$
מט"ח וסחורות

הדולר האוסטרלי זינק ב-30% בשלושה חודשים

הגאות בשוק הסחורות והריבית הגבוהה יחסית הזניקו את שער המטבע האוסטרלי לשיא של שמונה חודשים, והוא נסחר כעת סביב 82.4 סנט לדולר אוסטרלי. אתמול הודיעה אוסטרליה כי ברבעון הראשון צמח התמ"ג ב־0.4% לעומת הרבעון המקביל

ענת ציפקין 13:0204.06.09

חדשות משמחות מתחום הכלכלה אינן עניין שבשגרה בשנתיים האחרונות, ולכן בולטת לטובה הודעתה של אוסטרליה מאתמול על כך שברבעון הראשון של השנה צמח התמ"ג במדינה ב־0.4% לעומת הרבעון המקביל ב־2008. זאת, בשעה שהתמ"ג האמריקאי ירד ב־2.5% והיפני בכמעט 10%.

 

עיקר הצמיחה נבע מעלייה בהיקפי הביקוש מצד משקי הבית, בין השאר על רקע פעילות נמרצת של הממשלה למיגור השלכות המשבר. בחודש מרץ, למשל, חילקה

ממשלת אוסטרליה כ־900 מיליון דולר אוסטרלי במזומן למשקי בית מהמעמד הבינוני, כדי להמריץ את הצמיחה, ומתחילת המשבר העולמי הסתכם הסיוע למשקי הבית ביותר מ־12 מיליארד דולר אוסטרלי.

 

ואולם הנתון הבולט ביותר מהעת האחרונה הוא הזינוק בשיעור 30% שרשם הדולר האוסטרלי לעומת הדולר האמריקאי בשלושת החודשים האחרונים. בימים האחרונים הגיע הדולר האוסטרלי לשיא של שמונה חודשים, והוא נסחר כעת סביב 82.4 סנט אמריקאי לדולר אוסטרלי.

 

את הזינוק במטבע האוסטרלי אפשר לייחס, בין השאר, לעובדה שבשלושת החודשים האחרונים זינק מדד הסחורות העולמי, CRB, ב־26%, כשרק בחודש שעבר נרשם הזינוק החד ביותר במחירי הסחורות מאז 1974. במדינה שבה החקלאות ותוצרי המכרות מהווים 60% מהיצוא, מובנת ההשפעה הדרמטית של שוק הסחורות על המטבע.

 

מסביר גדעון בן נון, מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל: "הדולר האוסטרלי מושפע מאוד ממחירי הסחורות החקלאיות והמתכות. מחיר הנחושת, לדוגמה, כמעט שהכפיל את עצמו מאז השפל שרשם באוקטובר האחרון".

 

אלופת הברזל

 

אוסטרליה היא היצואנית הגדולה בעולם של ברזל, אבץ ועופרת, והשנייה בעולם ביצוא זהב ואורניום. הוסיפו לכך את הגאות במחירי הזהב והנפט - התופסים בהתאמה את המקומות השלישי והרביעי ברשימת הסחורות המיוצאות מאוסטרליה - ואת מיקומה הגיאוגרפי של היבשת, ותבינו מדוע נהפכה אוסטרליה לאחת הכלכלות החזקות והיציבות ביותר.

בזכות מיקומה הגיאוגרפי מקיימת אוסטרליה קשרי מסחר ענפים עם השווקים המתעוררים בדרום־מזרח אסיה, בעיקר סין והודו. "תמיד יש ביקוש לסחורות חקלאיות ולמתכות", אומר בן נון. "הקרבה של אוסטרליה לסין וליפן, למשל, מציבה אותה בעמדה מאוד מרכזית באזור ששיעורי הצמיחה בו עתידים להגיע בשנה הקרובה ליותר מ־6%".

 

לדברי רועי שגיב, מנהל השקעות בקרנות חו"ל ביובנק, "המערכת הבנקאית האוסטרלית נחשבת לדפנסיבית יחסית, לעומת מקבילותיה באירופה ובארצות הברית. שמרנותה של המערכת סייעה לתיקון חד במניות הפיננסים, ומדד המניות האוסטרלי עלה מתחילת השנה ב־41%, כשמניות המגזר הפיננסי והסחורות מובילות את העליות".

 

בנקאות יציבה

 

גם ברויאל בנק אוף קנדה, שותפו האסטרטגי של בית ההשקעות תמיר פישמן, סבורים כי מגזר הבנקאות האוסטרלי חסין יחסית למצב העולמי. בסקירה שהוציא הבנק השבוע נכתב כי ארבעת הבנקים האוסטרליים הגדולים נהנים מאיתנות המאפשרת להם לעמוד בהמשך ההידרדרות במצב הכלכלה העולמית.

 

בן נון מונה גורם חשוב נוסף המשחק לטובתה של היבשת הדרומית: "שיעור הריבית על הדולר האוסטרלי הוא הגבוה ביותר מקרב שבעת המטבעות המובילים, ולכן נוח ללוות במטבעות אחרים, להפקיד את הכסף באוסטרליה וליהנות מהריבית הגבוהה".

 

בין חודש ספטמבר האחרון לאפריל השנה חתך נגיד הבנק המרכזי של אוסטרליה גלן סטיבנס את שיעור הריבית ב־4.25% וכעת היא נמצאת בשפל של 49 שנה. עם זאת, מדובר עדיין בשיעור ריבית של 3% - הגבוה ביותר מבין המדינות המפותחות. ביפן, לשם השוואה, עומד שיעור הריבית על 0.1%, בארה"ב הוא נע בטווח של 0%-0.25%, בבריטניה הוא עומד על 0.5% ובגוש היורו על 1%.

 

שיעור ריבית שכזה מושך משקיעים לעסקאות Carry trade, שבהן לוקחים המשקיעים הלוואות במטבע שבו הריבית נמוכה (כדוגמת הין היפני) ומשקיעים בנכסים במדינות שבהן שיעור הריבית גבוה, כדוגמת אוסטרליה.

 

ריבית בלי שינוי

 

השקעות מעין אלו ממשיכות להיות אטרקטיביות, שכן שלשום החליט הנגיד סטיבנס להשאיר את שיעור הריבית על כנו, זה חודש שני ברציפות, אך עדיין הותיר לעצמו מרחב להורדתו במידת הצורך.

 

סטיבנס הסביר שכרגע אין סיבה לשנות את שער הריבית. "יש מספיק עדויות לכך שהכלכלה העולמית מתחילה להתאושש ולצאת מהמשבר", אמר. "קיצוצי הריבית והגדלת ההוצאה הממשלתית ברוב ארצות העולם וגם באוסטרליה עזרו עד עתה למנוע את המשך החרפת המשבר הכלכלי". הנגיד הוסיף כי רואים סימני התאוששות גם בסין, שותפת הסחר הגדולה ביותר של אוסטרליה.

 

אם בשלב מאוחר יותר יחליט סטיבנס דווקא להוריד את הריבית, המהלך עלול להחליש את הדולר האוסטרלי. להערכת בן נון, עד שיתבררו הסיכויים למהלך שכזה, צפוי הדולר האוסטרלי להמשיך וליהנות מההשפעה החיובית של הריבית הגבוהה באוסטרליה ומנסיקת מחירי הסחורות בעולם.

 

מתחילת השנה התחזק הדולר האוסטרלי ב־20.9% לעומת השקל הישראלי. "במקרה זה", מסביר בן נון, "צריך לזכור שבין הדולר האוסטרלי לשקל הישראלי מתווך הדולר האמריקאי, כי תרגום של כל מטבע זר לשקל עובר דרך המטבע האמריקאי. לכן, שער החליפין של הדולר האוסטרלי לעומת השקל מושפע ישירות משער החליפין שבין הדולר האמריקאי לשקל".

 

בן נון מזכיר שכאשר מתעניינים במטבע מסוים, יש לזכור שרק חלק מההשקעות זורמות ישירות למטבע, והשאר מושקע באיגרות חוב ובמניות. לדבריו, "אפשר לבדוק את ההיקפים המדויקים רק בדיעבד, כי אג"ח ומניות הן אפיקי השקעה ארוכים יותר, אך חלק נכבד מהיקפי ההשקעה בהחלט מוצאים את דרכם לפיקדונות בדולר אוסטרלי, וגם לאג"ח אוסטרליות לטווח קצר, כי המניע הוא אותן עסקאות Carry trade".

 

באופן כללי סבור בן נון שעסקאות Carry trade הן בעלות רמת סיכון גבוהה יחסית, בגלל התנודתיות הרבה של שוקי המט"ח המושפעים ממצבים גיאופוליטיים, מתנועות הון בין מדינות ומשערי הריביות.

 

ואילו לגבי השקעה באפיק החוב הממשלתי מציינת סוכנות הידיעות בלומברג כי אג"ח של ממשלת אוסטרליה לפירעון בחודש יוני 2011 נסחרות בתשואה שנתית לפדיון של 3.69%, ואג"ח של עשר שנים נסחרות בתשואה שנתית לפדיון של 5.48%.

 

בן נון מאמין שהכלכלה האוסטרלית תמשיך להיות מושפעת מהעדנה בשוק הסחורות, ולכן היא מעניינת. להערכתו, הסחורות ימשיכו להתייקר בתקופה הקרובה, כי בשנה החולפת הן תומחרו בחסר - באופן ששיקף את המשבר העולמי - ואילו כעת הן מתאוששות. בן נון חוזר ומזכיר שמטבעות על פי רוב משמשים מדד לכלכלת המדינה המחזיקה בהן. "ולכן היציבות הגבוהה של המטבע האוסטרלי משקפת כיצד העולם רואה אותה", מסכם בן נון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x