$
משפט

"בקומברס לחצו שאשלם עבורם שוחד וגרמו לי התקף לב"

עודד קופלר טען כי לקה בלבו בעקבות הלחץ בתפקידו, שכלל העברת תשלום שוחד במזומן ללקוחות. ביהמ"ש אישר כי קיים קשר בין הדברים, אבל קבע שלא יוכל להכשיר התנהגות לא מוסרית

זוהר שחר לוי 07:0013.01.14

"מהיום שבו קומברס הפעילו עליי מכבש לחצים, וחייבו אותי לבצע עבורם העברת סכומי כסף גדולים במזומן ולשלמם כשוחד, התחלתי לסבול ממתח וחרדות קשים ביותר שהביאו אותי עד כדי התקף לב ומחלת הסוכרת", כך מתאר עודד קופלר את האירועים שהובילו לתביעתו נגד החברה, שנדחתה אתמול על ידי בית המשפט המחוזי מרכז. קופלר, שתבע בספטמבר 2011 את קומברס, טען בתביעתו כי עליה לפצות אותו על הנזקים שנגרמו לו ולפחות ב־4 מיליון שקל.

 

בתצהיר שהגיש קופלר, המיוצג על ידי עו"ד רויטל נבות, באוגוסט 2012, הוא מספק הצצה מרתקת לאופן שבו, לפי גרסתו, התנהלה חברת התקשורת הגדולה.

 

מכבש של לחצים

 

לפי קופלר, באוקטובר 2000 הוא החל לעבוד בחברה בתפקיד של פיתוח / מודיעין עסקי, שכלל "קשירת עסקאות בין קומברס ללקוחות ביוון ובקפריסין". בתחילת ינואר 2003, טוען קופלר, הפכה מערכת היחסים למכבש לחצים. לדבריו, הוא נדרש על ידי בכירים בקומברס להקים חברה בקפריסין. קומברס, הוא מוסיף, דרשה שתהיה לו הרשאה למשוך כספים מחשבון החברה החדשה, שנקראה פינטרון. "המטרה המפורשת של הקמת פינטרון...", כותב קופלר, "היתה צינור להעברת כספים לצורך תשלום שוחד ללקוחות פוטנציאליים של קומברס ביוון".

 

בניין קומברס ברמת החי"ל בניין קומברס ברמת החי"ל צילום: מיכאל קרמר

 

קופלר מפרט בתצהיר כיצד פינטרון הוציאה בינואר 2003 חשבוניות לקומברס ובתגובה זו הוציאה הוראה אלקטרונית לביצוע תשלום, "שעליה חתמו מנכ"ל קומברס ישראל כרמל סופר, מנכ"ל אירופה אלי ג'וזפה ושלושה בכירים נוספים".

 

בתחילת מרץ 2003 נדרש קופלר, לגרסתו, להוציא במזומן מחשבון הבנק של פינטרון כ־86 אלף יורו, אותם העביר לאלי ג'וזפה, נשיא קומברס אירופה, באיטליה. לדבריו, "לאחר נסיעה זו הרגשתי חרד, לא יכולתי להירדם מרוב מחשבות על 'מה יכול לקרות' אילו היו תופסים אותי במעבר הגבול עם סכום כה גדול". קופלר סיפר למנהל בכיר בקומברס על החרדות שלו ונענה ש"אין ברירה, קומברס נמצאת בתחרות קשה, ואם לא ננקוט צעדים דרסטיים עלולים להיות פיטורים".

 

 

באפריל 2003 קיבל קופלר, לגרסתו, דואר אלקטרוני ובו דרישה מלקוח של קומברס לתשלום בגובה 10,000 יורו. "נחרדתי מאחר שכל התשלומים עד אותו רגע היו חשאיים", סיפר קופלר. בסמוך למקרה זה פונה קופלר לביה"ח אסף הרופא, שם אובחן כסובל מהתקף לב חמור וקריסת מערכות. לדבריו, מאז הוא סובל ממצב גופני ירוד וכן ממצב נפשי לא טוב.

 

קומברס נקנסה בשל השוחד

 

באוקטובר 2012 הוגש מטעם קומברס תצהירו של דיוויד פרישקורן, סגן נשיא בקומברס טכנולוג'י, שעמד בראש חקירה פנימית בקשר לפעילות בלתי חוקית בחברה. תוצאות החקירה הועברו למשרד המשפטים האמריקאי, ובהמשך הושגו מולו הבנות שבמסגרתן נחתם הסכם שמתאר את השתלשלות האירועים מול קופלר. במסגרת ההסדר ותמורת אי־העמדת החברה והחברות־הבנות שלה לדין פלילי, הודתה קומברס בהתנהגותה ונאסר עליה להכחיש זאת בכל צורה פומבית. כמו כן, נקבע כי קומברס תישא בקנס בגובה 1.2 מיליון דולר.

 

בתגובה לתביעה של קופלר טענה קומברס כי בין הצדדים כלל לא התקיימו יחסי עובד־מעביד. לגרסת החברה, המיוצגת על ידי עו"ד דוד פורר ממשרד GHK, כלל לא היה לה מושג שקופלר סובל מבעיות בשל הפעולות שביצע עבורה. קומברס הודתה כי המדובר במעשים אסורים.

 

פסק הדין מאשר כי קיים קשר סיבתי בין התקף הלב שבו לקה קופלר לבין פעולות השוחד, אבל השופטת קבעה כי "עדותו של התובע התגלתה כמלאת חורים ככברה והוא לא זכה לאמוני כלל ועיקר" וכי "התובע הציג גרסאות שונות לגבי הגורמים השונים בנתבעת שלטענתו לחצו עליו להעביר את הכספים". לפי פסק הדין, בכל הנוגע לאינטרס הציבורי על בית המשפט לומר את דברו בצורה ברורה, "ולא לתת לגיטימציה להתנהגותו הבלתי מוסרית לבל 'יהא חוטא נשכר'".

 

עו"ד פורר, המייצג את קומברס: "ביהמ"ש מביע בצורה ברורה את דעתו על חוסר המהימנות המוחלט של מר קופלר בגין האירועים שלדבריו התרחשו לפני יותר מעשור". עו"ד נבות, שייצגה את קופלר: "לדעתנו ביהמ"ש לא נתן משקל ראוי ליחסי הכוחות בין הצדדים המעורבים. התובע שוקל את צעדיו בהגשת ערעור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x