$
בארץ

הרים עוגן: בסיס אסדת ההפקה של מאגר לוויתן יצאה ממפרץ מקסיקו; יגיע תוך חודש

בשעות הלילה החלק התחתון של האסדה יצא לדרך, שנבנה במשך שנה וחצי בארה"ב. במהלך סוף הרבעון השני של 2019 אמור להגיע גם החלק העליון, לקראת הפעלה מסחרית מלאה בסוף 2019 לספק גז לשוק המקומי וכן לירדן ומצרים

ליאור גוטמן 13:5123.12.18
חברת נובל אנרג'י דיווחה הבוקר (א') שבשעות הלילה יצא לדרכו לישראל החלק התחתון (Jacket) של אסדת ההפקה של מאגר הגז לווייתן. מדובר במבנה פלדה שהכינוי הלא רשמי שלו הוא "הרגליים" של הפלטפורמה כולה. אלו נבנו במהלך השנה וחצי האחרונות בטקסס שבארה"ב, כאשר מי שנושא את המבנה היא דוברה באורך 180 מטר. תקופת השיט המשוערת מאזור מפרץ מקסיקו לישראל נאמד בכחודש, כלומר צפי ההגעה הוא לסוף חודש ינואר הקרוב.

 

במהלך סוף הרבעון השני של 2019 אמור להגיע גם החלק העליון (Topsides) של האסדה. זאת לקראת הפעלה מסחרית מלאה בסוף 2019, שאמורה על פי דיווחי החברות שמחזיקות במאגר (נובל אנרג'י 40%, דלק כ-45% והשאר רציו) לספק גז לשוק המקומי, לחברת החשמל הירדנית וללקוחות תעשייתים במצרים.

 

 

לפי נובל אנרג'י, גובהן של רגלי האסדה כ-98 מטר ומשקלן כ-15.5 טון. מיקום ההצבה שנקבע על ידי המדינה הוא כ-10 ק"מ מחוף דור, ובעומק מים של כ-90 מטר. מי שיציב את החלקים הוא עגורן ימי המתמחה בפרויקטי-ענק ימיים, והטענה היא שמדובר באותו עגורן שהתקין לפני כחמש שנים את אסדת תמר.

 

 

אסדת לווייתן בדרך לישראל אסדת לווייתן בדרך לישראל צילום: נובל אנרג'י

 

 

מאגר לווייתן ממוקם כ-125 קילומטרים מערבית לחיפה וכי הפוטנציאל המקורי שלו נחשף בדצמבר 2010. מאז גילויו הוא עבר גלגלולים רבים עם אפשרות מכירה לוודסייד האוסטרלית במרץ 2014 (25% תמורת כ-2.7 מיליארד דולר) שבוטלה בשנייה האחרונה, וסיבוב רגולטורי שני במסגרת מתווה הגז הממשלתי ש"עטף" את הכל באפשרות פיתוח תוך מתן הקלות ליזמים בתחומי המיסוי, הייצוא והתמחור לשוק המקומי.

 

שלב 1א' בלווייתן כולל פיתוח תת ימי לרבות 4 קידוחי הפקה בעומק ממוצע של כ-5 ק"מ מתחת לפני הים. כל קידוח בעל כושר הפקה של כ-300 MMcf גז טבעי מדי יום, והיקף ההפקה השנתי צפוי לעמוד על כ-12 מיליארד מ"ק לשנה. היקף ההשקעה שאושרה לצורך פיתוח השלב הראשון בפרוייקט נאמד בכ-3.75 מליארד דולר. הגז אמור להגיע לחופי ישראל באמצעות זוג צינורות תת-ימיים באורך של כ-130 ק"מ שיתחברו לאסדת הטיפול, כאשר הניקוי והפחתת הלחצים ייעשו בים, ומשם הגז המטופל והקונדנסט (תוצר לוואי של הפקת הגז שמשמש כחומר גלם לבתי זיקוק) יוזרמו לחוף באמצעות צינור שיחובר למערכת הולכת הגז הארצית של נתג"ז (נתיבי גז לישראל), ולצנרת הולכת הדלקים הארצית של קצא"א.

 

בעתיד מתוכנן שלב פיתוח שני ועד לרמת אספקה של כ-21 מיליארד מ"ק לשנה, אולם זה יירשם רק לאחר חתימת חוזי ייצוא גז מול לקוחות זרים, ככל הנראה תוך שילוב הפיתוח של מאגר הגז הקפריסאי "אפרודיטה".

 

שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ מייחס את הבשורה להצלחת מתווה הגז הממשלתי. הוא מסביר ש"הפלגת החלק התחתון של אסדת לווייתן בדרכו לארץ היא הוכחה נוספת להצלחת מתווה הגז, שהוביל לפיתוח לווייתן לאחר עיכובים של שנים. בחוזים החדשים שנחתמו בישראל, מאז אישרה הממשלה את המתווה, ירד מחיר הגז הטבעי בעשרות אחוזים. כאשר יושלם פיתוח לווייתן בעוד כ-10 חודשים, יוחלף הגז הנוזלי היקר והמיובא, בגז טבעי כחול-לבן שמחירו כמחצית, ויתרום להוזלת מחירי החשמל בשנים הבאות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x