזרמת הגז תושלם במועד, בכפוף להשגת מימון לשני הפרויקטים). לפי הערכות, בשיא פעילותו ימכור קידוח תמר 8–10 BCM גז בשנה. על פי חלקה של אבנר בקידוח (15.625%), צפויים התמלוגים השנתיים לרוזנברג לעמוד על 1–2 מיליון דולר (במקביל, קידוח ים תטיס קרוב למיצוי ויפסיק להפיק גז סביב שנת 2013).

 

קידוח ים תטיס קידוח ים תטיס צילום: שלום בר טל

 

כאשר תחל ההפקה מקידוח לווייתן, זרם ההכנסות של רוזנברג יותר מיוכפל. בניגוד לגז מקידוח תמר, שיימכר תחילה לחברת החשמל, הגז מאתר לווייתן גדול לפי ההערכות על המשק הישראלי - ויימכר בעיקר ליצוא. התמלוגים של רוזנברג מגז שאינו נמכר לחברת החשמל הישראלית כאמור גבוהים יותר (2.25%) - כך שביום שבו תמר ולווייתן יפיקו גז בו־זמנית, ייהנה רוזנברג מזרם הכנסות צפוי של 2–5 מיליון דולר בשנה.

 

בעקבות החלטת ועדת ששינסקי להטיל מס גם על תמלוג העל המשולם לשותף הכללי, לאחר קיזוז ההפסדים תצטמצם ההכנסה של רוזנברג בשל תשלומי המס.

 

מחפש נפט בגרמניה

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: סיון פרג'

גם בגיל 82 רוזנברג פעיל ומעורב בעולם חיפושי הנפט והגז. ממשרדו הצנוע שברמת השרון הוא מספר ל"כלכליסט" על דרכו בתחום וקשריו עם יצחק תשובה וקבוצת דלק, ומצטרף למחאה כנגד המלצות ועדת ששינסקי (הראיון נערך בטרם פורסם הדו"ח הסופי של הוועדה אתמול).

 

ד"ר רוזנברג, מה עיסוקך בימים אלה?

"אני עדיין פעיל בשטח - משמש יועץ לקבוצת דלק ומגיע לישיבות הקבוצה, ואם יש לי משהו חשוב לומר, אני מתקשר לגדעון תדמור. אבל בראש ובראשונה אני עוסק בחיפושי נפט בגרמניה במסגרת עצמאית עם שותפים".

 

אתה מקבל שכר עבור שירותיך לקבוצת דלק?

"ויתרתי על התשלום. ממילא אני מקבל הרבה כסף מהתמלוגים".

 

ואתה עומד בקשר עם יצחק תשובה?

"בוודאי. לאחרונה הוזמנתי לאירוע 60 שנה לקבוצת דלק. רק נכנסתי, ותשובה חיבק אותי. יש לו חיבוק חזק מאוד, את יודעת. הוא גם ביקש שיצלמו אותנו. אני מקווה שלא עשיתי פאשלות".

 

רוזנברג הוא נצר למשפחה שמעורבת בעסקי הנפט יותר מ־100 שנה. "משפחתי מצד אבי עסקה בנפט בגרמניה כבר ב־1850", הוא מספר. המשפחה עלתה מגרמניה לארץ ב־1933, כשרוזנברג היה בן חמש.

 

כיצד הגעת לגיאולוגיה?

"המורה שלי לגיאוגרפיה בבית הספר נתן עבודה סמינריונית, ובחרתי בנושא מי התהום בארץ ישראל. קראתי חומר בגיאולוגיה, זה מצא חן בעיניי, והתחלתי ללמוד את התחום בירושלים אחרי שנת שירות בתור נוטר בקיבוץ דן. אחרי מלחמת השחרור, הבנתי שגיאולוגיה רצוי ללמוד בחו"ל - כאן זה היה רק מקצוע משני באותם ימים - ונסעתי לשוויץ ועשיתי שם דוקטורט.

 

"אחרי הלימודים יכולתי לעבוד בחברת Shell, אבל העדפתי לחזור לארץ. עבדתי במחצבי ישראל, ואחר כך בנפטא, שהיתה אז בבעלות מדינת ישראל ושימשתי גיאולוג ראשי. אז מצאנו שדות גז בערד. אחר כך עברתי לחו"ל כיועץ גיאולוגי באתרי קידוח בים הצפוני ובארה"ב.

 

גדעון תדמור גדעון תדמור צילום: יוסי זליגר - יחצ

"כשסיימתי, הקמתי עם כהן ותדמור את אבנר. תחילה התמקדנו בקידוחים ביבשה, ואז חקרתי את הגיאו־פיזיקה של הים והגעתי למסקנה שיש פוטנציאל בחופי ישראל. אז קדחנו את קידוח נועה, על שם בתי, מול חופי אשקלון - וזה היה גילוי הגז הימי הראשון בישראל" (נועה היא חלק מקידוח ים תטיס - ר"ב).

 

השוק המקומי קודם

 

מה הביא אותך למכור את אחזקותיך באבנר לקבוצת דלק בשנת 2000?

"היו כל מיני סיבות, אינני רוצה להיכנס אליהן, אבל את הזכות לתמלוגים לא איבדתי".

 

מהו היקף ההכנסות שיושגו להערכתך מקידוחי תמר ולווייתן?

"תלוי מה תיקח ממשלת ישראל".

 

ומה דעתך על מסקנות ועדת ששינסקי?

"כדי לענות לך על זה, אתן דוגמה: ניקח אדם שמשקיע כל ימי חייו בניסיון לזכות בפרס הגדול בפיס, ומפסיד כל הזמן, חוץ מכמה גרושים פה ושם. כשהוא זוכה סוף סוף בפרס ענק, מגיע מס הכנסה ואומר לו 'עכשיו נעלה את שיעור המס, וניקח לך עוד 50%'. זה מה שקורה כאן. חשבו שהלאמה יעשו קומוניסטים או סוציאליסטים. פתאום באה ממשלת ימין קיצונית ומלאימה, דבר שלא נשמע כמותו".

 

מסקנות ששינסקי ישפיעו לדעתך על קבלת מימון לקידוח תמר?

"אני משוכנע שזה ישפיע. בעלי המניות לא ירצו לקחת את כל החוב שחשבו לקחת, אני לא חושב שזה הגיוני - אתם רוצים לקחת להם את הכל? אז תפתחו אתם, תוציאו אתם את הכסף".

 

מומחים בתחום הגז מעריכים כי הקמת תשתית להולכת גז לחו"ל עשויה לעלות מיליארדים. מה הפתרון?

"האבסורד הוא שהיום מייבאים גז ממצרים. זה הגיוני? הגז שמצאנו צריך קודם כל לשמש לכיסוי הצריכה בישראל. אחר כך, ייתכן שאפשר להוליך צינור לאילת, ומשם להוביל אותו באוניות לשוק הגדול של המזרח הרחוק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x