$
מחפשי עבודה

תעשיית ההבטחות

"תוך ארבעה חודשים תהפכי ליועצת שינה ותרוויחי 500 שקל לשעה". באמת?

שפע קורסי ההכשרה למדריכי הורים ויועצי שינה מבטיחים מקצוע מספק, מלא משמעות ורווחי שמאפשר גמישות תעסוקתית. הם פונים בעיקר להורים לילדים צעירים שלא רוצים לוותר על קריירה. במציאות נאלצים בוגרי הקורסים להתמודד עם שוק רווי ותחרותי שאליו נכנסים בכל שנה עוד מאות יועצים

מעין מנלה 08:0620.10.18
"להפוך תוך 4 חודשים בלבד ליועצת מבוקשת שמצילה משפחות צעירות ומרוויחה בין 300 ל-500 שקל לשעה"; קורס ייעוץ שינה כהסבה מקצועית "לאלו המעוניינים לעשות שינוי בקריירה ורוצים לשלב עבודה וגידול ילדים בשעות נוחות, בתנאים נוחים ועם הכנסה גבוהה מהממוצע במשק"; "לעזור לילד לישון כל הלילה, להחזיר את החיוך להורים ועוד לקבל על זה כסף". קורסי ההכשרה ליועצים ב'מקצועות ההורות' מבטיחים מקצוע מספק ורווחי שמאפשר עבודה בשעות גמישות. הקורסים עולים אלפי שקלים ומדי סמסטר מכשירים עוד עשרות יועצים ויועצות שאחר כך צריכים לנסות לבדל ולשווק את עצמם בשוק רווי.  

"דווקא למי שרוצה קריירה, לעזוב את העבודה ולדעת שהיא יכולה לפתוח קליניקה אני אומרת להתחיל מייעוץ שינה. אנחנו מלמדים גם הדרכת הורים וגם ייעוץ שינה ואני יודעת שהביקוש מטורף. פוטנציאל ההשתכרות בייעוץ שינה הוא הרבה יותר גבוה מכל תחום ייעוץ הורות אחר", אומרת גנית פרג, מנהלת 'הבית למקצועות ההורות'. "הרבה מועמדות אומרות שהשוק מוצף, השוק לא מוצף. זה שרואים הרבה יועצות שינה זה מה שמבטא את הצורך האדיר. ליועצת שינה שיש שלושה תהליכים בחודש זה 4,500 שקל. אני מכירה נשים שעובדות 7 שעות ביום בשביל כזו משכורת". כמו כן, בייעוץ שינה רוב העבודה היא מהבית מה שעוד יותר מאפשר גמישות. זו עבודה גמישה שמאוד מתאימה לאמהות לילדים צעירים שלא רוצות לוותר על הקריירה. 

קורס הדרכת הורים ב-SmallTalk, באמת מאפשר להישאר עם הילדים בבית? קורס הדרכת הורים ב-SmallTalk, באמת מאפשר להישאר עם הילדים בבית? צילום מסך: small-talk

 

קיימים היום מגוון קורסים במקצועות ההורות כאשר רוב קורסי ייעוץ השינה אורכים ארבעה חודשים, מפגשים של פעם בשבוע ולאחר מכן ליווי מקצועי והתנסויות כאשר המחירים נעים בין 5,500 ל-9,000 שקל בחודש. קורס הדרכת הורים שכולל מספר תתי קורסים הוא ארוך יותר (בין שנה לשנתיים) ועלותו 14,000 עד 27,000 שקל. קהל היעד של הקורסים האלה הוא בעיקר הורים שמחפשים עבודה עם משמעות וגמישוץ או אנשים שבאו מתחום החינוך או מקצועות הטיפול ומחפשים התמקצעות אחרת.

 

"כדי להתפרנס צריך להתפזר, אבל המיתוג צריך להיות ממוקד"

 

יהודית, יועצת משפחתית ומדריכת הורים, עשתה את רוב הקורסים המוצעים במכללת "עידן ההורות" במשך שנתיים וחצי במטרה לצאת לפנסיה ושתהיה לה קליניקה לייעוץ והדרכת הורים. היא מורה בבית ספר יסודי, למדה פסיכולוגיה וחינוך מיוחד ועבדה במהלך השנים גם בשיווק, עשתה את הקורסים והתחילה לעבוד. "להשיג לקוחות זה מאוד קשה. אני מכירה הורים אבל לא יכולה לטפל בהורים שאני מכירה לכן אני משתדלת לתת הרצאות, לנסות להרחיב את חוג הלקוחות. אם אני נותנת הרצאה זה 50 שקלים, שעת ייעוץ היא בין 200 ל-250 שקלים. מבחינה כלכלית נטו ההשקעה ממש לא השתלמה. אני יודעת שהרבה קולגות שלי מרגישות כמוני", היא מספרת. "מאוד קשה לשווק את עצמך ואני גם יכולה להבין למה. אם את ארכיטקטית טובה כל מי שרואה שואל מי עשה את הבית, אם אני מעצבת מוצלחת שואלים איפה קנית את הבגד, אבל אנשים לא אוהבים להעיד על כך שהיו בטיפול כי זה מעיד מבחינתם על הורות לא מספיק טובה, זה עניין אישי." כשהלכה ללמוד במכללה היא לא חשבה שזה יהיה כל כך קשה. היא מפרסמת את עצמה בפייסבוק אבל כמוה יש עוד רבים ורבות.

 

הרבה מהקורסים פונים להורים צעירים ומבטיחים אפשרות לעבודה גמישה הרבה מהקורסים פונים להורים צעירים ומבטיחים אפשרות לעבודה גמישה צילום: שאטרסטוק

 

גם אורית דיין, בעלת קריניו, ליווי מינקות עד בגרות מעידה כי קשה מאוד להתפרנס רק מייעוץ. אחרי עבודה של הרבה שנים בבית ספר לחינוך מיוחד, היא הרגישה שהורים לילדים עם הפרעות קשב מאוד מתוסכלים ולא יודעים איך לנהל את המערכת הביתית בתוך הסיטואציה. היא חיפשה משהו שיכול לתת מענה לצורך של ההורים ועשתה במהלך ארבע שנים שישה קורסים שונים. היא התחילה בהנחיית הורים כללית ואחר כך גם ייעוץ שינה, ליווי לאחר לידה, גמילה מחיתולים וייעוץ הנקה. "את צריכה לעשות עוד הרבה מאוד דברים כדי שאפשר יהיה להתפרנס מזה. היום אני מתמקדת בעיקר בהדרכת הנקה והדרכת הורים לילדים עם ADHD שזה יותר מה שמדבר אלי. בנוסף אני מנסה לעשות גם סדנאות לעיסוי תינוקות, לרוב לאמהות שכבר היו אצלי בהדרכות אחרות ואני משתתפת בקליניקת הנקה קהילתית פעמיים בשבוע שדרך זה גם אפשר להיפגש עם הרבה מאוד אמהות", היא אומרת.

 

היא התחילה את דרכה כשעוד עבדה בבית ספר ועשתה ייעוצים בשעות אחר הצהריים. לפני שנתיים הקימה את העסק והחלק הקשה, מבחינתה הוא הפרסום והמיתוג העצמי. "יש היום כל כך הרבה יועצות מה שלא היה לפני שנתיים וזה גם משהו מאוד אישי. יש אנשים שהפרסום העצמי מאוד מושך אותם והם כל היום ברשתות החברתיות, ואני פחות כזאת לכן פניתי יותר לפרסום מפה לאוזן".

 

הדרכת הורים וייעוץ שינה הם מקצועות שמאפשרים הגשמה עצמית וסיפוק רב, אך מדובר בהקמת עסק, תהליך שלוקח זמן ודורש מיתוג ובידול. מי שעושה הסבה מקצועית צריך להיות מוכן לכך שבניית עסק עצמאי דורשת זמן והשקעה. מירב ירושלמי, מגשרת ומדריכת הורים במצבי משבר היא אמא לחמישה ילדים, הקטנה מבינהם בת שנתיים. במשך שנים עבדה כעורכת דין במוסד ציבורי ועם לידת ביתה הקטנה החליטה לעזוב את העבודה ולמצוא את דרכה כמגשרת. היא החליטה לעשות גם קורס הדרכת הורים ושם נפתחה לעולם הדרכת ההורים במסגרת הליכים של פרידה וגירושים. "בהחלטה משותפת של המשפחה החלטנו שעל מנת שאוכל לממש את היכולות שלי של ההקשבה והנתינה, ולגרום להרבה משפחות על אף כל הכאב סביב הגירושים לעשות את זה בצורה אחרת - ירדה ההכנסה שלי, לפחות בהתחלה. יש גם עניין של ללמוד לשווק את עצמך ולמתג את עצמך בכל התחום הגדול הזה".

 

לפני שנה וחצי כשסיימה את הקורסים פתחה קליניקה אליה לקוחות מגיעים דרך הפייסבוק, האינסטגרם ומפה לאוזן. "אפשר ממש לראות איך אני לאט לאט מתחילה להתאים פחות או יותר את ההכנסה למה שהיה לי בעבר", היא מעידה. בנוסף להדרכת הורים היא עשתה גם קורס יועצות שינה ומסבירה כי התהליך של ייעוץ שינה אורך חודשיים בערך והליווי הוא על בסיס יומי. יש שיחות פעם ביום, זה מותאם באופן אישי לילד ויש למידה של הגברת האינטואיציה ההורית, זה משהו מאוד אישי ומאוד אינטנסיבי. כך שגם אם תהליך ייעוץ עולה 1,500 שקל לדוגמא, לא מדובר בסכומים שמגיעים ל-300 או 500 שקל לשעה כפי שמבטיחים חלק מהקורסים.

 

מי צריך כל כך הרבה יועצות שינה?

 

"חד משמעית אפשר תוך 4 חודשים לראות מזה הצלחה", אומרת לריסה גינת, בעלים ומייסדת SmallTalk על קורס יועצות השינה בשיטה שפיתחה. "זה לא אבקת קסמים אבל אנחנו כן מנחים את הסטודנטיות איך לבנות את הקהילה ולמצוא לקוחות. הסטאז' צריך להתבצע ברמה מקצועית מאוד גבוהה כי זו הדרך לייצר לקוחות מרוצים והפניות מפה לאוזן. לא מדובר בשיווק שותפים או מוצר, זה לא למכור קרח אלא שירות ברמה ועמק מאוד גבוהים. אנחנו נותנים בקורס גם הרבה מאוד כלים עסקיים ושיווקיים, מלמדים תימחור ומראים שאפשר לבנות סוגים שונים של שירותים - הרצאות, סדנאות ואחד על אחד", היא אומרת.

 

האם יש הצפה של יועצות שינה בישראל? האם יש הצפה של יועצות שינה בישראל?

 

מספר הסטודנטים בקורסי הנחיית ההורים שלה מסתכם ב-180 עד 240 בשנה. את קורס יועצות השינה מסיימות כ-360 נשים בכל שנה. במכללת "עידן ההורות" נפתחים כרגע 10 קורסים שבכל אחד בין 15 ל-20 סטודנטים. ב'בית למקצועות ההורות' נפתחים שלושה קורסי יועצות שינה בשנה כשבכל אחד בסביבות 15 עד 20 סטודנטיות. בבית הספר לאימון שינה בשיטת 'בלילה ישנים' מכשירים בכל מחזור עד 10 סטודנטים. ישנם עוד קורסים להכשרת מדריכי הורים ויועצות שינה וכך, בכל שנה נכנסים לשוק מאות יועצים ובעיקר יועצות.

 

"אני מאמינה שכשאת בגישת השפע בחיים שלך אז יש מקום לכולם. יש 180 אלף לידות חדשות בשנה. קהל היעד עומד על 900 אלף משפחות שזה מספר לא מבוטל והמחקרים מדברים על 30% מההורים שמדווחים על קשיים בשינה של הילדים", אומרת גינת. דורית קרייזר, בעלת בית הספר לאימון שינה בשיטת בלילה ישנים מאפשרת לבוגרות הקורסים שמעוניינות בכך להישאר לעבוד איתה. "אני לא אציף את הארץ באנשים שעובדים בשיטה שלי. אני חושבת שכשמישהו הולך ללמוד הוא מצפה שבית הספר בו למד יספק לו עבודה", היא אומרת. "כמו בכל מקצוע הטובים יכולים להצליח בכל דבר, החל מעוזרת בית ועד מנכ"ל גוגל, אדם שיש לו יושרה והוא חרוץ אין מצב לא להתפרנס לא רק בגלל או בזכות השוק. אני מתפרנסת כי אני עובדת בזה 24 שעות ביממה שבעה ימים בשבוע ולא מפסיקה ללמוד".

 

אנחנו חד משמעית אומרים לי שלא מגיע מהתחום ורוצה לעשות הסבה שנכון ללמוד מכלול של קורסים כי כך תהיה יותר מקצועי וזה יספק לך יותר עבודה, אומרת נעמה סבג שמש מייסדת ומנהלת 'עידן ההורות'. "אנחנו אף פעם לא מבטיחים הצלחה ותמיד אומרים שמקצוע עצמאי מצריך שיווק ומצריך עשייה ומי שזה לא מתאים לו צריך לקחת את זה בחשבון. האם השוק מוצף? "אני רואה סטודנטים שעוסקים בזה יפה מאוד ויש כאלה שלא. אני לא זאת שאפגע בחלומות של אנשים. כשאתה עובד קשה ולא אומר שאני בשביל 200 שקל לא יוצא מהבית אז תצליח. כי יצאתי מהבית בשביל הרבה פחות מזה. אני מדור שמאמין בכיתות רגליים. אני לא מאמינה בלכתוב בפייסבוק פוסט ושיבואו מלא לקוחות".

 

מכיוון שמדובר במקצוע שלמעשה מצריך הקמת עסק ולא מאפשר עבודה כשכירה צריך, מעבר ללימודי הייעוץ וההדרכה גם לבנות כיצד להתנהל כעצמאית. נטי בר, מדריכת הורים ויועצת שינה למדה הדרכת הורים לגיל הרך במכללת "עידן ההורות" ועשתה גם קורס יועצות שינה. היא התאהבה בהדרכת הורים ולאחר שהתחילה לעבוד בזה הרגישה שהיא במקום הנכון. היום, ארבע שנים אחרי, היא מתפרנסת כ-70% מהייעוץ ומשלימה הכנסה כמורה מחליפה. "עסק צריך כל הזמן לשווק ושיווק מצריך עבודה, אם אני מורידה הילוך בשיווק אני הולכת לעבוד כמורה מחחליפה", היא מספרת. "זה לא שהופכים ליועצת שינה והולכים לעבוד כשכירים במשרד הבריאות, זה להקים עסק. אני בת 52 ועבדתי המון שנים כשכירה. עסק דורש תוכנית שנתית, תוכנית שיווקית, זה עולם ומלואו". 

 

מקצוע עם משמעות וגמישות תעסוקתית

מרבית האנשים שהולכים ללמוד ייעוץ שינה או הדרכת הורים לא מחפשים דרך קלה להרוויח כסף, מניע אותם הרצון בעבודה משמעותית ומספקת וגם היכולת לנהל את זמנם באופן עצמאי. "ככלל אנחנו יותר בעידן של חיפוש משמעות והיום הרבה אנשים מקבלים משמעות ממקצועות שכוללים עבודה עם אנשים, אימון וטיפול. המקום של הדרכת הורים הוא המקום הראשון שהורים הולכים אליו כי זה המקום הכי נוח ושהכי נוגע להם. אני חושבת שהיום יש התעסקות מאוד גדולה עם ההורות, הצרכים השתנו, ויש יותר צורך במקצועות ההורות, על כל ההתמחויות", אומרת פרג. כשהיא עצמה הלכה ללמוד הדרכת הורים אמרו לה שהשוק מוצף אבל היא שמה לעצמה יעד "החלטתי שאת ארוחת הצהריים אני אוכל עם הילדים. זה מקצוע שמאפשר לך לנהל את עצמך ואת הלו"ז. אני מנהלת לעצמי את היום וזה הייתרון המאוד גדול. בייעוץ שינה רוב העבודה היא מהבית", היא אומרת. היא החלה את דרכה כשעשתה הסבה להדרכת הורים ולאחר מכן פיתחה את תחום ייעוץ השינה ואת שיטת 'לילה טוב' שאותה היא מלמדת בקורסים. היום, היא כבר כמעט שלא עוסקת בייעוץ ומתפרנסת בעיקר מהקורסים וניהול 'הבית למקצועות ההורות'.

 

לדברי סבג-שמש שליש מהסטודנטים שעושים את קורסי הדרכת ההורים לא עושים את זה כדי להפוך את זה למקצוע אלא לשם הרחבת הידע. מה שמאפיין הרבה מהסטודנטים בעיקר להדרכת הורים הוא החיפוש אחר חווייה משמעותית לצד רכישת המקצוע. יש לדבריה את האנשים שמגיעים מהתחום, רובם הם אנשי חינוך ויועצים חינוכיים ויש גם אקדמאים בעלי מקצוע שמחליטים לעשות הסבה.  

 

ההבטחה לפרנסה מלאה מייעוץ תוך ארבעה חודשים לרוב לא מתממשת אבל מי שמחפש להקים עסק עצמאי על כל המשתמע מכך, ולעסוק במקצוע עם תחושת שליחות וסיפוק יכול למצוא את מקומו ב'מקצועות ההורות'. "אני חושבת שההורות השתנה ופתוחה יותר לקבל ייעוץ והכוונה. אני נהנית ושמחה מכל רגע שאני קמה בבוקר, טוב לי במקום שאני נמצאת בו ואני מרגישה שיש לי הרבה ידע ויכולת ונתינה", אומרת ירושלמי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x