$
פרויקטים

זירת מסחר טכנולוגית להצלת השוק המקומי?

בינתיים, עד שרעיונות ההצלה לשוק המקומי יקרמו עור וגידים כנראה שוול-סטריט תישאר אטרקטיבית יותר, הן ברמת מחזורי המסחר, הן ברמת העמלות לסוחרים בבתי ההשקעות והן ברמת הסיכון

בחסות קולמקס 17:2008.07.15
זה לא סוד שמחזורי המסחר בבורסה המקומית יורדים. מזה שנים שהבורסה לניירות ערך בישראל שוברת את הראש כיצד להחזיר את הסוחרים לזירה המקומית ולאחרונה עלה רעיון חדש. הקמת זירת מסחר לחברות טכנולוגיה שתתנהל בהתאם לכללי המסחר האמריקאים בשונה מאלה הנהוגים בבורסה בישראל. המשמעות היא הקמת זירת מסחר מקומית שתתנהל בשפה האנגלית, ובהתאם לכללי הדיווח החשבונאי האמריקאי - לפי כללי רישום ורגולציה מקלים.

 

לגייס הון בישראל

 

בעצם, המטרה המרכזית של הרעיון הזה, מעבר לשיפור במחזורי המסחר, הוא סיוע לחברות הטכנולוגיה הבינוניות, שסובלות מגיוסי הון בגלל נפח מסחר דליל בבורסה המקומית, לגייס הון בדרך הציבורית, במקום להימכר למשקיעים זרים כך שתוכלנה לצמוח לחברות גדולות.

אחת הטענות הגדולות של ראשי המשק בישראל היא שקטר ההייטק שלה מדשדש. שיש איום על צמיחת החברות הבינוניות והן בסופו של דבר מעדיפות להימכר, בגלל קשיי מימון וגיוס הון בישראל. באם תוקם זירת מסחר שכזו חברות רבות יוכלו לזכות להשקעה גם מגופי החיסכון הפנסיוני שכיום נמנעות מלהשקיע בחברות הבינוניות בשל קשיים רגולטוריים.

 

 

איך נציל את השוק המקומי? איך נציל את השוק המקומי?

 

קרא עוד:

 

לא מוכנים להפסיד אבל מסרבים להרוויח

 

44.5% היו שמחים לעבוד מהבית במידה רבה

 

 מדריך ההנפקות המלא! הורד עכשיו

 

 

חדשנות בזירת מסחר

 

הדבר המרכזי בהצלחת זירת מסחר שכזו טמון ביכולת שלה להיות חדשנית ואטרקטיבית. אם זירת המסחר המתוכננת, שכבר קיבלת את הסכמת הרשות לניירות ערך, ושגם החלה במגעים עם שותף גדול אסטרטגי להקמתה, לא תהיה אטרקטיבית דיה, היא לא תצליח למשוך אליה חברות טכנולוגיה. לכן, היא חייבת להיות חדשנית בכללים ובתפישתה את השוק. היא תהיה חייבת להעניק הקלות רגולטוריות לחברות ולדרוש מהן פחות מהמתבקש היום מהחברות הציבוריות בישראל.

לפיכך, כדי להוביל את הרעיון חושבים בבורסה לניירות ערך להנחיל בזירה זו כללים אמריקאים לכל דבר. דיווח החברות הנסחרות יהיה באנגלית, ובהתאם לכללי החשבונאות והדיווח האמריקאים, כך שיהיו מקלים וידידותיים מהנהוג כיום בישראל. זאת ועוד, למהלך יצטרף המדען הראשי במשרד הכלכלה שיהיה שותף להשקעה כדי לעורר עניין בקרב חברות האנליזה שיציגו סקירות בנוגע לחברות שיפעלו בזירת המסחר הזו.

נכון להיום, הנהלת הבורסה במגעים עם המפקח על הביטוח במשרד האוצר בכל הנוגע לכללי הרגולציה שקשורים בחברות שירצו להיסחר ולהצטרך לזירה, בעיקר בכל הנוגע לניהול התאגידי שפחות ניכר או משמעותי בחברות הטכנולוגיה.

 

לדברי אלעד שמש, סמנכ"ל המחקר והברוקראז' בקולמקס, "זהו מודל שרוצים להעתיק מבריטניה. להערכתי זה לא ישפר את מצב השוק המקומי, אלא ייצור זירת גיוס הון נוחה יותר, על חשבון השוק המקומי. מדובר בפלסטר על גידול סרטן". לטענתו קיים חשש שייצירת בורסה משנית תייבש יותר את השוק.

 

רישום כפול

 

החדשה הגדולה בזירה החדשה שתגדיל את כמות החברות הנסחרות בתל אביב היא רישום אוטומטי למסחר של מניות חברות הטכנולוגיה הישראליות שנסחרות בארה"ב. הדבר עשוי להגדיל בצורה ניכרת את כמות חברות הטכנולוגיה שייסחרו בתל אביב. מבחינה שיווקית להייטק הישראלי, אם המהלך ייצא לפועל, קטר ההייטק הישראלי צפוי לזכות לעדנת משקיעים זרים, כך לפחות סבורים בבורסה לניירות ערך, שכן הדבר ייצור מדד הייטק מכובד שיהיה מסוגל לעלות את מצב המחזורים בבורסה של תל אביב.

 

האם גם סטארט-אפים יכנסו למעגל המסחר

 

בהמשך לניסיון ליצור זירת מסחר טכנולוגית חדשה יש כוונה מקבילה לעודד גם השקעות בחברות סטראט אפ בצורה של יצירת זירת מסחר למשקיעים זעירים שהשקיעו בחברות בצורה של Crowd Funding(גיוס המונים) ומעוניינים לסחור במניות או באופציות שברשותם. זירת מסחר שכזו תיתן מענה למשקיעי גיוסי ההמון שלעיתים "תקועים" עם ההשקעה שלהם. בשלב זה מחכים להצעת החוק שתאפשר זאת.

כך או כך, עד שהרעיון יקרום עור וגידים, יעבור כנראה זמן. ובינתיים כנראה שוול-סטריט תישאר אטרקטיבית יותר. כך שלסוחרים בישראל עדיין וולסטריט נותרת אטרקטיבית יותר הן ברמת מחזורי המסחר, הן ברמת העמלות לסוחרים בבתי ההשקעות והן ברמת הסיכון.

 

 "הכתבה באדיבות בית השקעות קולמקס"

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x