$
פרסום ושיווק

לא רק סימון מוצרים: תוכנית למיסוי מזון מזיק תוגש למשרד רה"מ

הפורום לתזונה בת־קיימא מקדם תוכנית להטלת מס על מזון עתיר סוכר, נתרן ושומן, לצד הנגשת מזון בריא בסיסי למעמדות נמוכים. בינתיים משרד הבריאות עדיין לא מיישם המלצות לסימון מזון מזיק אף שחלפה חצי שנה מאז הגשתן

נורית קדוש 08:2625.06.17

האיום על יצרני המזון מתרחב. כחצי שנה לאחר שוועדת האסדרה של תזונה נכונה הגישה את מסקנותיה לשר הבריאות, נערך הפורום הישראלי לתזונה בת־קיימא להגיש למשרד ראש הממשלה תוכנית הכוללת מיסוי מזון מזיק. בכנס שיקיים הפורום מחר (ב') במכון ויצמן תציג ד"ר דורית אדלר, ממקימי הפורום והתזונאית הראשית של המועצה הלאומית לביטחון תזונתי, את עיקרי התוכנית הכוללת מלבד הטלת מס על מזון עתיר סוכר, נתרן ושומן, גם הנגשת מזון בריא בסיסי לאוכלוסייה במצב סוציו־אקונומי נמוך באמצעות חלוקת כרטיסים נטענים לרכישת מזון, פירות וירקות.

 

 

 

לדברי אדלר, "הנתונים מראים שבעוד שיעור החולים בסוכרת באוכלוסייה הכללית עומד על 7%, הרי שבאוכלוסייה המשתייכת למעמד הסוציו־אקונומי הנמוך מדובר ב־25%. זה מעגל קסמים שיש לו השפעה אדירה על המשק הישראלי, שכן עלויות הטיפול בציבור הזה עומדות על 9 מיליארד שקל בשנה".

 

 

סימוני המוצרים המתוכננים סימוני המוצרים המתוכננים

 

 

לטענתה, על המדינה חלה חובה למסות את המזון המזיק, שכן "החברות המייצרות מוצרים אלו חייבות לשאת בחלק מההוצאה המוטלת על המדינה בשל הנזקים שהמזונות גורמים לציבור".

 

אדלר מסבירה את הצורך בתוכנית הנוספת בכך שמשרד הבריאות הקיף רק חלק קטן מההמזונות שהציבור צורך. "אנחנו במצב שבו התזונה המתועשת אחראית ל־70% מהמגפות הבלתי מידבקות, כמו סוכרת, ומנגד 19% מהאוכלוסייה בישראל סובלים מאי־ביטחון תזונתי. לכן, בעוד המלצות משרד הבריאות נוגעות רק למזון המתועש, הפורום מציג תוכנית־אב רחבה יותר לכל שרשרת המזון".

 

אדלר אף יוצאת נגד החלטת הממשלה לפתוח את היבוא של בשר וגבינות לישראל: "אין סיבה להוריד את המס על מוצרים כמו בשר אדום וגבינות עתירות שומן. כל הכלים הפיננסיים צריכים לפעול לדחיקת מזון מזיק ועידוד מזון בריא". עוד כוללת התוכנית שמירה על החקלאות המקומית וכן המלצה להשבת שיעורי תזונה לליבת תוכנית הלימודים. "חלק מהעלייה בצריכת מזון מתועש נובע מהעובדה שהוציאו את שיעורי התזונה והבישול והדור הנוכחי לא יודע לבשל. זה דומה לדור שגילה את פורמולות תחליפי החלב ונטש את ההנקה, עד שנעשו פעולות להעלאת המודעות לתרומה של ההנקה לבריאות התינוק", היא אומרת.

 

 

 צילום: שאטרסטוק

 

 

הפורום הישראלי לתזונה בת־קיימא הוא ארגון מקצועי שמטרתו הקמה של מרכז מידע מדעי לטובת הציבור בנושאים של מזון והקשר שלו לתזונה, סביבה ובריאות הציבור. המועצה לביטחון תזונתי קמה מתוקף חוק המועצה הלאומית לביטחון תזונתי תשע"א־2011, אשר נחקק מתוך רצון לחולל שינוי משמעותי בטיפול המדינה בתופעת חוסר הביטחון התזונתי בישראל. חברי המועצה הם נציגי משרדים ממשלתיים וכן נציגי גופים העוסקים בתחומי רווחה וחברה.

 

לפי המלצות ועדת האסדרה שהתכנסה באפריל אשתקד והגישה את מסקנותיה בנובמבר, יצרני המזון יחויבו החל מינואר 2018 לסמן במדבקה אדומה שעליה הכיתוב "שומן בכמות גבוהה", "סוכר בכמות גבוהה" או "נתרן בכמות גבוהה" מוצרים שבהם מעל 800 מ"ג נתרן, 22.5 גרם סוכר ו־6 גרם שומן רווי ל־100 גרם מוצר. רף מחמיר יותר ייכנס לתוקפו ביולי 2019 ורף הסימון הסופי והמחמיר ביותר ייכנס לתוקפו רק החל מדצמבר 2020, אז יחויבו היצרנים לסמן במדבקות אדומות מוצרים שיש בהם מעל 400 מ"ג נתרן, 10 גרם סוכר ו־4 גרם שומן רווי ב־100 גרם מוצר.

 

 

 

אף שחלפה חצי שנה מאז הוגשו מסקנות הוועדה לשר הבריאות, אישור התקנות עדיין לא הושלם. זאת בעיקר נוכח מאבק היבואנים שפנו לחברות המזון הבינלאומיות שאת מוצריהן הם משווקים, כדי שיביעו התנגדות לסימון זה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x