$
בארץ

ועדת הכספים אישרה: 46 מיליון שקל יועברו לבית החולים הדסה

הסכום מיועד לפעילות של בית החולים בתקופת הקפאת ההליכים, ומיועד בין היתר גם לפיצויי פיטורים של 150 עובדים. זאת כחלק מהסכם שנחתם בין בית החולים שנקלע לקשיים לבין המדינה

רוני זינגר 14:2623.04.14

ועדת הכספים אישרה העברה של 46 מיליון שקלים לטובת פיצויי פיטורים לעובדי הדסה שהם חלק מהסכם שנחתם בין הדסה למדינה שכולל פרישה של כ-150 עובדים. כן אושרה העברת 45 מיליון שקלים למענקים למתמחים בבתי חולים בפריפריה ולמקצועות במצוקה.

 

"מיצינו את המשא ומתן שהתקיים עד כה. מחר ניגש לבית המשפט, נציג תוכנית ונבקש מכל הנושים להצביע עליה. בית החולים מידרדר מדי יום, זה לא פיקניק לנהל את בית החולים ולמעשה זו משימה כמעט בלתי אפשרית, אני קורא לכם חברי הכנסת אנחנו על סף תהום ואנחנו מתדרדרים, חיוני לעצור מה שיותר מהר", כך אמר מנכ״ל בית החולים הדסה אביגדור קפלן במהלך דיון שהתקיים בוועדת הכספים.

 

אביגדור קפלן ואבי ניסנקורן אביגדור קפלן ואבי ניסנקורן צילום: אוראל כהן

 

אבי ניסנקורן יו״ר אגף האיגוד המקצועי בהסתדרות הטיח דברים קשים בנציג האוצר משה בר סימן טוב: ״אתם במשרד האוצר הרסתם את הבריאות הציבורית! שנה שלמה אני מבקש לשבת ולדבר ואומרים לי באוצר לך דבר עם קפלן. עכשיו מתעוררים? אני יוצא מפה ומכריז סכסוך עבודה בכל בתי החולים הציבוריים כדי שתבינו שאי אפשר לעשות מה שרוצים״.

 

קפלן, ניסנקורן ויתר נציגי הרופאים והאחיות שהגיעו טענו פעם אחר פעם כנגד העובדה שהאוצר הסמיך את קפלן לנהל את המשא ומתן מול העובדים, ואז התערב ופתח את הדיונים מחדש ולמעשה שמט את הקרקע מההסכמות אליהן הגיעו הצדדים.

 

ד״ר דרור מבורך מבית החולים הדסה אמר: ״אני מבקש עזרה. הדסה עומדת ליפול, הרגליים לא מחזיקות, אני לא יודע איך לתאר לכם את זה טוב יותר. אנחנו מבקשים התערבות במשא ומתן. היינו צריכים אתמול חדר ניתוח לטיפול נוירוכירורגי ולא היה לי. אחרי שיחה עם המנכ״ל חזרתי למנהל הנוירו-כירורגיה ואמרתי לו שמנכ״ל בית החולים הציע שהחולה יעבור לקבל טיפול בבית חולים אחר כי אין לנו אפשרות לטפל. המצב באמת דחוף״.

 

קפלן הוסיף ואמר: ״בית החולים עובר טלטלה עצומה מאז יצאנו להקפאת הליכים. בית החולים סובל היום מעזיבות של מוחות וירידה ברמת הפעילות בעיקר בחדרי הניתוח, טיפול נמרץ ופגייה. המורל בבית החולים ירוד, יש כעס גדול והרגשת אי ודאות, יש שיבוש במערכת היחסים עם התורמים. אני ניהלתי מו״מ טרום הקפאת ההליכים ואח״כ בשת״פ מלא עם האוצר והבריאות. הגענו לוויתורים מרחיקי לכת מצד העובדים וזה עשינו אחרי שהדסה כבר עברה עוד קודם תהליך התייעלות פנימית שבמהלכו עזבו כ-300 עובדים. ניהלו מו״מ עם הרופאים, עם ההסתדרות הכללית והושגה שם הסכמה לפיטורים, הורדה בשכר ועם הסתדרות האחיות. האוצר קיבל דיווח לכל אורך הדרך״.

 

בהתייחסו להתערבות האוצר לאחר שהגיע להסכמות מול ההסתדרות ועובדי הדסה, אמר קפלן: "האוצר העמיד אותי במצב בעייתי מול אלה שניהלתי מולם דיונים. לצערי בשלב הזה לא הגענו לפריצת דרך כי האוצר מעלה דרישות נוספות שוועדי הרופאים מסרבים להם בשלב זה״. ניסנקורן הוסיף ואמר כי ״הפתרון נמצא רק בידי האוצר והבריאות. ותפסיקו להיות ציניים ולהגיד לנו שהנטל יהיה על משלם המיסים, לך תגיד את זה לתושבי ירושלים״.

 

מנכ״ל משרד הבריאות היוצא רוני גמזו אמר: ״המצב של הקפאת ההליכים הרע את מצב הדסה ויצר בעייתיות בשורת ההכנסות. הייתה ירידה של עשרות מיליוני שקלים בהכנסות. לא התמודדנו אף פעם עם מערכת כל כך גרעונית, אבל אנחנו לא במקום של בית החולים ״ביקור חולים״ ובמקרה זה אף אחד לא מעלה על דעתו לסגור את המקום. האוצר והבריאות עושים הכל כדי לחדש את פעילות בית החולים״. גמזו התייחס להוראה שנתן לבתי חולים שלא לקבל ״פורשי״ הדסה - רופאים ואחיות: ״פעלתי מול כל הגורמים במערכת והעברתי מסר תקיף. אחר כך אמרו לי מנציבות שירות המדינה שהמסר היה תקיף מדי. נכון שעזבו מספר אחיות ורופאים אבל אנחנו לא רואים עזיבה המונית של מוחות וכוכבים ממנה חששנו".

 

עובדי בית החולים שהגיעו לדיון התפרצו נגד הדברים ואמרו כי כל אותם ״מוחות״ יעזבו בקרוב ברגע שיקבלו את כספם. על כך ענה גמזו: ״אז אני אגיד לכם דברים לא נעימים, אבל האחריות היא גם עליכם לא רק על הממשלה״.

 

אחת האחיות ענתה: ״האחריות היא על המדינה והמדינה מצמצמת את אחריותה. לקחתם מוסד מפואר שימות במשמרת שלך״.

 

יו״ר הסתדרות האחיות אילנה כהן אמרה - "הדסה תתפרק מעצמה אם אנחנו נמשיך עוד יום ועוד יום. אם הגענו להסכמות מול אביגדור קפלן למה אנחנו צריכים שידור חוזר? למה שוב יושבים ומדברים? העובדים בשטח לא מוכנים לתת יותר"

 

אמנון ברוכיאן, יו"ר ועד עובדי הדסה אמר בדיון: "אתם מדברים כאן על מספרים, אני רוצה לדבר על בני אדם. על העובדים במוסד שהולכים שפופי ראש במסדרונות וחרדים לעתידם. אנשים שמשתכרים 5,000 שקל בחודש, ובפסח קיצצו להם מחצית מהשכר בלי למצמץ. עובדי הדסה הפכו להיות כספומט של משרד האוצר. בכל פעם שהייתה בעיה התגייסנו לתוכניות הבראה ונתנו כסף. גם עכשיו, הסכמנו לפיטורי מאות עובדים ולקיצוצי שכר רוחביים. נתנו 80 מיליון שקל לשנה, הסכמנו לחתוך בבשר החי, לוויתורים כואבים וקשים לעובדים. לא יתכן שאחרי שהגענו להסכמות מול הנאמנים והנהלת בית החולים, משרד האוצר בא ודורש מהעובדים לעבוד בהתנדבות. נתנדב בפנסיה, תנו לעובדים להרוויח את לחמם ולהתפרנס בכבוד עכשיו. מדובר באסון לאומי שהממשלה צריכה לעשות הכל כדי למנוע את התרחשותו. שר האוצר ושרת הבריאות חייבים להתגייס לפתרון המשבר, אחרת התמוטטות בית חולים המשרת מאות אלפי אנשים בשנה ירשם על שמם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x