$
בורסת ת"א

המסלול החדש של הפניקס

חברת הביטוח הודיעה כי תטמיע שיטה שתיושם על פוליסות חדשות: תיק פנסיוני מבוסס מדדים המותאם לגיל החוסך

רחלי בינדמן 07:5421.01.09

חברת הפניקס הודיעה אתמול כי תאמץ שיטה חדשה להשקעת כספי החיסכון של מבוטחיה במסלולים עוקבי מדד בארץ ובחו"ל. את השיטה הציגו אתמול יו"ר הפניקס אהוד שפירא המנכ"ל הפורש יהלי שפי וראש חטיבת החיסכון ארוך הטווח בחברה בני שיזף.

 

לדברי אנשי הפניקס, השיטה החדשה שתהיה מבוססת

גם על המודל הצ'יליאני מיועדת להתמודד עם התופעה שהתחדדה בשל המשבר הפיננסי העולמי, כאשר עמיתי קופות הפנסיה, הגמל וביטוחי המנהלים נאלצו לצפות בחסכונותיהם ובפנסיות שלהם מתכווצים בעשרות אחוזים.

 

הדבר גרר ביקורת חריפה על מנהלי ההשקעות בעיקר על שלא התאימו את תמהיל ההשקעות של אפיקי החיסכון השונים לגילו ולמאפייניו של החוסך, באופן שלחוסכים המתקרבים לגיל הפרישה נגרם נזק בלתי הפיך. יצוין כי הפניקס עצמה השיגה השנה את התשואות הגרועות ביותר עבור העמיתים שלה באפיקי החיסכון ארוך הטווח.

 

לפי שיזף, הפניקס הזמינה מחקר מאוניברסיטת תל אביב שהוכיח כי אף אחד ממנהלי ההשקעות של הגופים המוסדיים בארץ לא הצליח להכות את ביצועי המדדים לאורך זמן. היתרון בהשקעה במדדים, לדבריו, היא שבניגוד למנהלי התיקים היא אינה מנסה לתזמן את השוק, אלא עוקבת אחרי המדדים (בדומה לתעודות הסל). שפי ושפירא סירבו, עם זאת, להתייחס לטיב המדדים שייבחרו לתיקי החיסכון.

 

השיטה תאומץ על ידי הפניקס באפריל השנה וייכללו בה רק פוליסות חדשות בכל מוצרי החיסכון ארוך הטווח של הפניקס. לדברי אנשי הפניקס, בשיטה זו תהיה התאמה אישית של תיק ההשקעות לצורכי הלקוח לפי רמת הסיכון המועדפת עליו, ותיק ההשקעה של החוסך יעודכן אוטומטית כך ששיעור הנכסים המסוכנים בתיק ילך ויפחת ככל שמתקרבים לגיל הפרישה, בשיטת "הטייס האוטומטי", וללא צורך בהתערבות אקטיבית מצד החוסך. לפי שפירא, "מחלקת ההשקעות תקדיש הרבה זמן למעקב אחר המדדים, ואילו הפוליסות המשתתפות יישארו בינתיים תחת הניהול הקיים כך ששתי השיטות יפעלו במקביל. העמיתים יוכלו, עם זאת, לבחור ולהישאר במסלול האקטיבי".

 

דמי הניהול שייגבו מהעמיתים שיבחרו בשיטה החדשה יהיו זהים לאלו הנגבים בכל אפיקי החיסכון הקיימים, זאת למרות שלכאורה ניהול השקעות על בסיס מדדים אמור להיות זול בהרבה (דמי הניהול הנגבים בתעודות הסל נמוכים משמעותית מאלו הנגבים בתיקים המנוהלים). לטענת שפי, דמי הניהול לא יופחתו מאחר שהטמעת המערכת תכלול עלויות משמעותיות, כמו גם הניהול אישי לכל חוסך שיהווה מרכיב חשוב בעלות. 

 

המודל הצ'יליאני

 

לפני כחודש הודיע המפקח על שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר ידין ענתבי על כוונתו להציג בתוך חצי שנה מודל של חיסכון פנסיוני המותאם לגיל החוסך, תוך אימוץ עקרונות מהמודל הצ'יליאני לחיסכון.

 

בצ'ילה קיימים חמישה מסלולי חיסכון בעלי רמות סיכון שונות, המותאמות לקבוצות גיל שונות. מסלולים אלו דורגו מ־A עד E, כאשר A הוא המסלול האגרסיבי ביותר - עם חשיפה גבוהה להשקעות מסוכנות - ו־E הוא הסולידי ביותר. כל חוסך יכול לבחור את המסלול המתאים לו ביותר.

 

מסלול ברירת המחדל הראשון: רמת סיכון B (גבוהה), לגברים ונשים עד גיל 35.

המסלול השני: רמת סיכון C (בינונית), לגברים בני 55–36 ונשים בנות 50–36.

המסלול השלישי: רמת סיכון D (נמוכה), לגברים בני 56 ומעלה, נשים בנות 51 ומעלה וגמלאים.

 

כדי למנוע השקעה מסוכנת לאלו הקרובים לגיל הפרישה, נקבע כי גם במקרה שבו ירצה המבוטח לבחור מסלול, אפשרויות הבחירה מוגבלות, והקבוצה השלישית (גברים מגיל 56 ונשים מגיל 51) יכולה להשקיע ברמות סיכון D ,C או E בלבד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x