$
בארץ

הכנסת תדון: האם הסיוע לניצולי שואה יוכפל ל-200 מיליון שקל בשנה

ועדת חוק, חוקה ומשפט תדון בבוקר ב-3 הצעות חוק שונות הנוגעות לכספים המועברים לניצולי השואה - של ח"כ מירב מיכאלי, של ח"כ אלעזר שטרן ושל הממשלה

רוני זינגר 22:2508.03.14

שלוש הצעות חוק בעניין נכסים של ניצולי השואה יידונו בבוקר יום א' בוועדת חוק, חוקה ומשפט בכנסת. מדובר בשלוש הצעות חוק שונות - האחת ממשלתית ושתיים נוספות שהוגשו על ידי חברת הכנסת מירב מיכאלי (עבודה) וחבר הכנסת אלעזר שטרן (התנועה).

 

הצעות החוק הוגשו לאחר שבשנה החולפת במסגרת דיון מעקב שנערך בוועדת חוקה ובוועדת הכספים בנושא איתור והשבת נכסים של נספי שואה - התברר כי עדיין קיימים חסמים שונים להעברת הנכסים לידי יורשיהם. עוד התברר אז כי שיעור איתור היורשים ואיתור ההשבה של הנכסים לא גבוה, וכן עלה כי החברה המטפלת באיתור ובהשבת הנכסים לא העבירה את כל 100 מיליון השקלים שהיה עליה להעביר כחוק, בשנה.

 

מיכאלי: להכפיל הסיוע

 

הצעת החוק שהגישה ח״כ מיכאלי מבקשת לטפל במספר נקודות. על פי הצעת החוק יוכפל סכום הסיוע המועבר לניצולי שואה, כך שיעלה מ-100 מיליון שקל בשנה ל-200 מיליון שקל. מיכאלי מציעה כי הסיוע יועבר ברובו המכריע - 80% - ישירות לחשבון הבנק של ניצולי השואה. הסיבה לכך היא המצב הקיים כיום ולפיו הניצולים מקבלים רק 53% מהכסף ישירות לידיהם וכל היתר מגיע בצורת תלושים של רשתות שיווק כ״מגה״ ו״שופרסל״ - רשתות שחלק מהניצולים טוענים כי יקרות להן מדי אך הם נאלצים לערוך שם את קניותיהם כיוון שהתלושים אפשריים למימוש רק שם.

 

הפגנה של ניצולי שואה (ארכיון) הפגנה של ניצולי שואה (ארכיון) צילום: יצחק אלהרר

 

הצעת החוק של מיכאלי מציעה גם כי החברה תחדל לאתר נכסים חדשים ותרכז את מאמציה באיתור משפחות הנספים להם שייכים הנכסים.

 

גם הצעת החוק הממשלתית שהוגשה בנושא מציעה להתמקד בהשבת הנכסים שכבר אותרו, ומציעה לסגור את החברה לאיתור והשבת הנכסים בשנת 2017. כמו כן, על פי הצעת החוק הממשלתית יוגדל הסיוע לסך 135 מיליון שקלים.

 

הצעת החוק של ח״כ שטרן משלבת בין שתי ההצעות הקודמות. על פי הצעות יש להעלות את סכום הסיוע ל-150 מיליון שקלים, וכן מציעה כי 70% מסכום הכסף המגיע לניצול יגיע ישירות לחשבון הבנק שלו.

 

אלף ניצולים נפטרים כל חודש

 

בישראל חיים כיום כ-190 אלף ניצולי שואה שגילם הממוצע עומד על 80. מדי חודש נפטרים כאלף ניצולי שואה. על פי החוק שנחקק ב-2006 מקבלים כמות מצומצמת של ניצולי שואה, כאלה שהוגדרו נזקקים, סכום דל של כ-400 שקלים בחודש.

 

החברה לאיתור והשבת נכסים הצליחה במהלך השנים מאז נחקק החוק לאתר כ-60 אלף נכסים של ניצולי שואה, ובידיה נכסים וכסף מזומן בשווי כולל העולה על מיליארד שקלים - כך עולה מהסכומים בדוחות שהגישה החברה לאיתור והשבה. אך בכל שנות פעילותה הצליחה החברה להשיב רק כ-3% מכלל הנכסים שאיתרה לבעליהם.

 

במכתב ששלחו לפני כחצי שנה לוועדת חוקה נציגי ״הפורום למען ניצולי השואה״, נכתב כי בעוד שהניצולים לא מצליחים לקבל די סיוע, הרי שמנגנון החברה נשא ״בעלויות ישירות מדי שנה של כ-20 מיליון שקל הוצאות שוטפות של פקידים, עורכי דין ומשרדים״. על פי ״הפורום לניצולי השואה״ ההסתפקות בהעלאת סכום הסיוע ל-135 מיליון שקלים בלבד היא מועטה, ולדעתם יש מקום להכפלת הסיוע - כפי שעולה מהצעתה של ח״כ מיכאלי. כמו כן קוראים בפורום לדאוג למימוש מיידי של הנכסים הרבים הנמצאים בידי החברה לאיתור והשבת נכסים.

 

ח״כ מיכאלי מסרה הערב: ״הממשלה עושה תוכן שיווקי ומשלמת לגופים מסחריים על חשבונם וגבם של הניצולים. הניצולות והניצולים הם אנשים מבוגרים, מי חושב שהוא יכול להרשות לעצמו להגיד להם מה לקנות איפה ומתי? הכסף צריך להגיע אליהם ולא לבעלי ההון. גם ככה הכסף שמועבר לניצולים הוא מועט מדי ותכף יהיה מאוחר מדי.הממשלה חייבת לאפשר להם סכומים ראויים תוך שמירה על זכויותיהם וכבודם״.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x