$
מחפשי עבודה

"נחפש עבודה בקיץ": הטעויות הקריטיות של סטודנטים בירידי התעסוקה

מגיעים בלי קורות חיים, לא מנצלים את ההזדמנות לשאול שאלות ומתעצלים לעשות הכנה מוקדמת - הטעויות שסטודנטים עושים עלולות לחבל להם בקריירה עוד לפני שהיא החלה

מעין מנלה 17:1812.05.14
חודש מאי הוא חודש לחוץ במיוחד עבור הסטודנטים בישראל. הם נאלצים להתמודד עם בחינות סוף הסמסטר והעבודות להגשה, ומצד שני מדובר בשיא עונת הציד - ציד הכישרונות מצד המעסיקים. עונת ירידי התעסוקה החלה, ואלה עשויים לפתוח לסטודנטים את הדלת למשרה שתכניס אותם לשוק העבודה. סטודנטים רבים עושים טעויות בדרך למציאת המשרה ההתחלתית ואלו עלולות לחבל להם בקריירה עוד לפני שהיא החלה.

1. מרגישים שהם לא יודעים מספיק

הטעות הראשונה של סטודנטים בירידי התעסוקה נובעת מחוסר הבנה של המניעים להעסקת סטודנטים. רבים מרגישים שאין להם ניסיון, אין להם מספיק ידע ולכן הם תוהים מדוע שמישהו ירצה להעסיק אותם. "אנחנו יודעים שלוקח לסטודנט או בוגר בלי ניסיון כחצי שנה עד שהוא נותן תפוקה, וכשמדובר בדור ה-Y שלא נשאר יותר משנה במקומות עבודה המעסיק לא מרוויח מזה הרבה", אומרת עינת חצבני, מנהלת ההכוון התעסוקתי במכללת אפקה. שני דברים שאינם גורמים למעסיקים להעסיק סטודנטים הם עלויות והרצון "לגדל" עובדים טובים. עם זאת, בכל ארגון ובכל מקצוע יש 'עבודה שחורה', תפקידים ועבודות שאי אפשר לתת לעובדים מקצועיים בעלי ניסיון ולהם תמיד יש דרישה. "לכן, צריך לשדר המון מוטיבציה והתלהבות ואת זה אפשר לעשות באמצעות הכנה מוקדמת וידע לגבי המעסיק", אומרת חצבני. כמו כן, בגלל שיש נטייה לדור הצעיר לא להישאר יותר משנה באותו המקום, מעסיקים מחפשים סטודנטים עם ייתרת לימוד גדולה - כך הם מבטיחים שהם יישארו לעבוד אצלם לפחות עד סיום התואר. לכן מומלץ להדגיש בפגישה או בקורות החיים באיזו שנה אתם בלימודים.

 

2. באים בלי קורות חיים

תופעה שחוזרת בירידה התעסוקה היא שסטודנטים מגיעים עם כוונות טובות ואפילו מצליחים להרשים לא מעט מעסיקים, אך כשמגיעים לשלב שמבקשים מהם קורות חיים – הם לא יכולים לספק את הסחורה, פשוט כי לא טרחו להגיע עם קובץ מודפס. ההמלצה היא להגיע עם כל מסמך רלוונטי, גיליון ציונים, קורות חיים והמלצות. "מסמך קורות החיים צריך להיות באורך של לא יותר מעמוד אחד וצריך לפרט בו באופן בולט את יתרת הלימודים, מה לומדים ופרטים אישיים", אומרת חצבני. גיליון הציונים אינו בהכרח נועד להראות למעסיק הפוטנציאלי את ממוצע הציונים, אלא את הנטיות ותחומי העניין של הסטודנט בלימודים. יש מעסיקים שמחפשים סטודנטים אשר מתמקדים בקורסים מסוימים ולאו דווקא חשוב להם הממוצע.

 

עם זאת, גם אם במקרה הגעתם בלי קורות חיים, אל תתנו לזה למנוע מכם לגשת למעסיקים ולשמוע מה שיש להם להציע, אומר יאיר איציקוביץ, אשר אחראי על גיוס הסטודנטים באינטל ישראל. "ירידי התעסוקה הם הזדמנות לפגוש את המעסיק וליצור קשר אישי. גם אם אין לכם קורות חיים, אפשר לשלוח אותם אחר כך באימייל", הוא אומר.

 

יש כאלו שמעדיפים להשקיע בלימודים ולדחות את חיפוש העבודה לקיץ יש כאלו שמעדיפים להשקיע בלימודים ולדחות את חיפוש העבודה לקיץ צילום: אריאל בשור

 

23. לא עושים עבודת הכנה

יש סטודנטים שמגיעים לירידי התעסוקה וחושבים שהעבודה פשוט מחכה רק להם. אותם סטודנטים מתעצלים לעשות עבודת הכנה על החברות שמגיעות ליריד ותחומי הפעילות שלהם. הם מגיעים לדוכן ושואלים "מה עושים אצלכם?", כך הם נתפסים על ידי המעסיקים כלא רציניים. "חשוב לדעת על כל חברה וחברה ביריד מה היא עושה, ללמוד את המוצרים שלה, איפה היא עומדת היום, צריך להבין מיהו המעסיק. בדיוק כפי שמתכוננים לפגישה עם לקוח. זו ההזדמנות עבור הסטודנט להראות שהוא רציני", אומרת חצבני.

 

יריד תעסוקה, גיוס סטודנטים על ידי אינטל יריד תעסוקה, גיוס סטודנטים על ידי אינטל

 

4. לא שואלים שאלות

ירידי הגיוס הם פלטפורמת גיוס מאוד משמעותית עבור מעסיקים גדולים. באינטל למשל, כמעט רבע מהעובדים החדשים מגיעים דרך ירידי התעסוקה. "זוהי הזדמנות פז להתרשמות הדדית", אומר איציקוביץ. לדבריו, הרבה פעמים סטודנטים נפגשים עם מנהל בחברה או מנהל גיוס ובעצם רק עונים על שאלות המראיין. חשוב שהסטודנטים מצידם יזהו אם הם מעוניינים לעבוד אצל המעסיק הזה. "זוהי הזדמנות לשאול על האתגרים, מקום העבודה, אפשרויות הפיתוח כסטודנט וכמובן איך אפשר לשלב עבודה ולימודים", הוא אומר.

 

5. מחכים לקיץ כדי למצוא עבודה

כאמור, שיא עונת ירידי התעסוקה הוא גם שיא מבחינת הלחץ בלימודים, באפקה למשל, יריד התעסוקה ייערך ב-20 במאי, בזמן בו סטודנטים לומדים לבחינות ומכינים עבודות. לכן, סטודנטים רבים מעדיפים להשקיע בלימודים ודוחים את חיפוש העבודה לקיץ. עם זאת, בקיץ, מעסיקים רבים כבר מסיימים את מכסת הגיוסים שלהם ואז קשה יותר למצוא עבודה. "בקיץ כשלסטודנטים יותר נוח יש פחות דרישה מצד המעסיקים, יש ירידה בפעילות העסקית, ולכן חשוב לנצל את המומנטום ולהגיע לירידי התעסוקה", אומרת חצבני.

 

6. לא ניגשים לדוכנים מכיוון שמניחים שזה "לא רלוונטי"

בגלל הקושי שקיים לפעמים לשלב לימודים ועבודה, יש סטודנטים שמניחים מראש שאם הם לא זמינים באופן מיידי, העבודות שמציעים המעסיקים לא רלוונטיות עבורם. אחרים חוששים לגשת מכיוון שאין להם ניסיון מתאים. "כאשר אנחנו מגייסים סטודנטים אנחנו מחפשים אנשים רעבים לתפקיד שרוצים ליזום ולהשתלב בארגון. אני ממליץ לסטודנטים לגשת ולהיפגש עם נציגי הגיוס כדי לבדוק אילו הזדמנויות קיימות ולא להניח שאם אין להם זמינות מיידית אין משרות רלוונטיות עבורם", אומר איציקוביץ, ומסביר שבאינטל למשל, מלבד משרות סטודנט שמצריכות 20 שעות עבודה שבועיות יש גם התמחויות קיץ.

 

בנוסף, בירידי התעסוקה מחפשים בעיקר פוטנציאל ולכן גם אם אין לכם ניסיון, נצלו את המפגש האישי ביריד התעסוקה כדי לספר על עצמכם. "גם אם הם לא עשו משהו משמעותי מבחינה מקצועית, סטודנטים יכולים לספר על קורס שעניין אותם, על דברים שעשו שאינם בהכרח בתחום. אנחנו נמצאים שם בירידי התעסוקה כדי לפגוש את הסטודנט כאדם, לא רק כדי לקבל קורות חיים", הוא אומר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x