$
פרויקטים

הצ'קים מעלים הילוך

הצ'ק כאמצעי תשלום עיקרי בענף הרכב

בשיתוף ERN סליקת תשלומים 11:1925.11.15
אחרי ההתרגשות שליוותה את הריסתו של גשר מעריב בשילוב בעיות התחבורה הנובעות מעבודות הרכבת הקלה בתל אביב, שבימים אלה מתרחבת גם לרמת גן, אנחנו מוצאים את עצמנו מתמודדים עם מציאות מורכבת: מצד אחד, עבודות התשתית מקשות על התנועה בתל אביב ובערים הסמוכות לה, ומצד שני, התחבורה הציבורית לא מספקת עדיין אלטרנטיבה ראויה לנסיעה ברכב הפרטי.

 

אחד הפתרונות הפופולריים שציבור הנהגים אימץ הוא הוספת אופנוע לצי הרכב הביתי בנוסף לרכב הקיים או במקומו. האופנוע מאפשר לתמרן ביתר קלות בפקקי העיר, ועלויות הדלק בגינו נמוכות משמעותית מרכב רגיל. האפשרות לבצע את העסקה לרכישת אופנוע באמצעות צ'קים, שאינם "חונקים" את מסגרת האשראי בבנקים ובחברות כרטיסי האשראי, מעלה את האטרקטיביות שברכישת אופנועים. כך אפשר להסביר גידול חד של 30% במכירות אופנועים באמצעות צ'קים בחודש אוקטובר 2015 לעומת חודש ספטמבר 2015. כמו כן, ניכרת עלייה מרשימה של 14.7% בסכום העסקאות ועלייה של 8.2% בגובה העסקה הממוצעת בהשוואה לאוקטובר 2014.

 


 

נתונים אלה בולטים במיוחד על רקע העובדה, שבחודשים ספטמבר אוקטובר מכירות הרכב בכל אמצעי תשלום אחר סבלו מירידה. זוהי תקופת החגים, ומספר ימי העבודה מועט, והשנה נוסף הפרמטר של מצב ביטחוני בעייתי אשר משפיע על המורל הלאומי ועל רצון עם ישראל לבצע קניות שאינן יומיומיות.

 

גם ענף המוסכים נהנה מפריחה באוקטובר האחרון וזאת כחלק מהשלכות החיוביות של הרפורמה בענף הרכב וההוזלה הן במחירי הטיפול במוסך והן במחיר חלפי הרכב. מספר העסקאות באמצעות צ'קים בענף זה עלה ב 9.6% באוקטובר 2015 לעומת אוקטובר 2014. סכום העסקאות עלה בתקופה זו ב- 11.6% וגובה העסקה הממוצעת עלה ב-1.8%.

 

הממצאים של מחלקת המחקר של ERN סליקת תשלומים מלמדים עד כמה העונתיות משפיעה על המשק. בהשוואה שנעשתה באוקטובר 2015 לבין ספטמבר 2015, תקופת החגים, נמצא שענף המוסכים רשם זינוק של 30% במספר העסקאות, ועלייה של 29.3% בסכום העסקאות.

ענף מכירת הטרקטורונים והאופנועים רשם גידול של 30.6% בסכום העסקאות באוקטובר 2015 לעומת ספטמבר 2015.

 

 

שי פרמינגר, מנכ"ל ERN סליקת צ'קים (צילום: יח"צ) שי פרמינגר, מנכ"ל ERN סליקת צ'קים (צילום: יח"צ)

 

לא רק בענף הרכב חל גידול בשימוש בצ'קים בקמעונאות. כמעט בכל ענפי הקמעונאות נרשמה עלייה בשימוש בצ'קים במהלך שנים עשר החודשים האחרונים (אוקטובר 2015 לעומת אוקטובר 2014). גובה העסקה הממוצעת באמצעות צ'קים עלה בשנה האחרונה ב-14%, וכך גם סכום העסקאות, שרשמו גידול של כ-8%.

בבחינת גובה הצ'ק הממוצע באוקטובר 2015 לעומת ספטמבר 2015 ניכרת עלייה של 4%, מ- 644 ₪ בספטמבר 2015 ל- 668 ₪ באוקטובר 2015.

 

לדוגמה, ענף הסופרמרקטים ורשתות המזון אשר רשם עליה של 3.73% בגובה העסקה הממוצעת בצ'קים מ- 547 ₪ באוקטובר 2014 ל-568 ₪ באוקטובר 2015. בענף הביגוד גובה העסקה הממוצעת עלה ב 3%, מ 488 ₪ באוקטובר 2014 ל 503 ₪ באוקטובר 2015.

 

בפילוח אזורי ניתן לראות שגובה העסקה הממוצעת באוקטובר 2015 במרכז ובדרום הארץ עלה ב- 13% לעומת אוקטובר 2014, כמו כן, נרשם גידול של 14.7% מ- 1,267 ₪ ל- 1,455 ₪ באזור הצפון באותה התקופה.

 

אין זה מפתיע שבתחום הצ'קים המגמה נותרה חיובית למרות ההאטה במשק. הצרכן הישראלי זקוק לאשראי חוץ בנקאי זמין ונוח, כזה שלא יתפוס את מסגרת האשראי שניתנה לו ע"י הבנקים וחברות כרטיסי ותאפשר לו לקיים את רכישותיו ללא חשש, ובהתאמה לתזרים המזומנים של הצרכנים.

 

גם בעלי העסקים חוזרים להאמין בשימוש בצ'קים. לאחר שנים בהן צ'קים נתפסו כאמצעי תשלום נישתי, מערכות סליקה מתקדמות, שהגדולה שבהן בישראל היא של ERN סליקת תשלומים המשרתת 15 אלף בתי עסק,

מאפשרת לבתי העסק באמצעות מודל ניהול סיכונים פיננסי שפיתחה, לקבל צ'קים מלקוחותיהם ללא חשש שמא הצ'קים לא יכובדו. הידע והניסיון של ERNסליקת תשלומים ומאגרי המידע שברשותה, מאפשר לה לבדוק מאות פרמטרים באופן ממוחשב בתוך שנייה - שתיים וברוב המוחלט של העסקאות ניתנת תשובה אוטומטית ע"י המערכת באופן מידי, כך שתשלום בצ'ק שניתן לבית העסק, הינו חסר סיכון בדיוק כמו תשלום בכרטיס אשראי.

 

במצב עניינים זה כולם נהנים, הן הצרכן, הן בעל העסק ואפילו המשק, כי שימוש יעיל יותר בהמחאות ובמזומן דחוי מגביר את התחרות בענף האשראי, לרווחת כל הלקוחות ומקטין את הצורך של עם ישראל להשתמש בהלוואות על ידי כך שהוא משלם בצ'קים דחויים ומקבל אשראי מהקמעונאי .

 

הכותב הוא מנכ”ל חברת ERN סליקת תשלומים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x