$
תעשייה ופיננסים

שטיינמץ מוותר על הבוררות עם השותפה לשעבר בגינאה: זה עלול לעלות לו 1.2 מיליארד דולר

חברת BSGR של שטיינמץ וענקית הברזל ואלה היו שותפות במכרות הברזל במדינה, אך הסתכסכו ומנהלות בוררות בלונדון. לאחרונה החליטה החברה שלא להתייצב להליך בלונדון מחשש ליחס בלתי הוגן

שירות כלכליסט 23:0419.05.17

חברת BSGR של המיליארדר הישראלי בני שטיינמץ החליטה שלא להשתתף בהליך בוררות בלונדון מול שותפתה לשעבר ואלה הברזילאית שנקלעה עימה לסכסוך סביב פרויקט הכרייה בסימנדאו שבגינאה - אף שהצעד עלול לעלות לחברה בהפסד בתיק הבוררות ובנזק עצום המוערך ב-1.2 מיליארד דולר. עורך דינה של  BSGR טוען כי החברה נחושה לנקוט בצעד זה, זאת על רקע החשש ש"לא ינהגו כלפיה באופן הגון" - כך עולה ממכתב ששלח הפרקליט מישון דה ריה לבאי כוחה של ואלה ב-31 בינואר.

 

 

 

החלטה שיפוטית נגד שטיינמץ תהיה מכה קשה עבורו, היות שממילא הוא מסובך במספר חקירות בחשד למעורבות בשחיתות ברחבי העולם, על רקע פעולות שביצע במסגרת פעילותו בגינאה. עם זאת, גם במקרה של החלטה נגדו תתקשה החברה הברזילאית לממש את ההחלטה השיפוטית מאחר שמדובר בהליך מורכב שיימשך זמן רב.

בני שטיינמץ. חקירות בכל העולם בני שטיינמץ. חקירות בכל העולם צילום: אוראל כהן

 

הסכסוך פרץ לאחר שוואלה רכשה 51% בפרויקט כריית עופרות הברזל סימנדאו מ-BSGR ב-2010, בעסקה המוערכת בשווי 2.5 מיליארד דולר שיצרה מיזם משותף בין החברות בשם VBG. החברה הברזילאית שילמה 500 מיליון דולר מראש ל-BSGR, כש-2 מיליארד הדולר הנותרים היו אמורים לעבור בתשלומים, אך הם מעולם לא יצאו לדרך. ואלה השקיעה 700 מיליון דולר בפרויקט עופרות ברזל נוסף בגינאה, זגוטה, וגם שם הפסידה את זכויות הכרייה שלה. המיזם המשותף בין ואלה ו-BSGR תכנן להשקיע 10 מיליארד דולר בפרויקט בסימנדאו, שהיה אמור להעניק דחיפה משמעותית לכלכלת גינאה, אחת המדינות הנחשלות בעולם, ולספק רווחים גבוהים לחברות הכרייה, זאת מכיוון שמחירי הרכיבים המייצרים פלדה עמדו באותה תקופה על שיא.

 

אולם בהמשך גינאה החרימה את זכויות הכרייה של ואלה ושל BSGR בסימנדאו, זאת בטענה כי זכויות אלה הושגו באופן מושחת, וענקית הכרייה הברזילאית הגישה את תביעת הבוררות שלה ב-2014.

 

עורך דינו של שטיינמץ לא הגיב, אך דובר מטעם BSGR הביע את ביטחונו כי החברה תנצח בסכסוך ומעבר לכך אינו יכול לפרט בשל כללי החשאיות הנהוגים בבית הדין הבינלאומי לבוררות שבלונדון. ואלה סירבה להגיב.

 

 

 

הליך הבוררות השני שבו מעורבת BSGR אמור להתחיל בפריז בשבוע הבא. ב-2014 הגישה החברה תביעה נגד גינאה בגוף הבינלאומי ליישוב סכסוכים (ISCID), בטענה שהזכויות של החברה בסימנדאו נלקחו ממנה בצורה לא חוקית "באמצעות הליך פגום מיסודו שהתבסס על ראיות לא מהימנות ולא מוכחות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x