$
דעות

זהירות: גנבי רעיונות

חשבתם על רעיון לסטארט אפ בחג? כך תגנו עליו מפני גניבה

דוד דה-פריס 08:4618.09.13

בעולם של היום, בו הראש היצירתי שלנו עובד שעות נוספות והטכנולוגיה היא זו שמניעה את העולם, ישנם יזמים רבים שחושבים יום וליל על המיזם החדשני הבא, כזה שאולי בסופו של דבר יהפוך באחד מן הימים לסטרט-אפ ומי יודע – אולי אף יימכר.

 

 אם לא תקדימו לוודא כי ההמצאה שלכם מוגנת כראוי, עלול המוצר להופיע אצל המתחרים, והכל יירד לטימיון. על מנת שדבר כזה לא יקרה ואכן תוכלו לשמור על הרעיון מפני העתקה שלו, רצוי לעשות מספר פעולות בתחום הקניין הרוחני כדי שתוכלו להיות רגועים ומוגנים.

 

איך תגנו על הרעין שלכם מגניבה? איך תגנו על הרעין שלכם מגניבה? צילום: shutterstock

 

בתחום הקניין הרוחני, הגנה על רעיון במסגרת פטנט היא רק אחת מצורות ההגנה על קניין רוחני, לצד הגנות נוספות שניתן לעשות על רעיון כגון: מדגמי תועלת (מעניק הגנה פטנטית, אך בהליך מקוצר), סימני מסחר (בהם משתמשים חברה או אדם פרטי לצורך סימול מוצרים או שירותים שהוא מייצר או סוחר בהם), זכויות יוצרים ועוד.

 

ההגנות המוענקות על קניין רוחני הינן טריטוריאליות (תחומות למדינה או לקבוצת מדינות המשתייכות לאמנות אזוריות) ורובן קצובות בזמן. כך למשל מדינה שלא הוגשה בה בקשה לפטנט, לא ייהנה בה היזם מהגנה על קניינו הרוחני במסגרת הפטנט, ומשמעות הדבר היא שלרוב השוק יהיה פתוח בפני מתחריו לכל פעילות בעלת אופי מסחרי בכל הקשור למוצר שהיה יכול להיות מוגן בפטנט.

 

משלב הולדת הרעיון ועד שלב הביצוע, קיימת קשת רחבה של צעדים שעל היזם לנקוט, כדי למנוע גניבה והעתקה של הרעיון שלו. אז מה עליו לעשות באופן מיידי, כדי לשמור על ההמצאה שתהפוך לפטנט רשום?

 

ראשית, כמובן, לא לרוץ ישר לספר לחבר'ה. שנית, וודאו ראשית מול עורך הפטנטים שבחרתם, האם ההמצאה עונה על הדרישות כדי לרשום אותה כפטנט, כלומר האם היא חדשה ומגלמת התקדמות המצאתית ('בדיקת פטנטביליות').

 

בנוסף, בדקו מה הן צורות ההגנה המתאימות ביותר לכם מבחינה תקציבית, אופי המוצר, התאמה לשוק וכדומה. לעיתים תוכלו להגן על הרעיון באמצעות כלי אחד או יותר כגון פטנט, מדגם תועלת, סימן מסחר או זכויות יוצרים.

 

רצוי במקביל להגשת בקשה לפטנט להגיש גם בקשה למדגם, שהינו תהליך קל, פשוט וזול יותר. בכך תגנו על כל מה שקשור לצורה ולחזות המוצר נשוא ההמצאה שלכם ולא בחלק התפעולי. הגנת מדגם יכולה להיעשות במקביל להגנת פטנט ולא יאוחר מרגע יציאת המוצר לשוק.

 

כלי נוסף להגנה על הרעיון שהמצאתם הוא באמצעות הגשת בקשה למדגם תועלת - מעין פטנט קטן. זוהי אופציה שקיימת במספר מדינות למשל באירופה, אוסטרליה, יפן, סין ומדינות נוספות (אך לא בישראל או ארה"ב). לרוב, בקשה למדגם תועלת נבחנת ברמה פחות קפדנית לעומת התהליך המתבצע בבחינת בקשה לפטנט רגיל. מדגם תועלת יעיל בפרט למי שרוצה לעשות שימוש בפטנט כמה שיותר מהר ולא רוצה לחכות הרבה זמן לאישור בקשה מלאה. גם העלות נמוכה באופן משמעותי. ברוב המדינות ניתן לקבל הגנת מדגם תועלת במקביל להגנת פטנט רגיל ו/או מדגם.

 

יש לשקול גם הגנה באמצעות מדגם על עיצובו של המוצר. הגנת מדגם היא מהירה והינה בחזקת what you see is what you get. תהליך ההגשה ועד לחיתום הינו קצר וזול בהשוואה לתהליכי בחינת פטנט, וכך גם הדבר במקרה של הליכי הפרה.

 

בעזרת עורך הפטנטים שבחרתם יש לבנות פורטפוליו של קניין רוחני בהתאם לתקציב ולהתפתחות העסקית, תוך שיקול מתי מתכננים לעשות את הפריצה עם המוצר בשוק, מתי אמור להסתיים גמר הייצור של המוצר, באילו שווקים תמכור את המוצר והפעלת שיקולים נוספים.

 

גם אחרי שקיבלתם פטנט או מדגם תועלת או מדגם, יש לשלם אגרת חידוש תקופתית, השונה ממדינה למדינה. אם לא תנהגו כך, לא יהיה לכם יותר פטנט רשום על שמכם.

 

הכותב הינו עורך פטנטים, שותף בכיר וראש מחלקת טכנולוגיה ומדגמים בקבוצת ריינהולד כהן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x