$
בארץ

שוק הדירות להשקעה: יד אחת בעד, שנייה נגד

ברשות המסים דרשו במילים פשוטות שההצעה של ח"כ שאמה להעלות המס על דירה שנייה תהיה מס קבוע, לא זמני

שי פאוזנר 07:3129.10.09

ב־21 באוקטובר הצליחו אנשי משרד האוצר ורשות המסים להפתיע פעילים רבים בשוק הנדל"ן. זה קרה בישיבה של ועדת הכספים של הכנסת שהתקיימה תחת הכותרת "מצב שוק הדיור בישראל", שבמרכזו עמד דיון על הצעתו של ח"כ כרמל שאמה (ליכוד) להעלות באופן זמני את מס הרכישה על דירה שנייה ומעלה

בהוראת שעה לשנים 2010–2011.

 

לפי הצעתו של שאמה, יישאר מס הרכישה על דירה ראשונה בשיעורים המקובלים היום, אולם המס על דירה שנייה יועלה לרמה של 7.5% מהשקל הראשון. כמו כן מציע שאמה לתת פטור ממס שבח על מכירת דירה בשנתיים הקרובות לדירות ששוויין עד 1.5 מיליון שקל, בתנאי שהמוכר לא ירכוש דירה אחרת. רוב המעורבים בעניין היו משוכנעים שמשרד האוצר ורשות המסים יקדמו בברכה את הצעת שאמה, אך נציגי האוצר התנגדו לעניין וכך גם אנשי רשות המסים.

 

הצצה בנתונים שעולים מפרסומי האוצר השבוע בעניין היקפו של שוק הדירות להשקעה אינה מותירה ספק אשר לכדאיות הטלת המס בעיניהם של אלה שאמורים לייצר כסף לקופת המדינה. לשכת השמאים מעריכה עתה כי היקף ההכנסה השנתית שיכול מס כזה לייצר לממשלה יכול להגיע למאות מיליוני שקלים - ואולי אפילו למיליארד שקל בשנה. לכן נשאלת השאלה: מדוע, אם כן, התנגדו אנשי האוצר ורשות המסים לחוק?

 

סיכוי של מיליארד שקל לקופת המדינה

 

שתי תשובות לשאלה הזו נראות הגיוניות: ישנה אפשרות שמישהו פשוט טעה כשאישר לפרסום את הנתונים על כך שכשליש מהדירות שנמכרו בישראל לאחרונה היו דירות להשקעה; והאפשרות השנייה היא שההתנגדות של האוצר ורשות המסים היתה רק מהשפה החוצה. מערכת הדוברות של משרד האוצר היא מהמקצועיות בשוק הדוברות הישראלי, ולכן האפשרות הראשונה נראית פחות סבירה. קשה להניח שדוברי האוצר אישרו בטעות פרסום של נתון קיצוני כל כך, כאשר היה להם ברור כי ייהפך לכותרות ראשיות בעיתונות הכלכלית למחרת.

 

מנגד, ההסבר שלפיו מישהו בצמרת האוצר החליט לקדם את הוראת החוק שתזרים מיליארד שקל לקופת המדינה נשמע סביר מאוד. את זה אפשר גם ללמוד מבדיקה חוזרת ומעמיקה של הדברים אשר אמרו נציגי שני הגופים הללו באותו דיון בוועדת הכספים רק לפני כמה ימים.

 

ברשות המסים דרשו במילים פשוטות שההצעה של שאמה לא תהיה הוראת שעה. רשויות כאלה אינן אוהבות מסים זמניים. המערכות המסואבות שלהן מתקשות לבצע שינויים בדרך הגבייה והפקידים ברשות המסים היו רוצים לראות מס חדש על דירות להשקעה - אך שיהיה זה מס קבוע ולא זמני כפי שמציע שאמה.

 

באוצר לא שוללים הטלת מס מאוחר יותר

 

אנשי האוצר מצדם לא אמרו בדיון שהם שוללים לחלוטין אפשרות שמס כזה יוטל על בעלי שתי דירות או יותר. הם הבהירו שהם רק רוצים לבחון לעומק את ההשלכות על השוק. בסופו של יום זעקו הכותרות שהאוצר התנגד למס החדש. שר האוצר, שלאחרונה הוטחה בו ביקורת ציבורית רבה על כך כשלא עצר בגופו את מס הבצורת על המים ועל התוכנית להעלות את מחירי הביטוח לאופנועים, קיבל הפעם טפיחה על השכם מהעיתונות. התנהלות זו היא בבחינת "מלאכתם של צדיקים נעשית בידי אחרים". האוצר נמנע מ"להתלכלך" ציבורית בעוד שאמה זכה לנתונים שתומכים באופן גורף בהצעת החוק שלו.

 

תגובת משרד האוצר: "עמדתנו לא השתנתה מאז הדיון בוועדת הכספים. במקביל אנו מחויבים לפרסם את המידע שיש בעניין זה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x