$
דני רובינשטיין

פועלים מעזה עשויים לשוב בקרוב לישראל

כניסת הפועלים לישראל הופסקה ב־2006, אך במערכת הביטחון שוקלים שינוי במדינות כדי להביא לרגיעה ברצועה הסובלת מאבטלה חמורה

דני רובינשטיין 08:0418.05.15
מדינת ישראל רק תרוויח אם תאפשר כניסה של פועלים מעזה לעבוד בארץ. הצעה כזו נבחנת זמן מה במערכת הביטחון בהנחה שהקלה על האבטלה בעזה עשויה להביא ליציבות ורגיעה ברצועה.

 

על פי ההצעה תותר בשלב ראשון כניסה של כמה מאות פועלים מבוגרים שיחזרו למקומות העבודה ביישובי עוטף עזה בהם עבדו לפני יותר מעשר שנים. הפועלים ייכנסו לישראל דרך מעבר ארז שמספר הפלסטינים העוברים בו מידי יום גדל והולך בשבועות האחרונים.

 

מאפשרים שיווק של הייצור בעזה

 

מערכת הביטחון החלה לאפשר שיווק של תוצרת עזה לגדה המערבית ובהמשך גם לישראל במטרה להרחיב את התעסוקה בעזה. שיווק כזה מצריך בדיקות ביטחוניות, מתקנים מיוחדים (כמו תנאי אחסון תוצרת חקלאית במעברים) והקלות בתנועה.

מאז 2006 לא נכנס אף פועל מעזה לעבוד בישראל, בעוד ששנים קודם לכן עבדו בישראל עשרות אלפי פועלים, כ־60% מכוח העבודה של עזה. תושבי עזה שנכנסים כיום לישראל הם חולים ומלווים שלהם, סוחרים, מקרים הומניטריים חריגים, ועוד כ־200 מבוגרים העולים בימי שישי לירושלים להתפלל במסגד אל-אקצה.

 

חממת תותים בעזה חממת תותים בעזה צילום: שאול גולן

 

המצב הכלכלי וההומניטרי בעזה כמעט ולא השתפר מאז המלחמה בקיץ. האבטלה הגבוהה, למעלה מ־40%, נובעת לא רק מהאיסור על פועלי עזה להיכנס לארץ, אלא גם בגלל האיסור הישראלי לשווק את תוצרת עזה בגדה ובישראל.

 

עד לפני 7 שנים, כ־85% מהשיווק של עזה הגיע לגדה ולישראל. מדובר בתוצרת חקלאית ובעיקר תות שדה שגדל באדמת עזה; מתפרות ומפעלי טכסטיל; מפעלי רהיטים; תעשיית עיבוד מזון וכמה חברות הייטק בניהולם של בוגרי האוניברסיטאות בעזה.

 

מעדיפים כלא ישראלי מאבטלה ורעב

 

כמחצית מתושבי עזה, כ־900 אלף נפש, תלויים במנות המזון שמחלקת סוכנות הסעד של האו"ם; בבתי ספר רבים לומדים שלוש משמרות; חשמל מסופק בממוצע שמונה שעות ביום, ושיקום התשתיות עדיין לא התחיל. שיקום עזה מתנהל בכבדות בעיקר משום שהרשות ברמאללה והחמאס בעזה לא הצליחו ליישם את ההחלטה על הפיוס ביניהם.

 

123 צעירים ניסו מאז הקיץ לעבור את הגדר לישראל, תוך סכנת נפשות, רובם יודעים שאם יישארו בחיים עדיף לשבת בכלא בישראל שבו יש מיטה ואוכל, על פני חיי הבטלה והעוני בעזה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x