$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט": 12 גופים מתמודדים במכרז קרן הפנסיה הע"ל

בעקבות חוזר שהוציא ענתבי, גילו הגופים המוסדיים הגדולים כי הם רשאים לרכוש את קרן עובדי ההסתדרות הלאומית, למרות נתח השוק הגבוה שלהם בשוק החיסכון ארוך הטווח

גולן חזני 07:0320.01.10

לא פחות מ־12 גופים - כל השחקנים הגדולים בשוק החיסכון לטווח ארוך, ובהם כלל, מגדל, הראל, פסגות ודש איפקס, למעט מנורה מבטחים - רכשו את טופסי המכרז למכירת קרן הפנסיה הוותיקה הע"ל של הסתדרות העובדים הלאומית. כך נודע ל"כלכליסט". המכרז, שייסגר ביום שני הקרוב, 25 בינואר, פורסם על ידי המנהלת המיוחדת של הע"ל יעל אנדורן, ואמור היה להיסגר כבר ב־30 בדצמבר 2009, אך הוארך בעקבות שאלות שהעלו המתמודדים.

 

חוזר שגרתי שהוציא הממונה על שוק ההון ידין ענתבי ב־22 בדצמבר, הוא שעורר את העניין של בתי ההשקעות וחברות הביטוח הגדולות במכרז, שלפני כן עורר תשומת לב מועטה. מדובר בחוזר שנתי, המציין את סך נכסי החיסכון לטווח ארוך. עם זאת, הוא ציין פרט שנעלם מעיני הגופים המוסדיים: הנכסים שמנהלת קרן הע"ל לא ייחשבו במכסת ה־15% - תקרת נתח השוק שמותר לגוף מוסדי יחיד להחזיק בשוק החיסכון ארוך הטווח.

 

אם אחזקה בהע"ל היתה נחשבת במכסת ה־15%, גופים מוסדיים גדולים היו מנועים מלהתמודד במכרז. מגדל וכלל, למשל, מחזיקים כבר בנתח שוק של 15% בשוק החיסכון לטווח ארוך. גם גופים נוספים, כמו פסגות ודש איפקס, מתקרבים בנתחי השוק לרף המקסימלי המותר.

 

"אף פעם לא הועמדה קרן פנסיה ותיקה למכירה, כך שאיש לא ידע שנכסי הקרן אינם כלולים במגבלה על נתח השוק. הסעיף הראשון בחוזר של ענתבי הבהיר את הדבר, לגופים המוסדיים ירד האסימון והם החליטו להתמודד", אמר גורם באחד מן הגופים המעורבים. "העובדה שאפשר לרכוש נכסי פנסיה בסכום שקרוב ל־6 מיליארד שקל, קורצת לבתי ההשקעות ולחברות הביטוח".

 

 

אנדורן, המנהלת המורשית של קרן הע"ל, שינתה בשנה האחרונה את פני הקרן, ניקתה אותה מהשקעות ישנות ורשמה תשואה של 25% (בחישוב תשואה זו לא נכללים 200 מיליון שקל שקיבלה הקרן לאחרונה ממכירת אחזקותיה בדש איפקס). כמו כן רשמה הע"ל תשואה שנתית של 35% ב־2009 על החלק החופשי (מניות) של תיק ההשקעות.

אנדורן מונתה לתפקיד על ידי ענתבי באוגוסט 2008, לאחר התפטרותם של מנכ"ל הקרן יובל דרור ושל יו"ר הדירקטוריון יעקב זלוטני בעקבות דו"ח ביקורת שערך בקרן אגף שוק ההון באוצר. הבדיקה העלתה חשד לשורה של חריגות, ליקויים והתנהלות בלתי תקינה לכאורה של הנהלת הקרן, אשר פגעה בהיקף הנכסים.

 

כיוון שמדובר בקרן פנסיה ותיקה, מופעל בה מנגנון איזון אקטוארי בין הנכסים להתחייבויות, אשר מבטל את הגירעון כנגד צמצום זכויות העמיתים. תמורת המכירה שתקבל המדינה אמורה להיכנס לכספי העמיתים בקרן.

 

לרוכשים צפוי מאבק לא פשוט נגד עמיתי קרן הע"ל, המאוגדים בוועד חזק. העמיתים מעדיפים כי הקרן תישאר תחת פיקוח ממשלתי, ולא תועבר לניהול גוף פרטי, אשר עשוי להעלות את דמי הניהול.

 

בימים האחרונים פנה ועד העמיתים לענתבי והביע את עמדתו נגד מכירת הקרן. מטה המאבק של עמיתי הקרן מבקש להביא לדחייה נוספת בהליכי המכרז. סגן הממונה על שוק ההון אריק פרץ הודיע אתמול כי האוצר לא ייענה לדרישה, אך מתחייב לעקוב ולפקח על הליך המכירה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x