$
בלדד השוחי

למה יש גולות בתוך מכלי תרסיס?

האם הגולות במכלי תרסיס מסוימים ובבקבוקי לק באמת עוזרות לערבוב התכולה? ואם כן, למה הן לא נמצאות בכל הבקבוקים? אוהד

בלדד השוחי 08:5011.09.14

אוהד היקר,

 

הגולות האלה, המכונות בפי היצרנים "אפונים", בהחלט עוזרות לערבוב. ליתר דיוק, הן עוזרות להפוך את פעולת הניעור לערבוב הגון של החומרים שבמכל. והאפונים הללו לא נמצאים בכל הבקבוקים פשוט כי לא תמיד יש בהם צורך. היצרן משלם על כל אפון ואפון, ולא מפתיע שהוא דוחף אפונים רק כשהם משפרים באופן משמעותי את חוויית השימוש.

 

גרפיטי. כמה מהאמנים שעובדים עם תרסיסי צבע - אלה שמתגנבים בלילה לרסס את האמנות שלהם - על קירות זרים - מצמידים מגנט לתחתית המכל כדי שה"אפונים" לא ירעישו בזמן הניעור גרפיטי. כמה מהאמנים שעובדים עם תרסיסי צבע - אלה שמתגנבים בלילה לרסס את האמנות שלהם - על קירות זרים - מצמידים מגנט לתחתית המכל כדי שה"אפונים" לא ירעישו בזמן הניעור צילום: שאטרסטוק

 

צבעים, למשל, דורשים ערבוב יסודי. הם מכילים שלל כימיקלים עליזים, ובראשם שלושה מרכיבים עיקריים: צבען ("פיגמנט" בלעז) שנותן את הצבע; דבק שמדביק את הצבען למשטח הנצבע; וחומר נדיף שמדלל את התערובת והופך אותה לנוזלית (כשאתה מחכה שהצבע יתייבש אתה בעצם מחכה שהמדלל יתנדף). אם שלושת המרכיבים האלה לא מעורבבים היטב, הצביעה לא תעלה יפה. לכן צַבָּעים מומחים בוחשים טוב טוב את הצבע עם מקל ערבוב. אבל לתוך פחית תרסיס קשה לדחוף מקל, ודווקא שם נדרש ערבוב קפדני במיוחד – גם כי יש חומר חשוב נוסף שנקרא גז הדף, או פרופלנט, שצריך להתערבב בצבע, וגם כי כל הסיפור יוצא מפייה זעירה שנסתמת בקלות; אז היצרן משקיע כמה גרושים ומוסיף מקל ערבוב מובנה בצורת אפון. ובתרסיסים מקצועיים, כאלה שנמכרים לסטודנטים לאמנות בממון רב, יש אפילו כמה אפונים. פינוק אמיתי.

 

חלק מהאמנים שעובדים עם תרסיסי צבע מעדיפים דממה בזמן שהם עובדים, בעיקר כשהם מתגנבים ברחוב באמצע הלילה כדי ליצור את אמנותם על קיר של מישהו אחר. וגם לזה יש פתרון. לפעמים האפונים שבפחית עשויים זכוכית, או אפילו פלסטיק, אך במקרים רבים הם עשויים ברזל, ואז אפשר להצמיד לתחתית הפחית מגנט חזק שיקרקע את האפון המקשקש. או אז צריך להשקיע יותר מאמץ בערבוב, אך פחות מאמץ בבריחה משכנים זועמים.

 

לפעמים אפשר למצוא אפון גם בבקבוק לק ציפורניים (או בבקבוק של דבק להרכבת דגמים – ובוני דגמים חרוצים מוסיפים לפעמים אפון משלהם אם היצרן לא עשה זאת). הדרך הפשוטה ביותר לערבב לק היא לסגור את המכסה ולנער היטב, אך הברגת המכסה מבזבזת את זמנה היקר של המניקוריסטית; וכיוון שברוב הבקבוקים המברשת מחוברת לפקק, ניעור נלהב מדי עלול למלא אותה בלק. להדיוטות זה נשמע כמו דבר טוב, אבל כל מי שהתנסה בצביעה יודע שרק קצה המברשת אמור לטבול בצבע (לכן מערבבים צבע במקל ערבוב ולעולם לא במברשת). האפון פותר את שתי הבעיות: בין טבילה לטבילה אפשר לקחת את הצנצנת, לנער אותה קלות בזמן שהיא פתוחה, והאפון ידאג לשאר. החיים הטובים.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x