$
בורסת ת"א

אריה קוטלר ביקש סולם לרדת מהעץ, הדירקטוריון נתן

בעלי השליטה בארקו החזקות, אריה קוטלר ומוריס וילנר, התחייבו להזרים לחברה 11.7 מיליון שקל תמורת הקצאה של כ־19% מהמניות. בעקבות קריסת המניה הסכים הדירקטוריון לדחות את ההזרמה בארבע שנים מבלי לקבל פיצוי

סיון איזסקו 09:1826.07.09

בשנת 2005 התחייבו בעלי השליטה בארקו החזקות להזרים לחברה 11.7 מיליון שקל בתמורה להקצאה של כ־19% ממניות החברה. ההזרמה (באמצעות חברת KMG) היתה אמורה להתבצע עד נובמבר 2009, ועל בסיס התחייבות זו גייסה ארקו שנה אחר כך כ־50 מיליון שקל באמצעות הנפקת איגרות חוב.

 

בעלי השליטה בארקו החזקות הם אריה קוטלר (25%) ומוריס וילנר (26%). ב־2008 רשמה החברה רווח נקי של כ־8 מיליון שקל, בין השאר כתוצאה משיערוך של אותה התחייבות, וקוטלר משך בונוס בגובה של 820 אלף שקל. זאת, מאחר שלפי הסכם הניהול שלו עם הוא זכאי לכ־7.5% מהרווח (לפני מס) של החברה.

 

 

מאז 2005 עבר השוק טלטלה עזה, ושווי השוק של החברה צנח לכ־11 מיליון שקל בלבד. לשם השוואה, בעלי המניות התחייבו כאמור להזרים 11.7 מיליון שקל תמורת כחמישית מהחברה בלבד, ואם לפני כארבע שנים הם התחייבו לשלם כ־68.5 אגורות למניה, הרי שכיום נסחרת המניה במחיר של 15 אגורות בלבד.

 

ואכן, בהתקרב המועד שבו על בעלי השליטה לעמוד בהתחייבותם ולהכניס את היד לכיס, הם פנו לחברה בבקשה להפחית את המחיר שעליהם לשלם על המניות בהקצאה.

 

ועדת הביקורת סירבה אמנם לאשר את בקשתם, ואולם באופן מפתיע היא הסכימה לדחות בארבע שנים - לנובמבר 2013 - את מועד ההתחייבות.

 

"לא נזדקק להזרמת הון"

 

יתרה מכך: קוטלר ווילנר לא יצטרכו לפצות את החברה על הסכמתה לדחות את הזרמת ההון בארבע שנים. ועדת הביקורת הסבירה את צעדה בכך שארקו אינה נזקקת כעת להזרמת הון לשם פעילותה. ועדת הביקורת הוסיפה שהיא תוכל להתמודד עם מצב השוק בשנתיים הקרובות גם בלא ההזרמה, ושבכל מקרה היא שומרת לעצמה את הזכות לדרוש את קיום ההתחייבות בתוך 60 יום.

 

ביום חמישי שעבר אישר דירקטוריון ארקו את ההחלטה של ועדת הביקורת ואולם מדובר בצעד תמוה - שכן גם אם אין לחברה ייעוד מוגדר להון, היא היתה יכולה לכל הפחות להשקיע את הכסף באפיקים סולידיים וליהנות מהריבית.

הסכם הניהול אושרר האג"ח של ארקו אמורות להיפרע בארבעה תשלומים שנתיים שווים החל מאוגוסט 2009.

 

התשואה השנתית שלהן עומדת כיום על יותר מ־23% - מה שמשקף את החשש של המשקיעים מפני מצבה של החברה, בשונה מהרוח הבוטחת כביכול הנושבת מהחלטות ועדת הביקורת והדירקטוריון.

 

באותה ישיבת דירקטוריון שהתקיימה ביום חמישי הוחלט גם לאשרר את הסכם הניהול עם קוטלר המשמש כיו"ר. לפי אותו הסכם יקבל קוטלר 660 אלף שקל בשנה ו־7.5% מרווחי החברה (לפני מס).

 

הסעיף השני בהסכם הניהול אפשר כאמור לקוטלר למשוך את הבונוס השמן ב־2008, אף שמדובר היה בשנה גרועה מאוד לחברה העוסקת בנדל"ן ובמתן הלוואות מזנין - שני תחומים שנפגעו קשות במשבר הנוכחי.

 

ארקו אמנם חתמה את 2008 בהפסד לפני מימון של 10 מיליון שקל, אבל עברה לרווח נקי של 8 מיליון שקל בזכות רכישה עצמית של אג"ח ושיערוך של ההתחייבות מ־2005 שנתנו קוטלר ווילנר (ושבינתיים נדחתה כאמור).

 

החלטות הדירקטוריון לדחות את ההסכם עם בעלי השליטה ל־2013 ולאשרר את הסכם הניהול עם קוטלר יובאו לאישור אסיפת בעלי המניות שתתקיים ב־30 באוגוסט.

 

אף שהתחייבות בעלי השליטה להזרים את ההון הופיעה בתשקיף הנפקת האג"ח ב־2006, ארקו לא ביקשה את אישורם של בעלי האג"ח לדחיית ההתחייבות. אותו תשקיף מקנה לבעלי החוב את הזכות להעמיד את האג"ח לפירעון מיידי בכל מקרה של אירוע "אשר יכול לגרום לפגיעה מהותית בזכויות מחזיקי האג"ח".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x