$
בלדד השוחי

למה מדי המשטרה כחולים?

מתי ולמה נקשר הצבע הכחול בכוחות שיטור בעולם? שחר

בלדד השוחי 20:2927.02.15

שחר היקר,

 

29 בספטמבר 1829. המהפכה התעשייתית הפכה את לונדון לעיר הגדולה ביותר עלי אדמות, תואר שבתוך מאה שנים יעבור לידי ניו יורק. אבל אנחנו במאה הי"ט, בלונדון שכורעת תחת עומס האוכלוסין. ודבר אחד בלונדון ברור לחלוטין: כדי שכל כך הרבה אנשים יחיו בשכנות, חייבים כח שיטור מקצועי.

 

כבר היו שוטרים בלונדון, כמובן. אגודות עירוניות של שומרי לילה ונוטרי דרכים התקיימו מאז סין הקיסרית ויוון העתיקה, אבל עד 1829 איש בעולם לא התייחס לשיטור כאל מקצוע, כלומר כמשהו שלומדים, מפתחים ומשפרים. רק כשאתה מגיע לגודל מסוים אתה נאלץ להכיר בכך שכנופיות בריונים שמסתובבות בעיר לא משפרות את המצב. להפך.

 

לאיש שהפך את השיטור למקצוע קראו רוברט פּיל, שר הפנים של האימפריה ולימים ראש ממשלתה. פיל הבין שמשטרה יעילה מוכרחה להיתפס כחלק מהקהילה שהיא משטרת. הלגיטימיות שלה תלויה בהסכמת ההמונים, והיא חייבת לרכוש את אמונם. לשם כך גם השוטרים חייבים לציית לחוק, לתת את הדין על מעשיהם, ולשרת את הקהילה במקום לתקוף אותה.

 

שוטר (ארכיון). שר הפנים של אנגליה הבין ששוטרים חייבים לזכות באמון הקהילה. הוא קבע עקרונות שמשמשים עד היום, והחליט על מדים שדומים יותר לחליפה מאשר למדי צבא שוטר (ארכיון). שר הפנים של אנגליה הבין ששוטרים חייבים לזכות באמון הקהילה. הוא קבע עקרונות שמשמשים עד היום, והחליט על מדים שדומים יותר לחליפה מאשר למדי צבא צילום: אפי שריר

 

פיל ניסח תשעה עקרונות שעדיין מככבים בהצהרות הכוונות של כל כוחות השיטור הדמוקרטיים (מובן שפה ושם הביצוע עצמו נכשל). הוא המציא את מספר התג שמאפשר לזהות את השוטר. הוא זה שהפסיק למדוד את ביצועי המשטרה לפי מספר המעצרים והתחיל למדוד אותם לפי הירידה בפשיעה. הוא זה שהתעקש ששוטרי לונדון לא יצוידו בנשק חם אלא רק באלה ורעשן עץ (שהוחלף במשרוקית רק כעבור יותר מחצי מאה), והוא קבע את עיצוב המדים ואת צבעם.

 

הבחירה הטבעית היתה אדום, צבע מדי צבא הוד מלכותו (גם לבחירה הזו יש היסטוריה, ואפשר לתמצת אותה בכך שהאנגלים היו גאוותנים ולא האמינו בהסוואה) - אבל פיל לא רצה חיילים, הוא רצה אזרחים. אז הוא דרש מדים שמזכירים חליפה אזרחית, ובחר להם את הצבע הכחול הכהה, שגם בולט על רקע החליפות השחורות שהיו באופנה, גם מסתיר כתמים שעלולים לפגוע בתדמית השוטרים, וגם, בעיקר, איננו אדום.

 

המשטרה של פיל היתה הצלחה מסחררת שהועתקה במדינות רבות. היו כמובן יוצאי דופן - בגרמניה המדים, הניידות ואפילו הצ'קלקות המשטרתיות היו ירוקים עד להקמת האיחוד האירופי. אבל ברוב המקומות העתיקו את צבע המדים עם יתר העקרונות הנאצלים. אז אם אתה נתקל בשוטרים אלימים שמועלים בתפקידם, בקצינים מושחתים ובטיוחים מבישים, אל תשכח: זה היה יכול להיות הרבה יותר גרוע בלי הכוונות הטובות והמדים הכחולים של פיל.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x