$
פרסום ושיווק

מגבירים את התחרות: ועדת השרים אישרה את תיקון החוק ליבוא מקביל

תיקון החוק נועד להגביל את כוחם של היבואנים הבלעדיים, ולמנוע מקרים של הפעלת לחץ מצדם לצמצום פעילות של יבואנים מקבילים, כמו מניעת גישה לערוצי ההפצה הקמעונאיים

אורנה יפת 13:5522.10.17

החוק לקידום התחרות מול היבואנים הבלעדיים עבר בוועדת שרים לענייני חקיקה. בהמשך לפעילות משרד הכלכלה לפתיחת חסמי יבוא והגברת התחרות, הגיש היום שר הכלכלה, אלי כהן, תיקון לחוק ההגבלים עסקיים "הסרת חסמים בתחום היבוא" במסגרת הוראת שעה לשלוש שנים, עם אפשרות הארכה לשלוש שנים נוספות.

 

 

 

 

שר הכלכלה אלי כהן שר הכלכלה אלי כהן צילום: אוראל כהן

 

 

תיקון החוק נועד להגביל את כוחם של היבואנים הבלעדיים, ולמנוע מקרים של הפעלת לחץ מצד יבואנים בלעדיים לצמצום פעילות של יבואנים מקבילים, כמו מניעת גישה לערוצי ההפצה הקמעונאיים, תוך ניצול לרעה של כוח השוק המצוי בידיהם. כמו כן, החוק נועד להגביל את תופעת הגיאו-בלוקינג, לפיה יבואן בלעדי מונע גישה של צרכנים ישראלים לרכישת מוצרים באתרי אינטרנט זרים, כדי שהצרכן יקנה דרך ערוצי ההפצה של היבואן ולא ברכישה מקוונת.

 

תיקון החקיקה מסמיך את הממונה על הגבלים עסקיים, להורות ליבואן מורשה על צעדים קונקרטיים שעליו לנקוט על מנת למנוע חשש לפגיעה משמעותית בתחרות מיבוא מקביל. כיום לממונה קיימים סמכויות פעולה נגד מונופולים וקבוצות ריכוז בלבד, ובהתאם לחקיקה החדשה, בדומה לסמכויות הממונה בתחום המונופולים, גם הפרה של ההוראות החדשות בידי יבואנים בלעדיים או רשמיים, תחשב כהפרה של חוק ההגבלים העסקים.

 

התיקון יאפשר לרשות ההגבלים לפעול מול יבואן מורשה שחוסם תחרות, תוך בחינת הפעולות הנדרשות לכל מקרה לגופו. הסמכויות של הרשות ייקבעו במסגרת הוראת שעה מוגבלת בזמן, על מנת שניתן יהיה להעריך במהלך תקופה זו אם יש צורך בסמכות ולבחון את ההשלכות שלה.

 

במשרד הכלכלה מסבירים כי התיקון לחוק בא על רקע פערי מחירים משמעותיים שנמצאו בבדיקת משרד הכלכלה בתחום הטואלטיקה, אשר העידו על פער של 48% בין ישראל למדינות שונות בעולם. כחלק מהסקירה עלה כי במוצרים ספציפיים בהם ניכרת חדירה של יבוא מקביל, ירדו רמות המחירים של אותו המוצר בכ-30%.

 

צעד זה בא בהמשך לצעדים נוספים שנקטו משרד הכלכלה ורשות ההגבלים ביניהם חוק שקיפות המחירים ברשתות הפארם אשר נכנס לתוקף בתחילת יולי, קידום תקנות התמרוקים בוועדת העבודה והרווחה, המלצות בנושא הסרת הרגולציה בתחום הייבוא האישי, ביטול הסדרי בלעדיות של רשתות גדולות במרכזים מסחריים, וצו שקיפות המחירים שיחייב הצגת השוואה בינלאומית ברשתות הקמעונאיות על פי הודעת שר הכלכלה, אך טרם נכנס לתוקף.

 

לדברי שר הכלכלה, אלי כהן, "יבואנים מנצלים בלעדיות בייצוג מותגים בינלאומיים לטובת מחירים גבוהים בשוק הישראלי, מה שמביא לפערי מחירים בלתי סבירים בין ישראל לעולם. משרד הכלכלה, לרבות הרשויות הכפופות אליו ימשיכו לקדם בנחישות מהלכים להורדת יוקר המחייה".

 

מיכל הלפרין, הממונה על ההגבלים העסקיים: "יבוא מקביל הוא בעל חשיבות בהורדת יוקר המחיה ואנו שמחים כי שר הכלכלה שם את הנושא בראש סדר העדיפות שלו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x