$
בארץ

אם שיעור החולים קשה יורד, מה מדאיג את משרד הבריאות?

שיעור התמותה של חולי קורונה בישראל עומד על 0.37% – נמוך בהרבה בהשוואה למדינות אחרות בעולם, אך במשרד הבריאות לא מעודדים. כלכליסט מיפה את הנתונים שמסבירים מה מונע הכרזה על שינוי המגמה

דורון ברויטמן 09:3901.04.20

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

 

"אנחנו רואים שהמספרים בארץ ממשיכים לעלות. התמונה שאנחנו מסתכלים עליה בצורה יותר משמעותית היא תמונת מצב החולים הקשים, תמונת מצב המונשמים ותמונת הנפטרים. אתמול ראינו עלייה מאוד גדולה ביום אחד, שלשמחתנו התמתנה מעט היום, אך אנחנו עדיין לא יכולים לומר שיש שינוי מגמה". את הדברים האלו אמר מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, בתדרוך עיתונאים שנערך אמש. שיעור התמותה, קרי מספר המתים מתוך סך המקרים המאומתים אומנם נמצא במגמת עלייה מתמדת אך כרגע הוא עומד כרגע 0.37% בלבד. לכאורה, מדובר במספר נמוך מאוד. דיווחים שונים מהעולם מדברים על שיעור תמותה שנע בין 0.16% ל־10%, כאשר הממוצע על פי ארגון הבריאות העולמי הוא 3.4%. מדוע אם כך חוששים כל כך במשרד הבריאות? את התשובה לכך אולי נמצא מתוך הנתונים הבאים:

 

 

 

משה בר סימן טוב מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב מנכ"ל משרד הבריאות צילום מסך: ערוץ הכנסת

 

1. חולה קשה – חולה מונשם

 

התדרדרות מצב החולים באה לידי ביטוי בתסמינים נשימתיים שמחייבים שימוש במכונות הנשמה. כרגע מספר המונשמים הוא 69 שהם כ־83% מכלל החולים שמוגדרים כקשים. הדאגה העיקרית של משרד הבריאות בהקשר זה הוא המחסור מכונות הנשמה. על פי דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת יש בישראל 2,173 מכונות הנשמה, ורק 1,437 מהן פנויות. המשמעות היא שברגע שמספר החולים שמוגדרים כחולים קשים יגיע למספר מכונות ההנשמה הקיימות או יעקוף אותו, מערכת הבריאות, בדומה למתרחש במדינות אחרות בעולם, תאלץ להכריע מי מבין החולים מונשם ומי לא. תוצאה ישירה של כך תהיה עלייה במספר המתים.

 

 

2. עלייה בשיעור התמותה

 

שיעור התמותה מסך הנדבקים הכללי בישראל עמד אתמול על 0.37%, אבל כשבוחנים את אותו הנתון מסך החולים הקשים מתקבלת תמונה שונה לחלוטין. מאז ה־23 במרץ עלה שיעור התמותה בצורה דרמטית מ־3.25% ל־19% מבין החולים הקשים. בימים האחרונים נרשמה התמתנות קלה ואתמול זה עמד כבר על 17.3%. הנתון הזה מלחיץ והוא מבהיר למערכת כי יש לעשות כל שניתן כדי לא להגיע למספר גדול של חולים קשים.

 

3. אין עדיין סיבה לאופטימיות

 

ההנחה היא שחולה קורונה חייב להיות מוגדר קשה בטרם נפטר. מאז ה־15.3 ישנה מגמה של ירידה בשיעור החולים הבינוניים והקשים מקרב סך החולים, אולם נתון זה אינו מספק סיבה חזקה לאופטימיות מכיוון שבמקביל מספרם האבסולוטי של חולים המוגדרים קשים ובינוניים נמצא במגמת עלייה. מספר זה עמד ב־11 במרץ על ששה חולים בלבד ואתמול הגיע כבר ל־178.

x