$
המלצות ואזהרות

התיק המצפוני: השקעות ירוקות וחברתיות

אם ערכים כמו איכות הסביבה, אחריות חברתית או דת מנחים אתכם בחיים, אין סיבה שהם לא ינהלו לכם גם את תיק ההשקעות. יותר קרנות משקיעות בהתאם לעקרונות ולערכים שמאפשרים למשקיעים בהן להרוויח במצפון שקט

פנחס לנדאו וטלי אילון־מצר IFO 16:5227.12.09

ועידת קופנהגן הפכה, לפחות למשך שבועיים, את סוגיית איכות הסביבה לסוגיה בוערת. מונחים כמו "בר קיימא" או "שימור אנרגיה" נהפכו לחלק משיחות הסלון, ואג'נדה ירוקה כבר אינה נחשבת לטרנד אלא לחובה. אולם אחריות חברתית זו אינה מסתיימת בבית הפרטי שלנו או בחברה שבה אנו עובדים. היא יכולה לבוא לידי ביטוי גם בדרך שבה אנו משקיעים את כספנו.

 

אפשר להשקיע בהתאם לעקרונות, ואפילו להרוויח לא רע במצפון שקט (יותר). אפשר להחליט שלא מתפשרים, ואם איכות הסביבה, אתיקה או דת הם חלק בלתי נפרד מחיינו - הם יכולים להיות חלק גם מתיק הנכסים שלנו.

 

כבר כתבנו בעבר על קרנות נאמנות "ירוקות", כאלו המשקיעות בחברות עם אג'נדה של שמירה על איכות הסביבה. גם בארץ ראינו ניצנים לקרנות כאלו - אולם הן היו מעטות ורובן נעלמו. למעשה, נכון להיום, רק שלוש קרנות ירוקות ממשיכות לפעול בארץ.

 

מלבד קרנות ירוקות קיימות ברחבי העולם קרנות רבות שהשקעתן מובלת, ולעתים גם מוגבלת, בהתאם לעיקרון ולאג'נדה ברורים - חברתיים, דתיים, אתיים או סביבתיים. חברת Morningstar הפיקה מדריך ל"השקעה ירוקה ואחריות חברתית", שמעלה בדיוק את השאלה שלנו: האם ניתן להשקיע בהתאם למצפוננו ועדיין להרוויח כסף?

 

ככלל, כל הקרנות המגדירות עצמן "משקיעות בהתאם לאחריות חברתית" (Socially Responsible Investing), או בקיצור SRI, מנפות מתיק ההשקעות שלהן ניירות ערך של חברות טבק, אלכוהול, הימורים ונשק. מרביתן מוותרות גם על אנרגיה אטומית ועל חברות עם מוניטין שלילי בתחום איכות הסביבה, סביבת העבודה וסוגיות של זכויות אדם.

 

ב־Morningstar טוענים כי השקעה בהתאם למדיניות ה־SRI טובה מאוד לגופי השקעות ולארגונים גדולים - כאלו שאינם זקוקים לתשואות שיא, אלא מסתפקים בתשואות ממוצעות. אולם, לטענתם, גם האדם הממוצע יכול להרוויח מהשקעה שכזו.

 

התחלנו לחפש את הקרנות הללו ברחבי העולם, וגילינו כי יותר מ־1,300 קרנות מוגדרות כ־SRI. בתוך הגדרה זו אנו מתייחסים לכמה פילוחי משנה - קרנות אתיות, קרנות ירוקות וקרנות דתיות.

 

 

בכל העולם כולו מרבית הקרנות אינן גדולות במיוחד, אולם ניתן למצוא ביניהן, בעיקר ברחבי אירופה, קרנות המחזיקות נכסים בהיקפים של כמה מיליארדי דולרים, וקרן אמריקאית אחת, American Funds Washington Mutual, מחזיקה נכסים בהיקף של כ־50 מיליארד דולר. בסך הכל מרכזות 1,300 קרנות אלו נכסים בהיקף אדיר של כ־250 מיליארד דולר - שוק שלא כדאי ואף לא ניתן להתעלם ממנו.

 

גם מבחינה גיאוגרפית מפליא לראות כיצד מפוזרות קרנות אלו. 32 קרנות הן אוסטרליות; אוסטרליה היא בין המעצמות העולמיות בתחום ניהול קרנות, כאשר בקרב אוכלוסייתה קיימת רמת מודעות גבוהה לנושאים ירוקים ואתיים. מרבית הקרנות הניבו תשואות של 40%–70%.

 

מדינה נוספת המובילה במספר קרנות ה־SRI שלה היא בריטניה - שבתחומה פעילות לא פחות מ־89 קרנות כאלו, עם תשואות של 30%–40%.

 

בארצות הברית כ־190 קרנות מוגדרות כ־SRI - והתשואות שלהן מגוונות כמו אפיקי ההשקעה שלהן, אולם מעטות הקרנות המככבות, ורובן מפגינות תשואות ממוצעות בלבד.

 

קרנות דתיות

 

אחד התחומים הבולטים ביותר בקרב קרנות ה־SRI הן הקרנות האסלאמיות, המשקיעות בהתאם לדין הדתי, השריעה. בולטת ביותר מלזיה, שלא פחות מ־136 קרנות נאמנות בה מוגדרות קרנות אסלאמיות. גם בכווית, באינדונזיה, בסעודיה, באיחוד האמירויות ובדרום אפריקה אנו פוגשים קרנות שריעה רבות.

 

בין הקרנות הדתיות אפשר למצוא גם קרנות הנושאות את דגלי "ערכי המשפחה הנוצריים". קרנות אלו נפוצות בארה"ב, וחלקן זוכות לשמות שאינם משתמעים לשתי פנים - Epiphany Faith and Family Values, לדוגמה.

 

כאשר מתייחסים לקרנות דתיות, אסור לנו לשכוח את הנציגות הישראלית. באפריל 2008 הקים הבד"ץ של העדה החרדית גוף לפיקוח על מוצרים פיננסיים בשם "ועד הפיקוח להשקעות ופיננסים". גוף זה מעניק אות כשרות למגוון מוצרים, ובהם קרנות נאמנות. 12 קרנות מכריזות על כשרותן בתשקיפים שלהן. שמונה הקרנות של שוהם (דש), שלוש של אלומות־ספרינט וקרן אחת של מנורה מבטחים. התשואות שלהן נעו השנה בין 1.3% ל־35%.

 

IFO הם מפיצי Morningstar בישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x