$
בארץ

החקלאים מתנגדים לחוק שנועד לחזק אותם מול רשתות השיווק

תיקון לחוק ההגבלים, שנועד להפחית את יכולתן של רשתות השיווק ויצרניות המזון להתאגד בקרטלי שיווק לתוצרת חקלאית, הוצא מחוק ההסדרים בעקבות לחץ הקיבוצים והמושבים. זאת משום שלטענתם ניסוח התיקון לחוק פוגע גם בחקלאים עצמם

תומר גנון 07:0612.08.13

ועדת הכנסת הוציאה מחוק ההסדרים הצעה של רשות ההגבלים העסקיים לצמצם את הפטור מהתאגדות בקרטל (הסדר כובל) שניתן לחקלאים ולסיטונאים המשווקים תוצרת חקלאית. זאת בעקבות לחצים שהפעיל הלובי החקלאי על שרים וחברי כנסת. צמצום הפטור היה אמור להגביל את רשתות השיווק הגדולות, כמו שופרסל ומגה, וכן פירמות לייצור ושיווק מזון כמו תנובה. לידי "כלכליסט" הגיעו ניירות עמדה ומכתבים בנושא שנשלחו לשרים וח"כים על ידי התנועה הקיבוצית ותנועת המושבים.

 

כיום הפטור מאפשר לחקלאים ולמשווקים של תוצרת חקלאית לשתף פעולה במכירת הסחורה, למשל על ידי תיאום מחירים, וכן לחבור לקרטלים בשוק. הגודל של רשתות השיווק, שהפכו בשנים האחרונות לשחקן הגדול ביותר בתחום המזון, מאפשר להן לקבוע את מחירי המזון גם מול המגדלים וגם מול הצרכנים, ולמעשה למנוע תחרות והורדה של המחירים. על פי הצעת הרשות, שהתקבלה לאור החלטת הממשלה מאוקטובר 2012 לאמץ את המלצות ועדת קדמי בתחום המזון, היתרי ההתאגדות יינתנו רק למגדלים חקלאים לפי ההגדרות הבאות: אדם שלפחות 25% מפעילותו העסקית היא בגידול תוצרת חקלאית; מי שעוסק בגידול תוצרת חקלאית והכנסותיו השנתיות משיווק סיטונאי של תוצרת חקלאית קטנות מ־10 מיליון שקל; וחברות בבעלות מלאה של מגדל (עפ"י ההגדרה למגדל שבחוק).

 

בהתנגדותם של הקיבוצים והמושבים להצעת התיקון לחוק קיימת סתירה. מצד אחד מזכ"ל תנועת המושבים מאיר צור טוען כי רשתות השיווק הגדולות חולשות על יותר מ־60% מרכישת התוצרת החקלאית, מה שמרכז בידיהן כוח גדול מדי מול המגדלים. מצד שני, הם הפעילו לחץ על חברי הכנסת כדי לדחות את ההצעה שאמורה להקטין את כוחן של הרשתות. זאת בתואנה כי החוק עשוי לפגוע גם בחקלאים רבים, שחלקם מתאגדים בפעילות שהיא חקלאית ותעשייתית בעיקרה, והתיקון לא מבהיר אם יוטלו עליהם מגבלות. לדברי רזי יהל מאגף הכלכלה של התנועה הקיבוצית, התיקון לחוק יביא לשלילת הפטור מכ־120 קיבוצים. הקיבוצים מחזיקים בכ־20% ממניות תנובה, שכאמור גם תושפע מהתיקון.

 

ירקות בסניף של מגה ירקות בסניף של מגה צילום: אריאל שרוסטר

 

גורמים ברשות ההגבלים דוחים את הטענה כי התיקון לחוק יפגע במגדלים: "חקלאים יוכלו להמשיך להתאגד בקרטלים כל עוד הם נמצאים בבעלות מלאה של מגדלים", אומר גורם בכיר ברשות. "התיקון בא להגן עליהם מפני פירמות עסקיות שיכולות להתאגד בקרטלים מולם, ולרשות אין כיום יכולת לאכוף עליהם את פרק ההסדרים הכובלים שהוא לב לבו של חוק ההגבלים. במצב היום יש חשש לפגיעה ממשית בתחרות ולהשלכות על המחיר הסופי לצרכן".

 

מהתנועה הקיבוצית נמסר בתגובה כי "ההתיישבות תיאבק בחריפות בכוונת האוצר לפגוע בשיווק המתוכנן ולהביא לכאוס בענף". בתנועת המושבים טוענים כי הפטור הקיים הנו הכרחי כדי להגן על החקלאים "כפי שנהוג בכל העולם, ובמדינות ה־OECD בפרט".

 

באוצר הפנו אצבע מאשימה לוועדת הכלכלה ואמרו כי בכוונתם להביא מחדש את התיקון בהקדם. "אנו מקווים שחברי הכנסת יירתמו לקידום תיקון זה, שיסייע להגברת התחרות ולהפחתת יוקר המחיה". לטענת יו"ר ועדת הכנסת צחי הנגבי, לא הופעלו עליו לחצים. "הוועדה שבראשותי פיצלה עשרות הצעות מחוק ההסדרים, לרוב בגלל המלצה של היועץ המשפטי שסבור שהוא יתקשה להגן על חוק כזה או אחר בבג"ץ. הוועדה אינה דנה לגופו של עניין בכל חוק שפוצל".

תנובה, מגה ושופרסל סירבו להתייחס. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x