$
בלדד השוחי

איך מנצחים?

כחובב מוזיקה קלאסית הבחנתי שלכל מנצח ישנן תנועות הניצוח שלו, שהנגנים נדרשים ללמוד. האומנם זה כך, או שיש כללי ניצוח ברורים שאני פשוט לא מבין? מרדכי אקשטיין

בלדד השוחי 09:1018.12.14

מרדכי היקר,

כשם שאתה חובב מוזיקה קלאסית, אני חובב ניצוח. כשהייתי ילד קטן והאמנתי שאוכל להיות כל דבר לכשאגדל, אחד מחלומותיי היה להיות מנצח. ולמה לא? רק משם המקצוע ברור היה שאין לי מה להפסיד. זה הרי סוג של קסם — מנענעים את הידיים ומיד בוקעת מוזיקה שמימית, וכל זאת מבלי שאצטרך ללמוד לנגן! חלמתי אפילו לבנות מכונה שתתרגם את תנועות הניצוח שלי ישירות לצלילים, כדי שלא איאלץ לחלוק את תהילתי עם כל הכנרים שם בחוץ.

 

האמת היא, כמובן, שגם הנגנים עושים עבודה חשובה. כיום מנצחים רבים הם גם מנהלים מוזיקליים שמופקדים על בחירת היצירות ועל הפרשנות שלהן, ועל הדרכת הנגנים בעת החזרות; אך העבודה העיקרית, האפילו יותר חשובה של המנצח, זו שדורשת את כל נפנופי הידיים, אינה אלא תיאום בין הנגנים.

 

המנצח דניאל ברנבוים. החלק החשוב בניצוח הוא דווקא זה שבין התנועות המנצח דניאל ברנבוים. החלק החשוב בניצוח הוא דווקא זה שבין התנועות צילום: בלומברג

 

הצורך בתיאום הזה עתיק למדי. עדויות למנצחים קדומים נמצאות כבר בהירוגליפים מצריים, ובמאה הי"ז כבר היה נהוג לתת למלחין מקל גדול להקיש בו קצב על הקרקע. המלחין והרקדן המפורסם ז'אן־בטיסט לוּלי אף הצליח לקפד את חייו בעזרת מקל כזה: במהלך קונצרט הוא נקש במקל על רגלו בהיסח הדעת, נפצע, הפצע הזדהם והפך לנמק, לולי סירב לעבור קטיעה, ובתוך שלושה חודשים הפך למנצח הידוע הראשון שמת בתאונת עבודה.

 

ועדיין, עד המאה הי"ט האחריות לתיאום היתה נופלת תכופות על אחד הנגנים, שהיה נותן לחבריו סימנים אגב נגינה. רק כשהמוזיקה התזמורתית הפכה למסובכת ממש נולד הצורך במומחה תיאום במשרה מלאה, והמנצח המודרני הפך לחלק בלתי נפרד מהתזמורת.

 

מאז נכנסו לאופנה ויצאו ממנה לא מעט מוסכמות. כיום, למשל, כמעט כל המנצחים מסמנים את הקצב ביד ימין, כשהפעמה הראשונה בתיבה מסומנת בתנועה כלפי מטה והאחרונה מותווית כלפי מעלה. כמעט כולם מסמנים הגברה של הצליל בהרמת יד שמאל, הכף כלפי מעלה, והנמכה בתנועה ההפוכה. אך אלה רק מוסכמות. בשורה התחתונה, המנצח יכול לעשות מה שהוא רוצה ובלבד שהנגנים יבינו אותו.

 

למעשה, החלק החשוב בניצוח הוא דווקא זה שבין התנועות. כששני אנשים מחליטים לעשות משהו יחד לספירת שלוש, לא מספיק הרי להגיד "שלוש". אלה ה"אחת" וה"שתיים" שלפניו שמסמנות מתי הוא יגיע. כך גם בניצוח. כדי שהנגנים יפעלו בדיוק עם מחוות הניצוח, הם חייבים לקבל סימנים מקדימים, ואלה כוללים לא רק תנועות ידיים אלא גם תנועות גוף, הבעות פנים וקשר עין, שעליו נאמר כי הוא אחד החלקים הקריטיים ביותר במלאכת הניצוח. לכן מנצחים הם כל כך תיאטרליים. זה לא רק האופי, זו העבודה.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x