$
קרנות

איך לבחור סוס מנצח שיעבור את משוכות השוק

המשבר האחרון הראה שגם מניות של חברות חזקות יכולות להתרסק. חברת מורנינגסטאר פיתחה מדד שמאתר את החברות בעלות הסיכויים הטובים ביותר לצלוח את תהפוכות השוק ולהשיג תשואה עודפת לאורך זמן. הסוד: חפיר כלכלי

פנחס לנדאו וטלי אילון מצר 14:3317.08.09

בואו נניח שיש לנו קצת כסף חופשי ואנחנו מחפשים אפיק השקעה. אנחנו קוראים עיתונים ועוקבים אחרי הפרשנויות. אמנם, בחודשים האחרונים שוקי המניות היו חזקים, אבל אנחנו זוכרים את הקריסה של השנה שעברה. הפקנו את הלקח שיש להיזהר תמיד ולהכיר בסיכון הבסיסי שמאפיין השקעה במניות, ושאין חברה שהיא בטוחה לחלוטין גם אם היא ענקית ומפורסמת.

 

ניקח לדוגמה את חברת קרוקס (סימול: CROX). יש לה מוצר אופנתי ומבוקש וראינו זאת היטב בשנים האחרונות. המכירות שלה זינקו וגם גרף המניה הפגין עלייה משמעותית: מקצת יותר מ־13 דולר למניה בעת ההשקה בפברואר 2006 לשיא של 75.21 דולר בסוף באוקטובר 2007. בשנה שעברה ירד מחיר המניה לדולר אחד, וכיום היא נסחרת סביב 6 דולרים למניה. המוצר שלה עדיין חם ואופנתי, אז למה המניה סובלת? למה החלו השמועות שהחברה עומדת לקרוס?

 

לעומתה, המניה של רשת המזון המהיר הבינלאומית מקדונלד'ס הפגינה עוצמה יחסית גם בימי המשבר והירידות החדות בבורסות. מדוע מקדונלד'ס עמידה יותר בפני תהפוכות מקרוקס? האם יש פרמטר חד־משמעי שיכול לסייע בבחירת חברה שתהיה חסינה יותר בפני טלטלות השוק, ושתיהנה מיתרון תחרותי ומסיכוי טוב יותר להיחלץ ממשברים?

 

בדיוק לשם כך פיתחה חברת המחקר האמריקאית מורנינגסטאר את הניתוח על פי החפיר הכלכלי, Economic Moats. במורנינגסטאר מאמינים שהשקעה במניות היא ארוכת טווח, ומשום כך מחפשים האנליסטים שלה חברות בעלות ערך לטווח ארוך, היכולות לצלוח משברים.

 

 

כמה כסף נשאר? כמה כסף נשאר?

 

מהו חפיר כלכלי? מדובר במגוון מאפיינים מבניים הקובעים האם חברה מסוימת תצליח להניב תשואה עודפת למשך זמן ארוך. חברה שכזו תסווג כבעלת חפיר רחב. חברה בעלת נתונים מעט פחות טובים תסווג כבעלת חפיר צר, וחברה נטולת אותם מאפיינים תסווג כחסרת חפיר.

 

יש לזכור, שאפילו בתקופות משבר כשהשוק ירד, או היה יציב, היו מניות שבכל זאת הציגו ביצועים טובים, והחפיר הכלכלי הוא אחד הכלים היכולים לזהות את אותן מניות מבעוד מועד.

 

מוצר אחד בלבד? לא טוב

 

כאמור, נקודת המפתח בקביעת החפיר היא יכולתה של חברה להתמיד לאורך זמן בתשואות העודפות לעומת מתחרותיה. לעומת זאת, חברה שמצליחה להשיג תשואה גבוהה רק בנקודת זמן מסוימת לא תזכה לחפיר. לדוגמה, חברה שיש לה מוצר חם ואופנתי המאפשר לה להיות רווחית מאוד ולרשום תשואה על ההשקעה של 40%. אם מדובר במוצר יחיד, החברה לא תיחשב כבעלת חפיר כלכלי (צר או רחב), משום שמדובר בתשואה זמנית. מלבד זאת, לחברה אין כל דרך להגן על פלח השוק שלה ואי אפשר לחזות את הכנסותיה. קרוקס היא בדיוק הדוגמה לחברה שכזו.

 

לעומת זאת, חברה עם תשואה על ההשקעה של 12% ועלות הון נמוכה המוגנת באופן מבני מפני תחרות, עשויה לקבל דירוג של חפיר כלכלי רחב, משום שאפשר לחזות במידה גבוהה של ביטחון שהיא תוכל לשמור בעתיד על יתרונותיה ועל היקף הכנסותיה. מקדונלד'ס היא בדיוק הדוגמה המתאימה במקרה זה.

 

החפיר הצר של טבע

 

מתוך אלפי המניות שמורנינגסטאר מסקרת, רק 180 סווגו כבעלות חפיר כלכלי רחב. הענף הבולט הוא התרופות, שבו מתוך 94 החברות המסוקרות 38 זכו לחפיר רחב, 20 זכו לחפיר צר ו־36 סווגו כחסרות חפיר.

 

כאשר אנו בוחנים מהם השיקולים בקביעת החפיר הכלכלי, חשוב להבין כי לפטנטים הרשומים על ידי החברות וליכולתו של הצרכן לעבור ממוצר של חברה אחת לאחרת, ישנה השפעה מהותית על מידת התחרותיות של החברות בענף, ולכן גם על החפיר שלהן.

 

מעניין לראות כי מתוך 135 חברות הביטוח המסוקרות על ידי מורנינגסטאר רק חמש זכו לחפיר רחב. גם כאן קל להבין מדוע: החברות מציעות בדרך כלל מוצרים דומים ומתחרים, הפערים ביניהן אינם משמעותיים, ואין להן פטנטים או רישיונות ממשלתיים ייחודיים. לעומת זאת, חלקן תפחו לממדים אדירים - עובדה אשר עלולה לעתים לעמוד להן לרועץ (וגם את זה כבר ראינו). לכן מעטות חברות הביטוח שיש להן יתרונות תחרותיים בולטים על פני חברותיהן.

 

כעת נתמקד בזירה המקומית, ונשאל מהו החפיר הכלכלי שקבעה מורנינגסטאר לענקיות התעשייה שלנו. טבע, למשל, זכתה לחפיר כלכלי צר, וניתן להעריך שהסיבה לכך היא שטבע פחות אחראית לפיתוח תרופות מגובות בפטנט. אמדוקס זכתה לחפיר כלכלי צר; קומברס ונס טכנולוגיות סווגו כחסרות חפיר.

 

אז למה החפיר הכלכלי חשוב? כאשר אנו בוחנים אפיקי השקעה או מניות שבהן נרצה להשקיע, שימוש בחפיר יסייע לנו בבחירת החברות המניבות תשואות עודפות למשך זמן. נכון, חברות רבות מציגות תשואות מרהיבות בנקודות זמן כאלו או אחרות - ואולם במקרים רבים זו תוצאה של אופנה חולפת או שמועה עיקשת.

 

חברות בעלות חפיר כלכלי יהיו עמידות יותר בתקופות של סערות וירידות חדות. מאחר שהן נסמכות על יתרונות תחרותיים מבניים, יש להן סיכוי טוב יותר לשרוד את תהפוכות השוק.

 

כיום, כאשר כל משקיע מודע יותר לסיכונים, אין ספק שיש חשיבות גבוהה יותר למושג החפיר הכלכלי כמרכיב הגנתי בתיק ההשקעות.

לאחר שהבנו מהו חפיר, נשאל האם קיים כלי המאפשר השקעה בחברות בעלות חפיר רחב. מסתבר שכן. בשנת 2002 השיקה מורנינגסטאר את מדד Wide Moat Focus ETN (בקצרה: MWMF). מדד זה מתמקד ב־20 החברות הנסחרות בדיסקאונט הגדול ביותר מבין כל החברות שיש להן חפיר רחב.

 

באוקטובר 2007 השיק דויטשה בנק קרן בשם ELEMENTS Morningstar Wide Moat Focus, העוקבת אחר המדד. כאשר בוחנים את ביצועיה של קרן זו לעומת מדד המניות האמריקאי הרחב, S&P 500, מגלים מתאם במגמות וזה צפוי. ואולם לאורך זמן מניבה הקרן תשואה עודפת על פני S&P 500.

 

למשל, כאשר בוחנים את תוצאות המדדים מתחילת 2009, רואים כי S&P 500 עלה ב־10.97% ואילו מדד MWMF עלה באותה עת ב־28.6%.

 

כאשר מסתכלים יותר אחורה, נאלצים להתנתק מהקרן העוקבת של דויטשה בנק, וזאת משום שהיא בת שנתיים בלבד. כאשר נבחן את התשואות המצטברות במשך שלוש שנים נגלה כי מי שנצמד למדד MWMF הרוויח 4.76% ואילו מדד S&P 500 ירד ב־6.16% - פער של 10.92%. במבחן חמש השנים האחרונות התמונה דומה: מדד MWMF עלה ב־7.85% ואילו S&P 500 ירד ב־0.14% - פער של 8%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x