$
שוק ההון

יוסי רוזן: "נעשה בבז"ן מה שעשינו בכי"ל"

בראיון בלעדי ל"כלכליסט" הודף יו"ר בז"ן את הטענות על מינוי ניר גלעד למחליפו בכי"ל, מותח ביקורת נוקבת על חלקה של המדינה בהפרטת בז"ן ומאמין כי הוא ראוי לתנאי השכר שלו

עמיר קורץ וגולן חזני 07:0814.05.08

בשנה שעברה, כאשר הודיע יוסי רוזן לעידן ולסמי עופר שהוא מתכוון לפרוש מתפקיד מנכ"ל חברה לישראל, הם לא ממש הבינו למה הוא רוצה לעזוב את אחד התפקידים הבכירים במשק לאחר שמונה שנים וחצי. רוזן נזכר: "סמי עופר אמר לי 'אני בן 85 ואני ממשיך לעבוד, למה אתה חושב שאתה צריך לפרוש?'

אז אמרתי לו שלכל תקופה יש את המנכ"ל שלה וההנהלה שלה", אומר רוזן ל"כלכליסט" בריאיון נרחב ראשון מאז סיום תפקידו. הרומן בין רוזן, 69, למשפחת עופר לא הסתיים עם פרישתו: הוא מונה ליו"ר בז"ן מיד לאחר שהמדינה הפריטה אותם ומכרה אותם למשפחת עופר ושותפיה. נוסף על כך הוא משמש גם מנהל האחזקות של החברה הפרטית עופר אחזקת אוניות (שבבעלות עידן וסמי עופר ואודי אנג'ל), ומטעמה הוא משמש גם כיו"ר הזכיינית רשת, וגם כדירקטור בחברות שבשליטת משפחת עופר, כמו בנק המזרחי, צים וכי"ל (שבה היה יו"ר עד תחילת 2008). כשסמי ויולי עופר רכשו את חברה לישראל בשנת 99', רוזן כבר שימש שם כמנכ"ל מטעם ארווין אייזנברג. "אני הצעתי להם לפנות את מקומי ושיבחרו להם את המנכ"ל שהם רוצים אבל הם ביקשו ממני להישאר".

 

אחת הביקורות כנגד חברה לישראל היא שמנהליה מעסיקים בתפקידים בכירים אנשים שהיו עד לאחרונה בצד השני של המתרס, במנגנון הממשלתי. כך למשל הוטחה בחברה ביקורת רבה על מינוי מחליפו של רוזן, ניר גלעד, שהיה החשב הכללי באוצר, שתפר למעשה את ההסכם למכירת 26% ממניות בז"ן שהחזיקו האחים עופר - למדינה, צעד שאפשר בהמשך את הפרטת החברה. ההסכם זכה לביקורת רבה על כך שהמדינה שילמה סכום גבוה מדי למשפחת עופר. "בניגוד לכל הסיפורים והביקורות", אומר רוזן, "ניר גלעד גרם לנו נזק אדיר בהסכם הזה. הוא נלחם בחירוף נפש כדי להשיג תנאים פנטסטיים למדינה, ואחרי זה לא היה בינינו שום קשר. יום אחד קראנו שהוא התפטר ממגדל, ועידן אמר לי מה דעתך שנציע לו להיות המשנה והאחראי לפיתוח עסקים. ככה נפגשנו איתו ונוצר העניין. בשנה שהוא עבד כמשנה שלי הוא הוכיח את עצמו, וכשבאתי לעידן והצעתי שאני אפרוש, המלצתי עליו. לפי מה שהוא עשה בשנה האחרונה אני שמח על ההמלצה הזו".

 

בנובמבר האחרון הציגה בז"ן תוכנית אסטרטגית, שרוזן מאמין שתצעיד את החברה קדימה ותעלה את שווי השוק שלה, בדיוק כפי שקרה בכי"ל בתקופתו כיו"ר. "אחת ההתמחויות של חברה לישראל היא רכישת חברות בהפרטה, גיבוש אסטרטגיה ויישומה. זה מה שעשינו בכי"ל. כשהתחלנו את התוכנית האסטרטגית היא היתה שווה מיליארד דולר והיום היא הגיעה לשווי שוק של כ־20 מיליארד דולר". מהלך דומה הוא רוצה לעשות גם בבז"ן, אך מסרב לנקוב מספרים. "תשאל כל מנהל היום בבז"ן, אני שם להם את זה כמטרה, כיעד. פי כמה? אנו חברה ציבורית אז כבר למדתי לקח מההצהרות של לבייב ואני לא נותן מספרים".

 

מה הבורסה עושה מחר

רוזן ממשיך ואומר כי "בתעשייה, תהליך כזה של השקעה ומהפך אסטרטגי אורך ארבע־חמש שנים, אבל בשוק ההון רוצים לראות מה הבורסה עושה מחר, ואין סבלנות. לכן צריך אורך נשימה פיננסי, אורך נשימה של אנליסטים ושוק ההון, ובאמת צריך גיבוי של בעלי השליטה והמניות שמביטים לטווח ארוך".

 

ועד היום קיבלת את הגיבוי הזה?

 

"לזכות קבוצת סמי עופר אפשר לומר שכבעלי מניות הם רואים למרחוק. אם תבדקו כמה דיבידנדים הם מושכים מחברה לישראל ביחס לרווחים בקבוצה וביחס לחברות אחזקה מקבילות, אתם תראו שהיקף הדיבידנדים שואף לאפס מתוך ידיעה שכל שקל שאתה משאיר בחברה מייצר בסוף הרבה יותר שקלים".

 

לדברי רוזן, נושא ההשקעה באיכות הסביבה הוא אחד הנושאים האסטרטגיים שלקחה על עצמה בז"ן. הוא שולף מצגת שמראה על ירידה בזיהום שנגרם עקב פעילות בית הזיקוק בחיפה, ומתגאה בהשקעת 270 מליון דולר בתחום איכות סביבה.

 

איך אתה מרגיש עם הביקורות נגדכם בנושא איכות הסביבה ותנאי העבודה של עובדי קבלן?

 

"מצד אחד אני מרגיש כעס על זה שקל מאוד לתקוף, כולם יודעים למתוח ביקורת ולא להיות אוביקטיביים, הפרסומים מרגיזים כי הם מגמתיים ולא יורדים לחקר האמת אלא לחקר הכותרת, אבל מצד שני תפקידנו לבדוק אם יש בהם אמת, איפה באמת הם צודקים, איפה אנחנו לא בסדר, איפה היינו יכולים לעשות יותר".

 

רוזן אינו חוסך את ביקורתו מהתנהלות המדינה סביב הפרטת בז"ן, בעיקר לגבי החלטתו של היועץ המשפטי לממשלה לאסור על דיויד פדרמן ושותפיו הרוסים להפך לבעלי שליטה בבז"ן - מה שיצר קרב שליטה בין פדרמן לאילן בן דב. השניים החזיקו מניות בחברת סקיילקס, שהיתה אמורה לרכוש את המניות בבז"ן. "אני חושב שמה שהמדינה עשתה להם זה דבר שלא ייעשה. כל צמרת האוצר נסעה למוסקבה לשכנע משקיעים לקנות את בז"ן, אז הלך הרוסי הזה, נבזלין, והאמין לחיזורים של רשות החברות וחבר לפדרמן לקנות מניות בבתי זיקוק, אז במקום לעודד אותו, ביום שהוא רכש רוצים לגרש אותו?! אם לא התכוונתם למכור לרוסים, מדוע נסעתם למוסקבה לעודד משקיעים? אם מישהו היה בודק את זה הוא היה כותב ספר קפקאי על מה שעשו פה. לקחו מהם כסף, ואמרו להם שילמתם, אבל עכשיו לא תקבלו שליטה, לא תשבו בדריקטוריון. גם לנו, לחברה לישראל, אישרו לשבת בדריקטוריון רק ארבעה חודשים אחרי הרכישה. היינו בבתי הזיקוק 30 שנה, אז מה יש לשב"כ ארבעה חודשים לבדוק את היכולת שלנו לשלוט בבתי הזיקוק? זה פשוט דבר שלא ייעשה. לקחת את כל הנתונים של פדרמן והשותפים וב "so called" טעות מחשב לשלוח את זה לשב"כ הרוסי במקום לשב"כ הישראלי - את זה רק במדינת ישראל כנראה אפשר לעשות. הם לא הסתירו את הרכב השותפות שלהם, המדינה פשוט לא הודיעה כלום על זה שהיא אוסרת על אזרחים זרים להיות שותפים. איך המדינה מפריטה בצורה כזו?

 

אצל משפחת עופר הפך רוזן לאחד השכירים העשירים במשק, או כמו שהוא אומר: "הם מאוד פירגנו לי בתנאי העבודה". יש לו גם לא מעט ביקורת על הטענות נגד שכר הבכירים: "אם אני הצלחתי להעלות את שווי החברה במיליארדי דולרים, ומשפחת עופר ובנק לאומי או כל בעל מניות עשה בוחטה של כסף, אז זה נחשב לגיטימי, בעוד אם אני כמנכ"ל שעזרתי להשיג את זה, קיבלתי באופציות או בבונוס כסף, אז שומו שמיים? כל העולם קופץ על זה שקיבלתי אופציות ובונוס שערכם בערך פרומיל משווי החברה".

 

איך אתה רואה עכשיו את מחירי הסחורות? האורז?

 

"המגמה הזו של קפיצה למעלה היא לא מגמה שתימשך לטווח של הרבה שנים. לעומת זאת, מחיר האשלג, מחיר הדשנים, יכולים להמשיך לעלות, מסיבה שאם תהיה יותר חקלאות ויותר שטחים חקלאיים, יצטרכו יותר דשנים לדשן את השטחים האלה. לכן 1,000 דולר לטון אשלג זה ריאלי".

 

כמה מההצלחה של כי"ל אתה מייחס לראייה אסטרטגית וכמה למזל, כמו העלייה המטורפת במחירי האשלג?

 

"אם לא היינו מבצעים את התוכנית האסטרטגית שגרמה לחברה להתייעל, אז כשמחירי האשלג עלו היו מוצאים אותנו רק עם 2.5 מיליון טון אשלג. אבל הגענו ל־6 מיליון טון אשלג על אותה תשתית, כי יצרנו סנרגיה בייצור בין החברות השונות, רכשנו פלטפורמות ללוגיסטיקה ושיווק. ההחלטה הכי טובה שעשיתי שמונה חודשים אחרי שמוניתי ליו"ר כי"ל היתה החלפת המנכ"ל ומינוי עקיבא מוזס".

 

כמה עידן עופר דומיננטי יחסית למשל לנוחי דנקנר או לב לבייב?

 

"אני לא יודע כמה נוחי או לבייב דומיננטים. אני יודע שעידן מאוד דומיננטי. הוא איש העולם הגדול, ובקשרים שלו בעולם הוא יודע לזהות תהליכים שני צעדים לפני אחרים. בעצם הוא היה מעין החוזה של תהליכים וקשרים. הוא יודע לבוא ולומר 'זיהיתי נושא שכדאי ללמוד אותו, שכדאי להשקיע בו, הנה איש הקשר, תלכו ותבדקו'. אז נכון שמתוך עשרה בסוף אחד הוא ריאלי אבל הוא בעצם ידע להציב כל מיני נקודות אסטרטגיות בחזון הזה ולדחוף את המנהלים בחברות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x